HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Ligová ocenění, lavina plyšáků a nominace na mistrovství světa

Naši mladíci v zámoří o sobě i druhý adventní týden dávali vědět. Parádní týden má za sebou Dominik Rymon, který byl vyhlášen hvězdou týdne WHL. Čestné uznání NAHL za své výkony získal Adam Dybal, který vychytal dvě výhry. Svá bodová konta rozšířili i Matteo Kočí, Robin Sapoušek, Ľubomír Kupčo a Adam Csabi, který byl nominován na Top Prospects Game BCHL na All Star Weekend v Pentictonu. Výhru si vychytal také Jan Bednář. Kufry na přípravný kemp před mistrovstvím světa si zabalili Matteo Kočí, Dominik Rymon a Robin Sapoušek. Dorazit by měl i Jiří Kulich.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

Tým Rochester Americans minulý týden odehrál jediný duel, ve kterém na svém ledě přivítal celek Charlotte Checkers. Tímto zápasem Jiří Kulich se svými spoluhráči zahájil sérii čtyř zápasů s týmy z Atlantické divize. Jako první se z gólu radovali hostující hráči. Jejich radost jim vydržela necelé čtyři minuty než Rochester srovnal. V deváté minutě se tým Charlotte Checkers dostal do vedení, které ve třetí třetině navýšil ještě o čtyři góly. Jiří Kulich si ve dvacáté druhé minutě nepřišel na hostujícího gólmana. Tým Rochester Americans je s dvaceti čtyřmi body na pátém místě Severní divize. Ale má stejný počet bodů jako celky na třetím a čtvrtém místě. Jiří Kulich má po devatenácti zápasech na kontě devatenáct bodů (13+6) a vede týmové bodování. Se třinácti góly je zároveň nejlepším střelcem týmu.

8. prosince 2023

Rochester Americans - Charlotte Checkers 1:6 (1:2, 0:0, 0:4)
Jiří Kulich 1 střela na branku

Western Hockey League (WHL)

Matteo Kočí (Kamloops Blazers)

Minulý týden tým Klamloops Blazers odehrál oba své duely na ledě soupeřů. V prvním zápase celek Regina Pats v první minutě druhé třetiny vedl nad svými hosty 2:0, Blazers však dokázali do dvacáté šesté minuty skóre vyrovnat. V té samé minutě si však domácí vzali vedení zpět a už si ho do konce zápasu udrželi. Matteo Kočí si připsal tři střely na branku. Druhým hostitelem Matteova týmu byl celek Brandon Wheat Kings. Ani v tomto utkání se Blazers nedočkali vítězného konce. Matteo připravil příležitost pro první gól utkání, kterým šli Blazers do vedení. A i v tomto utkání šikovný obránce prověřil třikrát domácího gólmana. Matteo Kočí si svými výkony řekl o pozvánku na přípravný kemp reprezentační dvacítky. Tým Kamloops Blazers je s devatenácti body na jedenáctém místě Západní konference.

8. prosince 2023

Regina Pats - Kamloops Blazers 6:4 (1:0, 3:2, 2:2)
Matteo Kočí - 3 střely na branku

9. prosince 2023

Brandon Wheat Kings - Kamloops Blazers 6:2 (2:1, 2:1, 2:0)
Matteo Kočí 3 střely na branku

Robin Sapoušek (Victoria Royals)

V prvním duelu obral Robin Sapoušek se svými spoluhráči o body celek Seattle Thunderbirds. Ve třetí třetině Robin asistoval u čtvrtého gólu a druhou asistenci přidal u vítězného gólu svého týmu. Zároveň si v tomto duelu připsal i dvě střely na branku. V závěru týdne měli hráči Victoria Royals na programu dvojutkání s týmem Prince George Cougars. V prvním duelu se z výhry radovali hráči Victoria Royals. Robin přispěl asistencí u prvního gólu. Ve druhém pak zvítězil za stavu 1:0 celek Prince George Cougars.

Zajímavostí těchto svou zápasů bylo to, že se v rolích soupeřů potkali Robin Sapoušek a Ondřej Becher. Nejenže jsou oba mladíci ve svých týmech asistenti kapitána, ale nyní se společně připravují v reprezentační dvacítce na nadcházející mistrovství světa juniorů. Robin má po třiceti dvou zápasech na kontě třicet dva bodů (13+19) a je druhý v týmovém bodování. Se třinácti góly je jedním ze dvou nejlepších střelců týmu. Tým Victoria Royals je s třiceti osmi body na pátém místě Západní konference.

