HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Drama bez happyendu

HC Energie Karlovy Vary - HC Hamé Zlín 3:3 (0:1, 3:0, 0:2)

K a r l o v y V a r y - Po třech zápasech na Moravě se junioři opět představili na domácím ledě. Proti hokejistům Zlína po první třetině prohrávali 0:1, v druhé části však Zaťovičem vyrovnali a zásluhou branek Jana Bauera a Tomáše Brňáka se dostali do vedení. V závěrečné části se bohužel neubránili chybám a v poslední minutě o vedení přišli. Namísto výhry se tak musí spokojit jen s remízou.

Extraliga juniorů, 29. kolo, pá 9.12.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
3:3
0:1, 3:0, 0:2
Branky a nahrávky: 23. Zaťovič (Mašek), 36. Bauer (Zmeškal), 37. Brňák (Hamerle) - 6. Buia (Dvořák), 56. Mikšovský (Přikryl), 60. Dvořák.
Karlovy Vary: Jakubal - Brňák, Satora, Mašek, Boguský, Kloz, Karpíšek, Schmidt, Zmeškal - Sedláček, Gasparik, Sláma - Hamerle, Budínský, Bušta - Zaťovič, Bauer, Kuběna
Zlín: Štúrala - Bořuta, Záhorovský, Karlíček, Dvořák, Přikryl, Černý, Matula - Vartovník, Vaněk, Ondráček, Buia, suk, Korčák, Piluša, Rapáč, Matějka, Mikšovský, Brunec, Stuchlík

Komentář k utkání

Do utkání vlétli hráči obou mužstev s patřičným zápalem, ve kterém často zapomínali na zadní vrátka, a k vidění tak byla otevřená hra s množstvím šancí na obou stranách. Již ve druhé minutě přišlo první vyloučení, na hanbu šel energetik Kloz. Jeho spoluhráči v obraně ale předvedli kvalitní výkon, a soupeře k ničemu vážnějšímu nepustili. Gasparik se dokonce pustil do aktivního forčekingu v hloubi útočného pásma, ale svůj důraz přehnal a nabídl hostům další početní výhodu. Tu již hráči Hamé dokázali využít. Nebezpečná střela k bližší tyči Matějky vyšla ještě naprázdno, ujala se až decentní střela Dvořáka od modré, kterou jemně ale přesně tečoval Jan Buia. Brankář Jakubal kvůli zakrytému výhledu nestačil zareagovat a kotouč mu prošel mezi betony. Po dvou minutách mohlo být srovnáno, když neukázněnost hostí a přísný metr rozhodčího nabídly Energii sedmdesát vteřin dlouhou výhodu pět na tři. Tu ale domácí nesehráli příliš dobře, k brance jim chyběl důraznější tah na branku. Naopak až moc důrazu v brankovišti předvedl v jedenácté minutě hostující Rapáč, po jehož zásahu holí se Jakubal několik chvil svíjel bolestí. Od třinácté minuty začala růst převaha domácího mužstva a sní přišly i slibné příležitosti ke skórování. Tu největší spálil Bušta, jenž po krásném Budínského pasu před branku nedokázal dostatečně zvednout kotouč, a trefil tak pouze Štúralův beton. Pro změnu lapačku zlínského gólmana trefil o pár chvil později Budínský, jenž dostal trochu více prostoru u mantinelu a směle si to našlápl k brance. V závěru třetiny zaujalo už jen dlouhé čtyřminutové vyloučení hostujícího Brunce za vysokou hůl.

