HC Energie Karlovy Vary

Šňůra derby začíná! Energie míří do Litvínova

Energetici před sebou mají první ze tří derby v řadě. V úterý 15. srpna je čeká v Litvínově další venkovní duel. Naváží na předchozí vítězství a přivezou si pomyslné body i z tohoto zápasu? Který z týmů ovládne Podkrušnohorské derby, se dozvíme od 17:30 hodin. Vstupenky je možné zakoupit pouze na pokladně v den zápasu od 15:30 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

O soupeři

Verva v loňské sezoně zažila nejhorší vstup do sezony v historii samostatné extraligy. To stálo trenérský post Vladimíra Růžičku a asistenta trenéra Daniela Brandu. Vlády nad litvínovskou střídačkou se ujal Karel Mlejnek. Po černém období na začátku nového roku, kdy se nad Vervou vznášela hrozba baráže, nakonec Severočeši došli až do předkola, kde je zastavili třinečtí Oceláři.

Nový sportovní ředitel Tomáš Vrábel musel po sezoně řešit mimo jiné náhradu za tři nejproduktivnější hráče Šimona Stránského (Ilves, Finsko), Patrika Zdráhala (Lulea, Švédsko), a Giorgio Estephana (Jyväskylä, Finsko). A svůj úkol splnil na jedničku, neboť v nové sezoně budou dres Litvínova oblékat útočníci David (Sparta Praha) a Ondřej (Carolina Hurricanes) Kašové. Na příchod obou bratrů se kromě fanoušků těší i útočník Michal Gut, který s nimi vyrůstal v Kadani.

Stejně jako ostatní týmy míří Litvínov v nové sezoně výš a tomu odpovídala i další aktivita klubu na hráčském trhu. Obranu by v nové sezoně měli posílit Marek Baránek (Plzeň), který černožlutý dres oblékal před třemi lety. Z Finska se do města pod Krušnými horami stěhuje všestranný bek Kevin Czuczman.

Černobílý dres Energie za litvínovský žlutočerný vyměnil útočník Petr Koblasa. Střelec známý svou ranou z první karlovarský tým opustil po devíti sezonách, ve kterých ve 415 zápasech nasbíral 147 bodů. Úterní utkání bude tedy pro něj, ale i jeho bývalé spoluhráče speciální.

Prozatím poslední posilou Vervy je útočník Lukáš Válek. Litvínovský odchovanec v předchozích sezonách působil v týmu Stadion Litoměřice, kde trénoval pod Davidem Brukem, který aktuálně působí jako hlavní kouč Energie.

Do přípravy s týmem Litvínova se rovněž zapojili, díky vzájemné spolupráci mezi oběma kluby, dva mladíci z kádru Dukly Jihlava. Mezi útočníky je k vidění Otakar Šik. Karlovarský odchovanec má za sebou velmi povedenou sezonu. Ve třiceti sedmi zápasech nasbíral dvacet sedm bodů. Obránce Fabien Kočí v loňské sezoně nastřádal třináct bodů a má za sebou extraligovou premiéru v týmu Olomouce. A opravdu nejde o shodu jmen, ale o bratra karlovarského beka Mattea Kočího.

Severočeši mají za sebou pouze duel s Mladou Boleslaví, do něhož naskočil tým s poměrně omlazenou sestavou, kdy zkušenější hráče doplnili mimo jiné i litvínovští odchovanci Matěj Maštalířský a Ondřej Postl. V obraně byl k vidění Fabien Kočí.

V nové sezoně už v litvínovském dresu neuvidíme Denise Godlu (neznámo), Ralfse Freibergse (Hradec Králové), Joshe Wesleyho (Colorado Eagles, AHL), Jiřího Fronka (Prostějov) a Petra Straku (Plzeň).

Z kabiny Energie

To energetici už mají za sebou dva přípravné zápasy. V prvním utkání, shodou okolností také proti Mladé Boleslavi, nastoupila Energie rovněž s omlazenou sestavou. V té se kromě hráčů z loňské sestavy představili karlovarští junioři, hráči partnerského Sokolova a nováčci Roman Přikryl a Jan Bernovský, který si při své premiéře připsal první branku za Energii.

Trenéři Energie využívají přípravné zápasy k tomu, aby protočili co nejvíc hráčů. Z tohoto důvodu do Slaného k utkání s kladenskými Rytíři vyjela sestava poskládaná ze zkušených extraligových hráčů včetně další skupiny nováčků. Po stadionu ve Slaném se tak proháněl finský rychlík Iikka Kangasniemi. Fanoušci mohli rovněž v akci vidět další severskou posilu Lukase Zetterberga.

Karlovarskou branku obsadil usměvavý Dominik Frodl. Pro toho bylo asi utkání nejzajímavější, protože se mezi tři tyče postavil po dlouhé pauze. „Těšil jsem se. Pro mě byla pauza osobně ještě delší, jelikož jsem poslední zápas chytal před Vánoci. Potom jsem si zlomil ruku. Následně jsem už do žádného zápasu nenastoupil. Těšil jsem se tedy o to víc. Bylo to první utkání v novém týmu a člověk se chce ukázat.“ Popsala své pocity po zápase nová posila karlovarského brankoviště v rozhovoru pro klubový web.

Do Litvínova v úterý vyrazí opět sestava podobná té, která nastoupila před týdnem v Mladé Boleslavi. Další hráči se pak představí ve čtvrtečním domácím duelu s Plzní.

Předpokládaná sestava Energie

Habal (Frodl) – Mikyska, Tureček, Krajčík, Weinhold, Benda, Anton, Dorot – Kofroň, Koffer, Kružík, Kverka, Přikryl, Bernovský, Adámek M., Váňa M., Varvařovský.

Pro Davida Varvařovského půjde o první start za A-tým Energie. Útočník karlovarské juniorky už do seniorského hokeje nakoukl. V loňské sezoně totiž odehrál několik zápasů v týmu Stadion Cheb.