HC Energie Karlovy Vary

Energie do play-off patří, říká Marosz

Karlovarští hokejisté prožívají po několika letech klidnou přípravu. Loni měl touto dobou trenér Mlejnek k dispozici pouze torzo extraligového kádru a účastí v nejvyšší hokejové soutěži si nemohl být jistý. V současné době je již sestava Energie téměř kompletní. Dosavadní průběh letní přípravy hodnotí Rostislav Marosz. Jednu z největších útočných posil jsme zastihli během soustředění A-týmu na Božím Daru.

Rosťo, stěhujete se na druhý konec republiky. Jak se upekl váš přestup?
Agent mě o zájmu Kalových Varů informoval již ke konci sezony. Já se však soustředil na hokej v Olomouci a neřešil svou budoucnost až do úplného konce. Definitivní přestup do Energie se tak upekl až po skončení baráže.

Co rozhodlo zrovna pro Energii?
Já jsem byl přesvědčen o tom, že chci změnit prostředí. V Třinci se mi nepodařilo prosadit a tak jsem nepočítal ani s nabídnutím smlouvy. Karlovy Vary se ozvaly s konkrétní nabídkou a já ji přijal.

Ulehčil vám rozhování i fakt, že do Energie zamířil Tomáš Rachůnek, kterého znáte z Olomouce?
Já znám Rachnu už asi od svých šestnácti let. Prošli jsme spolu mládežnické reprezentace. Když přišel s tím, že bychom se ve Varech mohli společně sejít, měl jsem samozřejmě radost. Ale že by mě jeho přestup zásadně ovlivnil, to určitě ne.

Už jste řešil s trenéry, jaká bude vaše úloha v mužstvu?
S trenéry jsem samozřejmě mluvil, o mé roli se však ještě pobavíme. Myslím, že na to bude dostatek prostoru. Nyní intenzivně trénujeme, takže na další věci není moc času.

S jakými ambicemi tedy do Karlových Varů přicházíte?
V tomto ohledu je cíl jednoznačný - předkolo play-off. Tuším, že Energie nehrála předkolo čtyři nebo pět, což je hrozně dlouhá doba. Město je tady velké, hala parádní. Tenhle klub prostě do play-off patří.

Myslíte, že má současný kádr na splnění vytyčených cílů?
Kdybych o tom nebyl přesvědčený, asi bych sem hrát nešel. V kádru je spousta mladých kluků, což bylo při mém rozhodování také velké plus. Kostra je navíc velmi zkušená a já věřím, že ještě nějaká posila přijde.

Máte za sebou povedenou sezonu v Olomouci. Čím to, že se vám tam tolik dařilo?
Myslím, že se nám jako celku povedl vstup do sezony. Nikdo od nás moc nečekal a my hráli v popředí tabulky. Tím nám narostlo seběvědomí. Já měl navíc štěstí na spoluhráče z formace. Sedli jsme si a hráli pěkný hokej. Škoda, že nakonec ta sezona nebyla tak úspěšná, jak vypadala na začátku.

Jistě jste sledoval počínání svého mateřského Třince. Proč nakonec podle vás nedokráčel k titulu?
Třinec jsem sledoval po celou sezonu. I přesto, že se mi v jeho dresu nepodařilo prosadit, tam mám spoustu kamarádů, kterým jsem držel palce. V průběhu sezony neměli žádný větší výpadek formy a vypadalo to, že nebudou mít v boji o titul soupeře. Myslím, že nakonec rozhodla litvínovská euforie a především Pavel Francouz, který chytal fantasticky a má na titulu Litvínova největší podíl.

Jak se vám líbí v Karlových Varech?
Musím se přiznat, že jsem zatím neměl moc času na prohlídku města. Aréna je ale velmi komfortní a s halou v Olomouci se nedá vůbec srovnat. Celkově proto věřím, že tady budu spokojen.

Probíhá letní příprava, jak ji zatím hodnotíte?
Já jsem zatím všechny letní přípravy absolvoval v Třinci pod vedením speciálních kondičních trenérů. V Energii je tak pro mě mnoho prvků nových. Zatím to není žádná procházka růžovým sadem. Každý si však uvědomuje důležitost letní přípravy, podle toho k ní i přistupujeme.

Jak vás přijala karlovarská kabina?
Jak jsem již zmiňoval, kolektiv je tady mladý, takže jsem zapadl bez problémů. Vrstevníku mám v karlovarské šatně hned několik. Musím však zmínit, že i starší hráči mě přijali v pohodě a komunikace i spolupráce s nimi je na vysoké úrovni. Kapitána Radka Dudu jsem zatím neviděl, protože trénuje individuálně v zámoří.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů v dresu Energie.