HC Energie Karlovy Vary

Z předměstí do centra s vedením 2:0!

2. ČF: HC Energie - HC Litvínov 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
I tak by se dal s trochou ironie parafrázovat výrok litvínovského kapitána Reichela. Druhé vítězství v série se ale rodilo mnohem obtížněji než včerejší výsledek. Důvodem byla především ostřejší hra Litvínovských, kteří už Energii nedávali tolik prostoru před brankou. Tu skutečně hájil náhradník Hübl a i on přispěl skvělým výkonem k urputnému boji. Jenže o něco snaživější, útočnější a hlavně koncentrovanější představení předvedli Západočeši. Rychle dokázali Melenovským zareagovat na soupeřovo vedení, Němec s Dobroněm potrestali ve druhé části hostující chyby a i přes snížení ve třetí dvacetiminutovce dokráčeli sebevědomě až ke druhému vítězství v sérii.
O2 extraliga, ČF2, út 4.3.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
3:2
1:1, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 18. Melenovský (Mudroch), 26. Němec (Kristek), 34. Dobroň (Skladaný) - 13. Branda (Kubinčák), 50. Šlégr (Bednařík). Rozhodčí: Hodek, Šindler - Bejček, Svoboda. Vyloučení: 6:13, navíc Švarný (Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4680 (vyprodáno). Stav série: 2:0.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Duben, Grof, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Polák, Pech, Hluchý
Litvínov: J. Hübl ml. - Šlégr, L. Poživil, Punčochář, Hranáč, Vobořil, Skuhrovec, Švarný, Tůma - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, Branda, Jenáček - Trávníček, Bahenský, Tomas - J. Černý, Rindoš, Bednařík

Komentář k utkání

Oproti divokému úvodu předcházejícího zápasu se tentokrát začalo opatrněji a obě mužstva si více hleděla obrany. Konečně vyprodaný karlovarský zimní stadion poprvé zbystřil, když si Kraftův útok vytvořil tlak a vybojoval první přesilovou hru pro domácí. V ní z mezikruží nebezpečně pálil Kristek a o chvilku později Košťál šikovně tečoval Skuhravého nahození. Jaroslav Hübl, který se při Fraňkově zranění postavil do branky, ale ani v jednom případě zasahovat nemusel.

Krvavé oči ze závěru předchozího duelu některé litvínovské hokejisty stále neopustily a domácí si v první třetině přesilovou hru mohli vyzkoušet ještě čtyřikrát. Vždy ale se stejným výsledkem. Hosté tentokrát hru v oslabení zvládali bravurně, padali do střel a rychle přistupovali k energetikům. V plném počtu se pak spoléhali na nebezpečné brejkové výpady a na začátku čtrnácté minuty dokonce šli do vedení, když Daniel Branda u tyče mířil přesně. Byla to teprve druhá rána, která v zápase na Mensatora šla.

Pozvánku domácím do útočného pásma pak vystavil Jánský, když při forčekingu nesmyslně podrazil hráče stojícího za brankou. Avšak z vyrovnání se obecenstvo radovalo až při plném počtu hráčů na ledě. Marek Melenovský se vřítil do pásma a po zasekávačce na kruhu přesně mířenou střelou přes obránce rozesmutnil Hübla.

Tímto počinem malého velkého útočníka Energie se na začátku dalšího dějství evidentně inspiroval spíše sváteční střelec Ondřej Němec. Ten sérii nepřesností ve středním pásmu vyřešil zavezením kotouče do pásma a ranou ze střední vzdálenosti, která se možná trochu překvapivě zastavila až o síťku. Litvínovský brankář své mužstvo naopak podržel o dvě minuty později, kdy na něj uháněla dvojice Hluchý – Grof.

Zpět do hry se chemici mohli dostat ve dvou zkrácených přesilových hrách a nepočínali si v nich zle. Nejblíže úspěchu se ocitl Jánský a Branda, ale Mensator i s trochou štěstí domácí branku uhájil. Skóre se nakonec měnilo na druhé straně kluziště. Skladaný dobře posunul puk na z trestné lavice se vracejícího Michala Dobroně a ten ukázal, že samostatné nájezdy patří mezi jeho oblíbenou disciplínu. Závěr třetiny pak patřil hostům, ale několik Tomasových dorážek z úhlu ani Lukešův příklep z mezikruží Mensatora nezaskočily. O vyvrcholení tlaku hosty připravil Šlégr, když u mantinelu až příliš důkladně zpracovával Kumstáta.

Zato úvod třetí dvacetiminutovky patřil jednoznačně energetikům, kteří předváděli jednu nápaditou akci za druhou. O branku si říkal Kraftův nájezd zakončený dvěma trefami Hüblova betonu i Melenovského jedovatý pokus ze střední vzdálenosti. Skutečnou lahůdkou pak byla přesilovková kombinace, kdy střílenou Řezníčkovu nahrávku přiťuknul Skuhravý k druhé tyči na Košťála a tomu scházely jen milimetry. Ještě více do varu příznivce obou táborů dostala šťouchanice mezi Polákem a Švarným, ve které se domácí hokejista i s ohledem na rozdílné fyzické předpoklady řídil heslem „moudřejší ustoupí,“ a vybojoval tak přesilovou hru.

Přesilovkový prach si však energetici zřejmě vystříleli již v pondělí a v oslabení dokonce inkasovali. Po Bednaříkově nahrávce se před Mensatorem nejrychleji zorientoval Jiří Šlégr. Nervózní domácí pak v obavách o výsledek několikrát vyhodili na zakázané uvolnění, ale s přibývajícím časem se na jejich hokejky vracela rozvaha. Při závěrečné power play nedovolili hostům usadit se v pásmu a jen tělo Šlégra zabránilo Melenovskému, aby skóroval do prázdné branky.

Karlovy Vary se tak v sérii ujaly vedení 2:0 a po dvou dnech volna se vydají k dvojzápasu na led Litvínova. Páteční i sobotní střetnutí startují shodně v 17:25.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Paradoxně, přestože jsme měli v první třetině dost přesilovek, jsme se do zápasu dostávali hůř. Přesilovky nám nešly tak jako v pondělí. Hráli jsme zbytečně komplikovaně, bylo tam málo střelby a málo tlaku do brány. To nás trošku přibrzdilo a bylo dobře, že jsme na konci první třetiny dokázali stav vyrovnat. Pak jsme byli podle mého názoru lepším mužstvem, a kdyby se nám podařilo v první polovině třetí třetiny zužitkovat další šance, tak nemuselo být takové drama až do konce. Je to ale jedno, nehraje se na skóre, ale na vítězství. Jsme rádi, že jsme do série vstoupili tak úspěšně a vedeme 2:0 na zápasy.

Petr Rosol (Litvínov): Odehráli jsme slušnou první třetinu i závěr utkání, posledních osm až deset minut. V průběhu utkání byli domácí lepší a přetlačovali nás, protože jsme hráli hrozně moc v oslabení. Nechali jsme se zbytečně vylučovat. Ve čtyřech na ledě se takové zápasy těžko uhrávají. Musíme na tom zapracovat, když budeme hrát půlku zápasu v oslabení, nemůžeme uspět. Pokud chceme vyhrát, musíme hrát co nejvíc v pěti.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | út 4.3.2008

Boj o druhý bod

Soutěž | st 5.3.2008

Na hokej nejen za hokejem!

A team HC Energie | út 4.3.2008

Pozvánka Václava Skuhravého