5. prosince 2023

Seattle Thunderbirds - Victoria Royals 4:5 (1:2, 0:1, 3:2)
Robin Sapoušek 0+2, 2 střely na branku

8. prosince 2023

Prince George Cougars - Victoria Royals 3:5 (0:0, 3:3, 0:2)
Robin Sapoušek 0+1, 1 střela na branku

9. prosince 2023

Prince George Cougars - Victoria Royals 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Robin Sapoušek 3 střely na branku

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

Dvě výhry a prohra. Tak to byla bilance týmu Everett Silvertips v uplynulém týdnu. V rámci dvojutkání nejprve Everett hostil celek Vancouver Giants. Skóre otevřel Dominik Rymon, který přidal asistenci u druhého a třetího gólu. Dominik byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. V rámci tohoto utkání proběhla akce Teddy bear toss (Házení plyšáků na led). Letošní ročník svým gólem spustil v čase 2:52 právě Dominik Rymon. Fanoušci na led naházeli neuvěřitelných 16 109 plyšáků. „Bylo to skvělé. Nevím, kolik medvědů to bylo, ale je to úžasné.“ Komentoval Dominik nevšední zážitek pro The Hockey News.

Dominik zazářil i ve druhém duelu, který se tentokrát odehrál na ledě Vancouver Giants. Pod výhru Everettu 8:7 se podepsal pěti body (2+3) a byl vyhlášen první hvězdou utkání. V obou zápasech za Vancouver Gians nastoupil Adam Titlbach. Posledním soupeřem Everettu byl tým Portland Winterhawks. V tomto duelu už Dominik nenastoupil neboť byl nominován na přípravný kemp před mistrovstvím světa juniorů, který se koná od 11. prosince v Příbrami.

Dominik Rymon má za sebou skvělý týden, nejenže má za sebou zážitek, kdy svým gólem spustil lavinu plyšáků, ale velkým úspěchem bylo to, že byl vyhlášen hráčem týdne WHL! Talentovaný útočník odehrál třicet dva zápasů v nichž nasbíral neuvěřitelných čtyřicet tři bodů (18+25) a vede týmové bodování. V celkovém bodování WHL mu patří deváté místo. Tým Everett Silvertips je se čtyřiceti body na třetím místě Západní konference.

8. prosince 2023

Everett Silvertips - Vancouver Giants 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Dominik Rymon 1+2, 2 střely na branku

9. prosince 2023

Vancouver Giants - Everett Silvertips 8:7 (2:3, 2:1, 3:4)
Dominik Rymon 2+3, 4 střely na branku

10. prosince 2023

Everett Silvertips - Portland Winterhawks 3:6 (2:2, 1:4, 0:0)
Dominik Rymon nehrál

United States Hockey League (USHL)

Ľubomír Kupčo (Des Moines Bucaneers)

Bukanýři měli v minulém týdnu v plánu dva venkovní duely. V tom prvním je hostil tým Dubuque Fighting Saints, který si odvetu po předchozí porážce užil s plnou parádou. Ľubomír Kupčo měl jednu gólovou šanci. K výhře soupeřů přispěl čtyřmi asistencemi jeho krajan Juraj Pekarčík. Stejně jako týden předtím, tak i tentokrát se z výhry radovali hráči Waterloo Black Hawks, kteří byli soupeři Bukanýrů v jejich druhém duelu. Ľubomír připravil akci pro úvodní gól zápasu a připsal si rovněž dvě střely na branku. Ľubomír Kupčo má na kontě osmnáct bodů (8+10) a je na třetím místě týmového bodování. Tým Des Moines Bucaneers je s dvaceti dvěma body na pátém místě Západní konference.

