HC Energie Karlovy Vary

Kdo ovládne Podkrušnohoří? Energie míří k derby do Litvínova!

Energetiky nyní čekají dvě venkovní utkání s celky z vršku tabulky. V pátek se představí na ledě Litvínova, kterému se letos, zejména na domácím ledě, neskutečně daří. Zvládne i druhé podkrušnohorské derby letošní sezóny? Nebo to bude Energie, které se naopak daří na kluzištích soupeřů? Odpověď dostaneme již v pátek. Tradiční derby startuje v 17:30.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

O soupeři

Jednoznačně největší překvapení sezóny, to je zatím litvínovská Verva. Tým před sezónou výborně posílil. Že se ale bude držet na čele tabulky, to asi tipoval málokdo. Vstup do soutěže měli svěřenci Karla Mlejnka parádní. Na chvilku byli dokonce na prvním místě tabulky. Vytvořili jedenáctizápasovou šňůru vítězných zápasů. V poslední době už to ale taková jízda není. Z posledních čtyřech zápasů vyválčil Litvínov pouhé dva body, když zvládl prodloužení v Třinci. Stále se však drží v elitní čtyřce a baví ofenzivním hokejem.

Spokojení mohou být, po několika letech ve spodních patrech tabulky, hlavně fanoušci. Verva je nejlepším týmem v domácím prostředí. S nulou vyšla na svém ledě pouze jednou. Začátkem listopadu si odvezl všechny tři body hradecký Mountfield a ukázal recept jak na Litvínov. Ten se pyšní šestou nejlepší přesilovkou s úspěšností 19,35% a pátým nejlepším oslabením 84,93%. Energetiky tak v pátek nečeká nic jednoduchého.

Základem kvalitních výsledků jsou v hokeji brankáři. A i ti letos chytají Litvínovu parádně. Jedničkou je slovenský reprezentant Matej Tomek, který odchytal většinu dosavadních zápasů. Jeho úspěšnost zákroků činí 91,10%. Ještě lepší čísla má dvaadvacetiletý Šimon Zajíček (92,31%), který dostal důvěru v prvním letošním vzájemném duely a vychytal vítězství. Dostane důvěru i v páteční odvetě?

Vzájemné zápasy

Oba týmy se doposud utkaly jednou, v Karlových Varech zvítězil na začátku října Litvínov 4:1 a ovládl první podkrušnohorské derby. Jedinou branku Energie vstřelil obránce Dalimil Mikyska.

Koho sledovat

V pátek se budou po ledě prohánět hned tři hráči z top6 bodování. Litvínov v letošní sezóně táhnou bratři Kašovi. Mladší David Kaše, jenž v minulosti oblékl také karlovarský dres, je nejproduktivnějším hráčem Vervy. V devatenácti odehraných duelech nabíral 23 bodů (8+15). Jeho zkušenější bratr Ondřej Kaše má jen o dva body méně (9+12). Na straně Energie má formu jako hrom Dávid Gríger. Šikovný centr si ve středečním duelu proti českobudějovickému Motoru připsal bilanci 1+1, čímž se dostal na 21 bodů (9+12) a jako jediný energetik se aktuálně pyšní bilancí bodu na zápas. Připíše další zářez v pátečním derby?

V dresu Litvínova ale najdeme i další bývalé Energetiky. Na angažmá v Karlových Varech asi nevzpomíná nejlépe útočník Nicolas Hlava. Ten přišel do Varů před sezónou 2019/2020 jako slibná posila do ofenzivy. V šesti utkáních ale nebodoval a sezónu dohrál v prvoligovém Chomutově. Podobně je na tom obránce Marek Baránek. Dnes již osmadvacetiletý zadák odehrál za Energii sezónu 2016/2017. V devětadvaceti duelech tehdy zapsal 5 kanadských bodů a po sezóně se přesunul do Litvínova. V letošní sezóně má bilanci 1+7 a svůj jediný gól vstřelil právě do karlovarské sítě. Největší motivaci jistě bude mít střelec Petr Koblasa. Třicetiletý útočník zamířil do Litvínova po čtyřech vydařených sezónách v dresu s éčkem na hrudi. A zatím se u daří také na severu. Na kontě má 15 kanadských bodů (9+6).

Z kabiny Energie

Svěřenci trenéra Davida Bruka vstoupí do pátečního derby povzbuzeni středečním vítězstvím na českobudějovickým Motorem. Pozměněná sestava zvládla náročný duel o pomyslných šest bodů. Radost to může být o to větší, že první třetinu ovládli Jihočeši, kteří zaslouženě vedli. Energie dokázala utkání otočit ve druhém dějství a již vedení nepustila. První start si po vleklém zranění odbyl útočník Jan Bernovský, který před sezónou přišel z Vítkovic. A na svůj karlovarský debut asi nikdy nezapomene. Hned v prvním startu totiž dokázal vstřelit branku. Využije psychické pohody a prosadí se také v Litvínově?

Do sestavy se ve středu vrátil také zkušený obránce Lukáš Pulpán a švédský střelec Lukas Zetterberg. Marodku, kde zůstávají Tomáš Bartejs s Iikkou Kangasniemim naopak doplnil obránce Tomáš Havlín. První letošní start v dresu Energie si tak odbyl David Tureček z partnerského Sokolova.

Související články