HC Energie Karlovy Vary

V nelítostné bitvě úspěšnější Moskvané

K. V a r y - Málokdy přináší přípravné přátelské zápasy vysoké nasazení, množství osobních soubojů, pohledných útočných akcí a napětí až do poslední vteřiny. Dnes měli karlovarští fandové to štěstí takové utkání shlédnout. "Energetici" sice nedokázali závěrečný tlak přetavit ve vyrovnávací branku, ale i přesto poděkovali přítomní diváci po posledním hvizdu všem aktérům dlouhým potleskem. Střetnutí okořeněné nelítostným pěstním soubojem prohrála HC Energie s CSKA Moskva 2:3 po třetinách 1:1, 1:2 a 0:0.
Přípravné zápasy, přát., čt 7.8.2003
Karlovy Vary
CSKA
2:3
1:1, 1:2, 0:0
Branky: 3. Bacul, 22. Vantroba (Svoboda, Bednařík) - 20. Razin (Šereděv), 25. Razin (Soin, Šereděv), 39. Soin (Chomitskij, Razin). Rozhodčí: Florián - Liška, Červený. Vyloučení: 3:7, navíc Svoboda - Pronin do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 1100.
Karlovy Vary: Franěk - Ptáček, Galvas, Vantroba, Krajíček, Rodin, Bauer, Toms, Punčochář, Hájek, Kivoň - Košťál, Alinč, Netík - Bednařík, Skuhravý, Svoboda - Kraus, Lipiansky, Tvrdek - Petr Kumstát, Bacul, Pavliš - Kreuzer, Pech
CSKA: Michajlovski, Salfický - Kosmačev, Lindstrom, Muchačev, Náměstnikov, Žuryk, Ljamin, Hejda, Chomitskij, Trachanov - Sion, Razin, Pronin - Mazajkin, Žerděv, Kolkunov - Černych, Gorgunov, Poluchin - Jemelev, Lušinkin, Upper - Sobotin, Bucajev, Zolotov

Komentář k utkání

Už úvodní minuta prvního domácího střetnutí v nové sezóně naznačila, že nepůjde o souboj hraný v rukavičkách. V obranném pásmu velmi nevybíravě zasáhl Žuryk loktem Tomáše Netíka do obličeje. V následné přesilovce se zjevil zcela osamocen před bránou CSKA Robin Bacul. Střelu navrátilce po zranění ještě brankář Michajlovski stačil s vypětím všech sil vyrazit, ale v pokračujícím závaru se ke kotouči znovu dostal Bacul, jenž švihem prostřelil změť těl před sebou včetně bezmocného gólmana. Mírný tlak Energie podpořený pokusy mladíků Krause a Tvrdka ukončilo až vyloučení Miroslava Vantroby v osmé minutě. Z dlouhého obléhání karlovarské svatyně však vyplynula jen dělovka obránce Namestnikova do Fraňkových chráničů. O několik minut později vytáhl Petr Franěk ze svého nevyčerpatelného arzenálu zázračných zákroků další kousek. Zolotov se prosadil až před brankoviště, sebral nepokrytý puk a povyjel k levé tyčce. Když už se snažil pohodlně zavěsit pod horní tyčku, přiřítil se s parádním skluzem domácí brankář a uchránil nadále jednobrankové vedení. První vážnější šarvátku měli na svědomí Razin s Tvrdkem. Tito dva rozhodně neoplývali vzájemnými sympatiemi a do konce zápasu se počastovali ještě několika údery. Když v poslední minutě znovu úspěšně zakročil Franěk proti Butsajevovi, zdálo se, že domácí odejdou do šaten s vedením. Ihned po vhazování si ale před bránu najel Razin, roztáhl si osamoceného gólmana a s přehledem vyrovnal.

Rovněž druhé dějství začalo raketovým nástupem Energie. Odražený puk se dostal až k zapomenutému Vantrobovi, najíždějícímu ze druhé vlny. Bekhendový blafák měl proti rozhozenému Michajlovskému stoprocentní úspěch. 2:1. Odpověď moskevského týmu přišla záhy. Ve 25. minutě rozebral zkoprnělou obranu Sion ve spolupráci s Šereděvem. Střelec Razin už neměl příliš složitou pozici. Rusové po vyrovnání viditelně ožili a rázem jich byl plný led. Přesně v polovině utkání si vysloužil potlesk velmi aktivní Alinčův útok. Na útočné modré číhající Jan Košťál převzal parádní pas za obranu od Rodina. Tváří v tvář brankáři zvolil dlouhý bekhendový blafák, jenže i ten byl na strážce ruské svatyně krátký. Jak vycházely Karlovým Varům úvody třetin, dominovalo CSKA v jejich závěrech. Moskvané dokonale vyšachovali domácí obranu a podobně jako při předchozích dvou trefách Razina, ani tentokrát Soin neměl se zakončením příliš práce. Legendární Viktor Tichonov, prezident CSKA, sledující svůj tým z tribuny nad střídačkami si tak mohl do svého zápisníčku zapsat stav po dvou třetinách 2:3.

Oboustranně vlažnější vstup do závěrečné části narušil svým nájezdem s velkou chutí hrající Robin Bacul. Klid před bouří předznamenala Jemelevovem sestřelená maska z Fraňkovy hlavy. Divákům na chvilku zatrnulo, ale karlovarská opora se jen oklepala, nasadila ztracenou část výstroje a v zápětí se prezentovala dalším výtečným zásahem vyrážečkou proti ráně Poluchina. Devadesát tři vteřin před koncem požádali domácí o oddechový čas. Se šesti hráči v poli nastoupili „energetici“ k vhazování v útočné třetině. Bleskové Alinčově přihrávce na najetého Kivoně scházely snad jen ony pověstné milimetry. Poslední minuta přivedla diváky a hlavně hráče na ledě do varu. Při signalizované domácí výhodě se do sebe pustilo vše, co bylo zrovna na ledě. Z celkem běžného postrkování se oddělila dvojice Svoboda - Pronin. Dlouhé pěstní vystoupení, za které by se nemusel stydět žádný zámořský bitkař, si vysloužilo od diváků nadšený aplaus a od hlavního rozhodčího nekompromisní gesto posílající oba soky do šaten. Zoufalý tlak v závěrečných vteřinách už v brankové vyústění nevedl. Z těsného vítězství se tak společně se skupinkou ruských fanoušků radovalo CSKA Moskva. Přesto si Energie vysloužila od velmi slušně zaplněného zimního stadionu pochvalný potlesk.

Domácí vstup do ročníku 2003/04 se sice výsledkově úplně nevyvedl, přesto domácí tým nezklamal. Zejména při přesilových hrách se však ukázalo, že příprava na ledě teprve začíná. Nicméně nezměrná bojovnost, výborný výkon brankáře Fraňka a chuť do hry jsou dobrým příslibem do extraligové sezóny. Do jejího začátku zbývá ještě více než jeden měsíc. Následující dny stráví karlovarští hokejisté na soustředění ve Švýcarsku. Na domácí led znovu vyjede Energie 20. srpna v souboji s dalším zajímavým soupeřem, švýcarským HC Zug.

Související články