8. prosince 2023

Dubuque Fighting Saints - Des Moines Buccaneers 6:3 (0:1, 2:2, 4:2)
Ľubomír Kupčo 1 střela na branku

9. prosince 2023

Waterloo Black Hawks - Des Moines Buccaneers 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)
Ľubomír Kupčo 0+1, 2 střely na branku

North America Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Na cesty vyrazil i tým Aberdeen Wings, který měl na programu dvojzápas s celkem St. Cloud Norsemen. Adam Dybal se do branky postavil v obou duelech. První zápas dospěl až do samostatných nájezdů, v nichž Adam nejenže zlikvidoval třicet osm střel, ale zároveň kotouč za svá záda nepustil ani během série osmi nájezdů. Nájezdovou loterii právě v osmé serii rozsekl jeho spoluhráč Grant Kohnen, který jako jediný svůj nájezd proměnil. Vítězně skončil i druhý vzájemný zápas, ve kterém Adam pochytal dvacet dva střel. Adam Dybal odchytal sedmnáct zápasů a úspěšnost má 90,5 %. Aberdeen Wings jsou s dvaceti sedmi body na pátém místě Centrální divize. Adam Dybal byl v rámci Bauer Hockey Stars of the Week, kdy Severoamerická hokejová liga vyhlašuje divizní hvězdy týdne, oceněn čestným uznáním (Honorable Mention) za své výkony v Centrální divizi.

8. prosince 2023

St. Cloud Norsemen - Aberdeen Wings 3:2sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0 - 0:1)
Adam Dybal 38/40

9. prosince 2023

St. Cloud Norsemen - Aberdeen Wings 3:4 (2:2, 1:2, 0:0)
Adam Dybal 22/25

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi (Vernon Vipers)

Hráči Vernon Vipers si tentokrát ani z jednoho venkovního duelu body nepřivezli. V prvním utkání narazili na tým Trail Smoke Eaters, který ovládl druhou třetinu a tím si zajistil zisk plného počtu bodů. S celkem West Kelowna Warriors prohrávali Vipers po první třetině 0:4. Na dostřel dvou gólů se dostali ve druhé třetině. Autorem druhého gólu byl v třicáté první minutě Adam Csabi, který asistoval i u třetího gólu Vipers, kterým ve třetí třenině upravili skóre na 3:5. Jenonže svou stíhací jízdu Vipers nedotáhli a naopak ještě dvakrát inkasovali.

Adam Csabi má po dvaceti pěti zápasech na kontě devatenáct bodů (13+6) a je na pátém místě týmového bodování a zároveň druhým nejlepším nováčkem. Se třinácti góly je druhým nejlepším střelcem týmu. Vernon Vipers jsou s třiceti třemi body na čtvrtém místě divize a od třetího místa je dělí pouze gólová bilance. Adam Csabi byl nominován na zápas Top Prospects Game BCHL, který se odehraje 19. ledna 2024 v Pentictonu. Hráči jsou vybíráni hlasováním hlavních trenérů a manažerů British Columbia Hockey League a na základě informací od NHL Central Scouting.

8. prosince 2023

Trail Smoke Eaters - Vernon Vipers 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

10. prosince 2023

West Kelowna Warriors - Vernon Vipers 7:3 (4:0, 0:2, 3:1)
Adam Csabi 1+1

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Tým Toledo Walleye odehrál v uplynulém týdnu tři zápasy. Prvním soupeřem, který Toledo na svém ledě přivítalo byl celek Kalamazoo Wings. Následoval dvojzápas s týmem Cincinnati Cyclones. V prvním duelu se do branky na domácí půdě postavil Jan Bednář, který si připsal dvacet čtyři zákroků. V rámci tohoto utkání proběhla akce Teddy bear toss (Házení plyšáků na led). Těch fanoušci Toleda na ledovou plochu naházeli 4 515. I druhý vzájemný zápas vyhrál tým Toleda, ale tentokrát až v nastaveném čase. Jan Bednář odchytal deset zápasů a má úspěšnost 87,5 %. Toledo Walleye je s dvaceti devíti body na třetím místě Západní konference.

6. prosince 2023

Toledo Walleye - Kalamazoo Wings 2:6 (2:0, 0:4, 0:2)
Jan Bednář 0/0

8. prosince 2023

Toledo Walleye - Cincinnati Cyclones 6:4 (1:1, 2:2, 3:1)
Jan Bednář 24/28

9. prosince 2023

Cincinnati Cyclones - Toledo Walleye 5:6pp (3:1, 0:2, 2:2 - 0:1)
Jan Bednář 0/0

Junior Women's Hockey League (JWHL)

V dalších zápasech JWHL se Tereza Mašková (Northwood School) představí od 15. do 17. prosince 2023, Lucii Velinskou (Balmoral Hall) čeká v Chomutově reprezentační turnaj žen do 18 let.