HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Dybal druhou hvězdou Centrální divize! Kulich nejlepším střelcem AHL

I třetí adventní týden měli naši hokejisté a hokejistky v zámoří napilno. No i když, Matteo Kočí, Robin Sapoušek a Dominik Rymon měli spíše napilno v Čechách, neboť se v Příbrami připravovali na MS U20. V Chomutově pak byla k vidění Lucie Velinská, která nastupovala za reprezentační osmnáctku na turnaji čtyř zemí. Další parádní týden má za sebou Adam Dybal, který byl vyhlášen druhou hvězdou týdne Centrální divize. Prvními hvězdami utkání byli vyhlášeni Jiří Kulich a Ľubomír Kupčo. Bodovala i Tereza Mašková a výhru vychytal Jan Bednář.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

Tým Rochester Americans v minulém týdnu pokračoval v soubojích s týmy z Atlantické divize. Třízápasová venkovní šňůra mu vynesla bodový zisk ve dvou zápasech. Jako první tým Jiřího Kulicha narazil na celek Springfield Thunderbirds. Rochester už ve třetí minutě vedl 2:0, ale domácí zvládli ve druhé třetině srovnat a jít do vedení. O to přišli ve třetí třetině. Zápas rozhodly až nájezdy, v nichž jako jediní uspěli domácí. Ti měli v zápase dvojnásobnou střeleckou převahu v poměru 42:20.

V duelu s týmem Hartford Wolf Pack padl první gól z holí domácích až ve dvacáté minutě. Rochester hned v úvodu druhé třetiny srovnal. Podruhé v zápase skóre srovnával v padesáté sedmé minutě Jiří Kulich a poslal tak utkání do prodloužení. To pak Jiří v čase 62:51 rozhodl. Jiří Kulich byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Zajímavostí v tomto duelu bylo to, že v dresu Hartfordu nastoupil útočník Matěj Pekař, který byl v roce 2018 draftován týmem Buffalo Sabres a ještě v loňské sezoně hrál za Rochester Americans. Proti Jiřímu Kulichovi stál i slovenský útočník Adam Sýkora, draftovaný v roce 2022 New York Rangers. Pokud vše dobře dopadne, tak na sebe oba útočníci v rolích soupeřů narazí i na nadcházejícím mistrovství světa juniorů. Účast obou mladíků totiž jejich mateřské týmy předběžně povolily.

Týden Rochester zakončil utkáním s týmem Wilkes-Barre/Scanton Penguins. Jediný gól Rochesteru vstřelil v početní výhodě Jiří Kulich ve dvanácté minutě a srovnal tak skóre zápasu. Penguins se však ve třetí třetině prosadili ještě jednou a tím si zajistili plný bodový zisk. Jiří Kulich odehrál dvacet dva zápasů a na kontě má dvacet dva bodů (16+6) a vede týmové bodování. Se šestnácti góly je nejen nejlepším střelcem týmu, ale i AHL. Tým Rochester Americans je s dvaceti sedmi body na čtvrtém místě Severní divize.

13. prosince 2023

Springfield Thunderbirds - Rochester Americans 4:3sn (1:2, 2:0, 0:1 – 0:0 – 1:0)
Jiří Kulich 2 střely na branku

15. prosince 2023

Hartford Wolf Pack - Rochester Americans 3:2pp (1:0, 1:1, 0:1 – 0:1)
Jiří Kulich 2+0, 5 střel na branku

16. prosince 2023

Wilkes-Barre/Scanton Penguins - Rochester Americans 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Jiří Kulich 1+0, 2 střely na branku

Western Hockey League (WHL)

Všichni tři energetici hrající ve WHL obdrželi pozvánku do reprezentační dvacítky. Obránce Matteo Kočí (Kamloops Blazers) a útočníci Robin Sapoušek (Victoria Royals) a Dominik Rymon (Everett Silvertips) se společně s týmem přesunuli do Švédska, kde pokračují v přípravě na mistrovství světa juniorů. To vypukne 26. prosince a nový mistr světa bude znám 5. ledna 2024. Průběžné informace k Mistrovství světa U20.

United States Hockey League (USHL)

Ľubomír Kupčo (Des Moines Bucaneers)

Souboj Mušketýrů s Bukanýry, tak by se dal označit první zápas Ľubomíra Kupča a jeho spoluhráčů. O gól šťastnější byli tentokrát Mušketýři, tedy hráči Sioux City Musketeers. Ľubomír dvakrát prověřil pozornost hostujícího gólmana. Druhým soupeřem Bukanýrů byl tým Waterloo Black Hawks. Z tohoto duelu vyšli vítězně Bukanýři. Ľubomír byl autorem vítězného gólu a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Bukanýři v tomto utkání nastoupili ve speciálních "santovských" dresech. Slovenský šikula má po dvaceti šesti zápasech na kontě devatenáct bodů a je na třetím místě v týmovém bodování. Tým Des Moines Bucaneers je s dvaceti čtyřmi body na čtvrtém místě Západní konference.

