HC Energie Karlovy Vary

Rekordní vyhlídky do draftu! Energie má ve hře čtyři talenty a útočí na historický úspěch

Karlovarská mládež prožívá zlaté časy. Již třetí rok po sobě totiž de facto s jistotou zazní jméno nějakého hráče Energie v draftu do NHL. Letos do výběru mladíků ale lázeňský hokej vstupuje s vůbec nejnabitější sestavou, reálnou šanci být zvoleni mají totiž hned čtyři mladí energetici. A ten nejnadějnější z nich, Jiří Kulich, by se dokonce s velkou pravděpodobností mohl stát prvním hráčem v historii Karlových Varů, který by byl draftován v prvním kole!

Jak se bude draftovat?

Po dvou letech, kdy probíhal výběr prospektů výhradně online, se NHL opět vrací ke klasickému systému. Letos se zástupci ligy a klubů i nejnadějnější hráči sjedou v Montrealu v aréně místních Canadiens, kteří tento rok budou volit jako první.

Každý tým má, jak je zvykem už takřka dvacet let, v draftu sedm voleb. Ty si však mezi sebou mohou celky v průběhu roku, a také v den draftu, vyměňovat. Celkem letos padne 225 jmen (sedm možností pro každý ze 32 týmů, plus jedna tzv. kompenzační volba ve druhém kole, kterou na základě pravidel dostala Minnesota Wild). O šanci být mezi nimi se porvou hned čtyři zástupci karlovarského hokeje.

První kolo, v němž má velkou šanci být vybrán Jiří Kulich, započne v pátek 8. července v jednu hodinu ráno našeho času. Zbylá kola pak přijdou na řadu téhož dne od 17:00.

Karlovarské naděje

Jiří Kulich

Podle názorů odborné veřejnosti největší talent v historii Energie, alespoň co se vyhlídek pro draft do NHL týče. Žádný energetik ještě nikdy nebyl zvolen v prvním kole draftu, nejvýše se dostal v roce 2003 Vojtěch Polák, a to na 36. místo. Skautovací agentury se však zcela jednohlasně shodují, že Jiří Kulich pronikne do elitní dvaatřicítky; a nejspíš i s drobnou rezervou.

V oficiálním hodnocení NHL byl rodák z Kadaně zařazen na třinácté místo mezi bruslaři hrajícími v Evropě, na portálu EliteProspects se pak v souhrnném žebříčku dvanácti významných agentur dostal na celkovou 21. příčku v rámci všech hráčů na světě. Expert TSN Craig Button by dokonce Kulicha zvolil už ze čtrnácté pozice!

A všestranný forvard sklízí obdiv rozhodně zaslouženě. Už v sedmnácti letech si napevno vybojoval místo v základní sestavě A-týmu Karlových Varů. Za ten letos odehrál dohromady 52 utkání, v nichž si připsal patnáct bodů (9+6). Kromě toho také s céčkem na dresu vedl reprezentační výběr do osmnácti let na mistrovství světa, kde s jedenácti body (9+2) v šesti utkáních vyhrál tabulku produktivity týmu, a devět branek mu dokonce vyneslo titul nejlepšího střelce šampionátu!

V létě se navíc Kulich představí na odloženém mistrovství světa dvacetiletých, tam bude po obránci Aleši Čechovi druhým nejmladším členem kádru. Copak skautům na hře karlovarského mladíka imponuje nejvíce? Zejména jeho střelba, rychlost a fyzická a defenzivní hra, ostatně ve svém průvodci největšími talenty jej tým EliteProspects označil za čtvrtého nejlepšího defenzivního útočníka v letošním draftu. Podle jejich názoru má Jiří Kulich dokonce potenciál hrát v NHL ve druhé lajně.

Dominik Rymon

Nejvýše hodnoceným hráčem do nadcházejícího draftu, který v dresu Karlových Varů působí už od útlého věku, je Dominik Rymon. Ten letos válel zejména v dresu juniorky, za kterou odehrál 41 utkání a nasbíral 46 bodů (27+19). V přepočtu na zápas se tak stal třetím nejproduktivnějším juniorem v týmu, před ním skončili pouze Ľubomír Kupčo a Lukáš Adámek, oba jsou ale výrazně starší než Rymon (Kupčo o rok, Adámek dokonce o dva roky).

Kromě toho levoruký útočník naskočil také do čtyř zápasů za seniorský výběr Energie (jeden loni a tři letos), zatím ale stále čeká na svůj první bod mezi dospělými. Kde už však své bodové konto načal, to je mistrovství osmnáctiletých, kam byl letos nominován a ve čtyřech utkáních dosáhl na jednu asistenci.

Hodnocení Dominika Rymona se v očích expertů poměrně liší, u většiny agentur se nedostal do žebříčku, který však téměř vždy zahrnuje pouze buď první kolo, nebo přibližně první polovinu draftu. Nejvýše jej zařadili odborníci v Recruit Scouting, a to na 94. pozici. Realističtější jsou ale zřejmě zbylé odhady, podle nichž by měl Rymon být vybrán někdy v šestém či sedmém kole. Ostatně dle skautů NHL patří útočník oceňovaný zejména za svůj neutuchající pohyb a šikovné ruce na devadesáté místo v rámci evropských bruslařů.

Samuel Šmajda

Parádní sezonu v juniorce Energie prožila také třetí naděje lázeňského hokeje v blížícím se draftu, Samuel Šmajda. Ten v 52 utkáních dosáhl na 54 bodů (29+25) a v pořadí karlovarské produktivity obsadil třetí příčku za již zmiňovanou dvojicí Kupčo–Adámek. Kromě toho také naskočil do šestnácti duelů v barvách reprezentační osmnáctky a stihl zaznamenat dva góly a jednu asistenci.

