HC Energie Karlovy Vary

Kupčo: Návrat do Evropy? První cesta vedla do Varů

Před dvěma a půl lety odcházel do zámoří s vizitkou produktivního hráče a v americké juniorce i dál válel. Nyní se ale Ľubomír Kupčo vrací do Česka a čeká ho náročný přechod do dospělého hokeje. Prosadit se pokusí v dresu Energie, odkud do Ameriky kdysi odcházel.

Lubo, Vracíš se zpátky za zámoří do Karlových Varů, jaké bylo rozhodování?
Úplně původně jsem měl jít hrát univerzitní hokej. Když jsem kdysi odcházel z Karlových Varů, tak jsem nad tím vůbec nepřemýšlel. V zámoří ale skoro každý hráč jde na univerzitu a všichni mi říkali, že by to pro mě byla dobrá cesta. Chtěl jsem to zkusit, ale kvůli tomu, že jsem tu už dříve podepsal profesionální kontrakt, tak jsem tam nemohl jít.

První myšlenka tak byla, že bych se chtěl vrátit do Varů, o čemž jsme se bavili s klubem už v době, kdy jsem odcházel, že by mě tu rádi uviděli. Já jsem s tím souhlasil, že kdybych se vracel do Evropy, tak první cesta povede do Varů a jsem rád, že mi tu dají šanci.

S jakými ambicemi se vracíš ze zámoří?
Jdu do toho na sto procent a jediná myšlenka, co mám teď v hlavě je, že se tu chci udržet a nad ničím jiným nepřemýšlím.

V týmu se potkáš zase s hráči, které už dobře znáš, ať už je to Ota Šik nebo Robin Sapoušek. To je určitě velká výhoda, vrátit se mezi známé tváře…
Vždy je to dobré, když někoho znáte. Určitě se cítím o to lépe.

Po dvou a půl sezonách tě čeká přechod zpět ze zámořského hokeje na evropský, zároveň z kategorie juniorů mezi seniory. Jak se na to těšíš a jak moc to bude podle Tebe náročné?
Dospělý hokej je o něčem jiném, ale tím, že jsem si vyzkoušel zahraniční cestu a hrál jsem dva a půl roku v Americe, tak si myslím, že mi to určitě pomohlo. Věřím, že mi to pomohlo i hokejově a že budu dobře připravený.

Cítíš se vyspělejší i po životní stránce? Strávil jsi dlouhý čas v cizí zemi, bez rodiny…
Bylo to těžké, když jsem tam sám přišel. Úplně jiná kultura, jiný jazyk a úplně všechno. Myslím si, že mi to pomohlo ve všech směrech.

Když jsi odcházel, sbíral jsi body v mládežnických soutěžích po velkých hrstech, teď to může být trochu jiné. Pro fanoušky, co Tě ale neznají, jak by ses charakterizoval?
Snažím se hrát takový agresivní styl hokeje. Hodně bruslivý, hodně forček i backcheck.