15. prosince 2023

Des Moines Buccaneers - Sioux City Musketeers 3:4 (3:1, 0:1, 0:2)
Ľubomír Kupčo 2 střely na branku

16. prosince 2023

Des Moines Buccaneers - Waterloo Black Hawks 5:2 (1:0, 0:1, 4:1)
Ľubomír Kupčo 1+0, 3 střely

North America Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Aberdeen Wings i po uplynulém týdnu sviští na vítězné vlně. Výhrami v domácím dvojzápase s celkem Austin Bruins si protáhli vítěznou sérii na pět zápasů. Ve všech pěti utkáních stál v brance Adam Dybal. Ten v prvním utkání s Bruins zastavil třicet osm ze čtyřiceti střel. Ve druhém duelu Adam zlikvidoval třicet pět střel ze třiceti sedmi. Adam už má na kontě devatenáct zápasů s úspěšností 91,03 % a byl Severoamerickou hokejovou ligou vyhlášen druhou hvězdou Centrální divize za týden do 17. prosince.

Divizní hvězdy týdne (Stars of the week) jsou oceněním pro nejlepší hráče ze všech divizí NAHL příslušného týdne. V týdnu do 10. prosince získal Adam Dybal v rámci Stars of the week čestné uznání (Honorable Mention). Tým Aberdeen Wings je na pátém místě a má třicet jedna bodů, stejně jako Austin Bruins. Nyní čeká Adama a jeho spoluhráče vánoční volno. Další zápas odehrají 29. prosince.

15. prosince 2023

Aberdeen Wings – Austin Bruins 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)
Adam Dybal 38/40

16. prosince 2023

Aberdeen Wings – Austin Bruins 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Adam Dybal 35/37

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi (Vernon Vipers)

Naopak ve smolné sérii pokračují hráči Vernon Vipers, kteří se ani v předchozím týdnu z výhry neradovali. V prvním duelu na domácím ledě podlehli celku Salmon Arm Silverbacks a ač to podle skóre úplně nevypadá, tak duel byl poměrně vyrovnaný a střelci obou týmů shodně zasypali soupeřova gólmana třiceti střelami. Ve druhém zápase hráče Vipers hostil celek Cranbrook Bucks, který vedl už od dvanácté minuty a vedení si udržel až do konce zápasu. Ačkoliv měli Vipers střeleckou převahu v poměru 42:35, tak domácího gólmana překonali až v poslední třetině. Adam Csabi si ve dvaceti sedmi zápasech nasbíral devatenáct bodů (13+6) a je v týmovém bodování pátý a mezi nováčky mu patří druhé místo. Vernon Vipers jsou se třiceti třemi body na čtvrtém místě divize.

12. prosince 2023

Vernon Vipers – Salmon Arm Silverbacks 2:5 (0:1, :2:4, 0:0)

15. prosince 2023

Cranbrook Bucks - Vernon Vipers 3:1 (4:0, 0:2, 3:1)

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Tří zápasy a tři výhry, tak to je bilance týmu Toledo Walleye za uplynulý týden. Jan Bednář se do branky postavil ve druhém zápase a připsal si dvacet jedna zákroků. Toledo odehraje ještě 23. prosince domácí zápas s Cincinnati Cycloness. V rámci tohoto utkání proběhne speciální večer „Peanuts: A Christmas Celebration,“ jehož součástí budou speciální dresy, dárky a vystoupení Snoopyho a Charlieho Browna. Jan Bednář odchytal jedenáct zápasů s úspěšností 87,5 %. Tým Toledo Walleye je se třiceti pěti body na třetím místě Západní konference.

15. prosince 2023

Iowa Heartlanders -Toledo Walleye 3:4 (1:0, 1:4, 1:0)
Jan Bednář 0/0

16. prosince 2023

Iowa Heartlanders -Toledo Walleye 7:3 (0:0, 2:3, 1:4)
Jan Bednář 21/24

17. prosince 2023

Iowa Heartlanders -Toledo Walleye 4:5pp (0:1, 3:1, 1:2 - 0:1)
Jan Bednář 0/0

Junior Women's Hockey League (JWHL)

Lucie Velinská (Balmoral Hall)

Lucie Velinská do další várky zápasů JWHL nezasáhla, neboť s reprezentační osmnáctkou bojovala na Turnaji čtyř zemí v Chomutově. Mladé reprezentantky skončily na druhém místě. Více informací naleznete zde.

Tereza Mašková (Northwood School)

V prvním zápase narazila Tereza Mašková se svými spoluhráčkami na tým Lucie Velinské. Tentokrát se však obě obránkyně na ledě nepotkaly, neboť Lucie hrála za reprezentaci v Chomutově. Tereza Mašková si v tomto duelu připsala bod za asistenci u čtvrtého gólu svého týmu v úvodu třetí třetiny. Vítězně skončil duel s celkem Pacific Steelers. V tomto utkání byla Tereza autorkou třetího gólu. V dalším zápase se z výhry radovaly hráčky North American Hockey Academy. Týden hokejistky Northwood School zakončily vítězně, když porazily tým Stanstead College jedním gólem, který padl ve čtvrté minutě utkání. Tereza Mašková má po šestnácti zápasech na kontě sedm bodů (2+5). Northwood School je třetí se ziskem šestnácti bodů.

15. prosince 2023

Balmoral Hall - Northwood School 4:5pp (1:3, 1:0, 2:1 – 1:0)
Tereza Mašková 0+1, 1 střela na branku

15. prosince 2023

Northwood School - Pacific Steelers 7:1 (1:0, 5:1, 1:0)
Tereza Mašková 1+0, 1 střela na branku

16. prosince 2023

North American Hockey Academy - Northwood School 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

17. prosince 2023

Northwood School - Stanstead College 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)