Podstatná část této přesilové hry se přehoupla až do druhé třetiny, ve které ji umocnilo další vyloučení na straně hostí, když za držení pykal Rapáč. Bez deseti vteřin dvouminutovou přesilovku pět na tři se domácí již neopovážili nevyužít a v podobě rány Martina Zaťoviče od modré se dočkali vyrovnání. Úspěchem této akce se ostatní útočníci Energie očividně nechali inspirovat a mnohem častěji zkoušeli Štúrala prověřovat střelami z větší vzdálenosti. Vyraženou střelu obránce Zmeškala pokryla obrana soupeře včas, hůře si ale vedla o chvíli později, kdy se k dorážce dostal Bauer. Ten však tak dlouho čekal se svým bekhendovým pokusem, až propásl ideální okamžik a jeho střelu na prázdnou bránu stačili zlínští obránci neutralizovat. V polovině utkání se v další po gólu volající šanci vyskytl domácí Sláma, ale jeho jemná teč mířila pouze do brankářovy masky. Ač v těchto chvílích hráli hosté v útlumu, připsali si i oni jednu brankovou příležitost. Opět to byla brankářem vyražená střela, ke které se dostal Matula, ale v rychlosti nedokázal trefit zívající pravou polovinu klece. Jinak však v této fázi jasně dominovali Karlovarští, kteří se v čase 35:55 zaslouženě dočkali vedení. Po útočné akci hostí ve stylu „hurá všichni na pukem“ se domácí dostali do přečíslení čtyři na jednoho, které nemohl nevyužít Jan Bauer, když si Štúrala vychutnal elegantním blafákem. Dezorientovaná obrana Zlína následně připustila nejenom tyčku Bušty, ale dokonce hned třetí kotouč ve své síti. Gólmana hostí ale i předešlou akci zapisující novináře překvapil svou střelou obránce Tomáš Brňák, jemuž asistoval Hamerle. V závěru třetiny se ještě rozhodčí rozhodl ctít tradici a opět udělil čtyřminutový trest za vysokou hůl, provinil se domácí Zmeškal.

Po předvedeném herním projevu z druhé třetiny mohl leckterý divák usoudit, že o majiteli dvou bodů je již rozhodnuto, a raději se vydat na vánoční nákupy. Vše bylo ale jinak. Energetici sice polevili ve svých útočných manévrech, ale o tom, že by se rozhodli pouze bránit, nemohla být vůbec řeč. Na druhé straně ani soupeř nevypadal nijak smířený s výsledkem a snažil se hledat skulinku v domácí obraně. Hledal jí dlouho, ale trpělivost se vyplatila v čase 55:57. V době, kdy již většina obecenstva přemítala, kam že junioři díky výhře poskočí v tabulce, zachybovala domácí obrana, když její chybnou přihrávku získal soupeř. Od Přikryla puk doputoval k Adamovi Mikšovskému, který si před kruhy mohl dokonce dovolit dlouhý nápřah, proti němuž neměl Jakubal šanci. Z rozhodnutého zápasu bylo rázem drama. Ukončit jej mohl ujíždějící domácí Hamerle, ale bekhendem přestřelil. Tečku za příběhem tohoto utkání tak udělali hokejisté ze Zlína. Odhodlali se k power-play a po vhazování v obraném pásmu Energie vydoloval Ondřej Dvořák kotouč ze skrumáže těl a poslal do zlínské kabiny bod. Na časomíře v té chvíli svítilo 59:13.

HC Energie Karlovy Vary tak zbytečnými chybami ztratila vyhraný zápas a s HC Hamé Zlín remizovala 3:3.

Fotografie


Vít Budínský při jedné z útočných akcí


Ze severní tribuny vyhlížela mladé talenty trenérská dvojice A týmu.


Ani pokyny trenéra Antonika k uhájení vítězství nestačily.


Jedno ze závěrečných vhazování.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Kastourek (HC Energie Karlovy Vary): První třetina byla vyrovnaná, šance byly na obou dvou stranách, ale hosté byli lepší o jeden gól. Ve druhé třetině jsme je přehráli, měli jsme je jak se říká na lopatě. Kdybychom dali ještě dvě, tři branky, bylo by po nich. V závěrečné části jsme se vlastními chybami připravili o bod.

Zdeněk Čech (HC Hamé Zlín): Do utkání jsme vstoupili velice dobře, dali jsme branku. Bohužel jsme nevyužili velkou příležitost v závěru třetiny, kdy jsme měli samotného hráče před brankářem. Namísto toho jsme vyfasovali čtyřminutový trest. Tím se soupeř dostal na koně, a když jsme se nechali opět vyloučit, tak vyrovnal. Domácí pak lépe bruslili a dostávali nás pod tlak. Dali dvě branky, které přišly poté, co my jsme nevyužili naše šance. V třetí třetině jsme zredukovali sestavu na tři pětky a velkou bojovností se nám podařilo vyrovnat. Ten bod pro nás dnes ale má cenu stejnou jako vítězství.