Ani pravoruký křídelník rozhodně není bez šance, že by jeho jméno mohlo v pátek v Montrealu padnout, byť spíše ke konci. Podle expertů NHL je 103. nejvýznamnějším evropským prospektem.

Robin Sapoušek

Čtveřici energetiků, kteří se umístili v hodnocení NHL Central Scouting, a mají tak nezanedbatelnou šanci projít draftem úspěšně, uzavírá Robin Sapoušek, karlovarský odchovanec také již od žákovských kategorií. Jeho sezonu letos značně poznamenala zranění, proto stihl na ligové scéně pouze 24 duelů v dresu juniorky, během nichž si připsal čtrnáct bodů (5+9).

Sapoušek toho tak paradoxně víc odehrál za reprezentaci do osmnácti let, ke 24 přípravným startům přidal také šest zápasů na mistrovství světa. Celkem v národním dresu letos nasbíral osm bodů (3+5). V oficiálním žebříčku NHL bychom hbitého centra našli na 125. pozici mezi hráči z Evropy.

Draftovaní odchovanci v minulosti

Vojtěch Polák

Vojtěch Polák je zatím stále nejvýše zvoleným energetikem v historii, když v roce 2003 jeho jméno vyřkli jako 36. v pořadí Dallas Stars, to se však letos může změnit. Polák byl ten rok druhým nejvýše draftovaným Čechem po Milanu Michálkovi. Do NHL se ale ostrovský rodák nakonec nastálo neprobojoval, během svých třech let v zámoří odehrál v nejkvalitnější soutěži světa jen pět duelů, v nichž nezaznamenal žádný bod. Uplynulou sezonu zahájil v rumunském týmu SC Csíkszereda, větší část roku ale strávil v britské lize, kde zářil v barvách Sheffieldu Steelers.

Martin Frk

Prozatím nejúspěšnější kariéru v NHL mezi karlovarskými odchovanci prožívá Martin Frk, toho si v roce 2012 jako 49. celkově vybrali Detroit Red Wings. Dosud stihl Frk zaznamenat v NHL 124 startů a 41 bodů (20+21). Od přestupu do Los Angeles Kings před třemi lety strávil většinu času na farmě v AHL, ovšem letos v barvách Ontario Reign dosáhl na famózních 78 bodů (42+36) v 63 utkáních a stal se druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Hlasitě si tak řekl o větší šanci v nejlepší lize světa.

Jan Bednář

Také Jana Bednáře si vybrala Rudá křídla z Detroitu, konkrétně předloni ze 107. místa. Od té doby působí zatím stále jen v juniorské QMJHL, kde chytá za Acadie-Bathurst Titan, na rozdíl od loňské sezony se ale letos stal jejich gólmanskou jedničkou. Celkem naskočil do 53 duelů, ve kterých dosáhl na velmi solidní 90,94% úspěšnost zákroků a průměr 2,76 inkasovaného gólu na utkání. V tuto chvíli tak bojuje o smlouvu s organizací Detroitu a šanci zahrát si zámořský seniorský hokej, byť nejdřív zřejmě v nižších ligách.

Prošli karlovarskou juniorkou

Zdeněk Šmíd

Zdeněk Šmíd byl zvolen v draftu 2000 na 168. pozici Atlantou Thrashers (dnešní Winnipeg Jets) coby o dva roky starší hráč. Do zámoří se ale nikdy nepodíval a ve věku pouhých 25 let ukončil hokejovou kariéru s 29 starty za seniorský tým Karlových Varů.

Lukáš Mensator

Jednu z největších legend lázeňského hokeje si v roce 2002 z 83. místa zvolili Vancouver Canucks. Ani on se ale v NHL nepředstavil, následující dva roky po draftu dělal jedničku v juniorské OHL, načež se vrátil do Karlových Varů, kde sehrál klíčovou roli při zisku historického titulu v sezoně 08/09. Brusle definitivně pověsil na hřebík před čtyřmi lety, od uplynulé sezony působí jako trenér gólmanů v Mladé Boleslavi a reprezentaci do sedmnácti let.

David Honzík

Třetí do party a znovu brankář, na Davida Honzíka také ukázaly vancouverské Kosatky, konkrétně coby na 71. hráče v pořadí draftu 2011. Už tehdy Honzík chytal obdobně jako nyní Jan Bednář v QMJHL, ve které nakonec strávil ještě další dvě sezony. Po nich se ale bez seniorské smlouvy vrátil do Čech a odchytal mimo jiné i čtyřicet utkání za Energii. Letos dělal jedničku Nitře, kterou dotáhl až do finále play-off, kde však jeho tým podlehl Slovanu Bratislava. Zoufat ale Honzík nemusí, jeho kvalitní výkony ocenili v Nitře smlouvou i pro nadcházející ročník.

Patrik Hamrla

Také nejčerstvější přírůstek do klubu draftovaných energetiků působí mezi třemi tyčemi, Patrika Hamrlu si loni vybrali Carolina Hurricanes z 83. pozice. A stejně jako Bednář a Honzík i on od úspěšného projití draftem chytá v juniorské QMJHL, tento rok byl hlavní brankářskou volbou Rimouski Oceánic. Celkem v jejich dresu naskočil do 45 zápasů a zaznamenal 88,99% úspešnost zásahů a průměr 2,90 inkasování na utkání.