HC Energie Karlovy Vary

Přesun od rivala. V Energii bude působit Radim Šalda!

Defenziva Energie hlásí další zajímavé jméno pro novou sezonu. Dvouletou smlouvu s opcí na ročník 2026/27 podepsal na západě Čech Radim Šalda, mladý obránce, který již oblékl také reprezentační dres!

Radim Šalda strávil poslední dvě sezony v severočeském Litvínově, se kterým letos dokráčel až do semifinále extraligy. Ve věku 25 let patří Šalda už mezi zkušené extraligové beky, do nejvyšší soutěže totiž poprvé naskočil už v sezoně 2019/20 a k dnešnímu dni odehrál mezi tuzemskou elitou už 231 soutěžních utkání.

„Radim je velký a důrazný bek, kterého jsme sledovali v Litvínově už v základní části a pak i v play-off. Líbí se nám jeho bruslařské schopnosti, má slušnou rozehrávku. Stále je to mladý hráč s potenciálem růstu a myslíme si, že bude platným členem našeho týmu,“ říká na adresu dalšího nového obránce v sestavě Pavel Patera, hlavní trenér Energie.

I obránce se šikovnýma rukama strávil část své kariéry v zámoří, kde v kanadské juniorce odehrál dvě sezony. Poté už se vrátil do Česka, v dresu Hradce Králové plnohodnotně naskočil do nejvyšší soutěže a jak už bylo zmíněno, poslední dvě sezony odehrál v dresu rivala z Litvínova. Nyní už bude stát na opačné straně derby barikády, na té karlovarské.

„Potěšil mě zájem klubu. Nad nabídkou jsem dlouho neváhal a dávala mi největší smysl. Tým je v přestavbě, což přináší nový impuls pro obě strany. Chtěl bych naplnit svůj potenciál a svoji hru posunout o něco výše. Chci mít konzistentní výkony, které budou prospěšné týmu. S týmem bychom určitě chtěli předvádět kvalitní výkony a dosáhnout dobré výchozí pozice pro play-off. Jsem velice rád, že nabídka přišla a na tu výzvu se už moc těším,“ říká k přesunu do Karlových Varů Radim Šalda.

Radim Šalda (obránce, 18.2.1999)

Pardubický rodák začínal s hokejem v Hronově, kde strávil žákovská léta a v 8. třídě se přesunul do Hradce Králové. V dresu mladšího dorostu patřil k lídrům týmům a oslavil dva republikové tituly.

Rok poté, už jako starší dorostenec, vypomáhal i juniorce a dvakrát se také představil mezi muži v Litoměřicích. Jeho další kroky vedly na zkušenou do zámoří, kde v barvách kanadských Saint John Sea Dogs odehrál v QMJHL 62 duelů, v nichž si připsal 41 bodů (10+31). I to mu vyneslo umístění v QMJHL All-Rookie Team. V roce 2018 byl v 7. kole draftován týmem Tampa Bay Lightning, následující sezónu strávil znovu v QMJHL, tentokrát v Rimouski Océanic. Za 48 zápasů základní části nastřádal 30 bodů za 10 gólů a dvojnásobný počet nahrávek.

Po návratu do Česka zamířil logicky do Hradce Králové, kde rychle získal potřebný prostor pro svůj rozvoj a odměnou za jeho výkony mu byla i pozvánka do reprezentačního A-mužstva. Poslední dvě sezony pak strávil v Litvínově, se kterým letos dokráčel do semifinále extraligy.

Šikovný obránce také patřil k pravidelným reprezentantům. Prošel všemi kategoriemi od šestnáctky až po dvacítku, zahrál si na světovém šampionátu do 18 let a hned dvakrát na mistrovství světa juniorů. Ve třech případech pak také oblékl dres A-mužstva České republiky.

Statistické okénko

Defenzivního beka v roce 2018 v sedmém kole draftovala do NHL Tampa Bay Lightning, z kanadské juniorky se však do nejlepší ligy světa neprobil a o rok později se vrátil do Česka. Po třech letech v Mountfieldu strávil poslední dvě sezony v Litvínově, kde platil za jednu ze stálic kádru. Celkem na severu Čech odehrál 107 utkání, v uplynulém ročníku dokonce včetně 13 utkání v play-off vynechal jediný zápas.

Pětadvacetiletý zadák sází zejména na svoji důraznou hru. Během právě skončené sezony nasbíral celkem 24 hitů, v přepočtu na odehraný čas třetí nejvyšší počet mezi litvínovskými obránci. Kromě toho zapsal do statistik 58 trestných minut a byl druhým nejtrestanějším hráčem týmu, obdržel však pouze 13 menších trestů – nejméně ze všech beků Vervy.