HC Energie Karlovy Vary

Český tým porazil v Karlových Varech rekordně Francii

K a r l o v y   V a r y - Premiérový start české reprezentace na karlovarském ledě vyzníval dlouho poněkud rozpačitě. Přes trvalý tlak se čeští hráči nedokázali v prvním přípravném utkání před mistrovstvím světa gólově prosadit téměř třicet minut. V polovině zápasu však odčaroval kouzlo francouzské branky Jiří Dopita a poté se již rozjel brankostroj na plné obrátky. Zejména díky poslední třetině zvítězila Česká republika nad Francií rekordně vysokým poměrem 8:0. O vysoké výhře rozhodla povedená poslední třetina, ve které hosté složili zbraně a červené světlo za jejich brankářem se rozsvítilo celkem šestkrát.
Tipsport Extraliga, přát., út 13.4.2004
ČR
Francie
8:0
0:0, 2:0, 6:0
Branky: 30. Dopita (Kraft, Linhart), 39. Koukal (Dopita, Průcha), 42. Čáslava (J. Straka), 45. Hemský (Duda), 46. Klepiš, 50. Čáslava (Mikeska, J. Straka), 53. Dopita (Malinský), 58. Duda (J. Straka). Rozhodčí: Schimm (Něm.) - Pouzar, Blümmel. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 4800.
ČR: Salfický (30. Málek) - Hunkes, Hejda, Malinský, Čáslava, Linhart, Melichar - Průcha, Dopita, Koukal - Hlaváč, Kraft, Hemský - Duda, J. Straka, Mikeska - Klepiš, Olesz.
Francie: Lhenry (30. Rolland) - Carriou, Pousset, Favarin, DeWolf, Pouget, S. Bachelet, Prunet, Besch - F. Rozenthal, Chauvel, Zwikel - Dostál, Briand, Bellemare - Daramy, M. Rozenthal, Mortas - Gras, Coqueux.

Komentář k utkání

Prvních devět minut úvodní dvacetimutovky se odehrálo na hokejkách českých hokejistů. Ačkoli byl již ve druhé minutě vyloučen obránce Malinský, Češi si ve vlastním oslabení vytvářeli slibné šance. Ve čtvrté minutě se sám na francouzského brankáře Lhenryho řítil Petr Koukal, avšak jeho střela jen těsně minula horní roh branky. Poté ani Kraft, ani Dopita nedokázali využít své vyložené gólové příležitosti. Až v desáté minutě se poprvé osmělili hosté z Francie. Karl Dewolf se uvolnil přes obránce a z mezikruhů vystrašil střelou do protipohybu brankáře Salfického, jeho střela však putovala mimo tyče českého brankáře. O dvě minuty později se nádhernou kombinací prezentoval Dopitův útok. Puk putoval po ose Hejda, Dopita, Koukal a střela třetího jmenovaného skončila na hrudi francouzského gólmana. Poté ještě obránce Hejda minul z bezprostřední blízkosti v osmnácté minutě se excelentím sóle ukázal Hemský, když objel branku a už se hodlal zasunout puk do branky. Na poslední chvíli se po něm jako po nevinné kořisti vrhli hned tři hráči Franci a nedovolili mu zakončit. Hemského pokus byla poslední šancí první a překvapivě bezbrankové třetiny.

Ve druhé třetině se hra vyrovnala a ve třicáté minutě se zcela zaplněný stadion mohl radovat z první trefy českého reprezentačního týmu. Po skrumáži před francouzskou brankou se nejlépe zorientoval Jiří Dopita a zasunul puk do branky. Asistence si připsali Kraft a Linhart. Po tomto gólu obě strany prostřídaly své brankáře. V šestatřicáté minutě dostali Češi minutu a padesát vteřin dlouho trvající přeslivou hru pět na tři, ale trestuhodně ji nevyužili. až na konci druhého dějství opět ze skrumáže domácí zvýšili své vedení. Tentokrát se nejlépe zorientoval Petr Koukal. Asistovali mu Průcha a Dopita.

Ve třetí třetině se na střídavšího francouzského brankáře Rollanda snesl obrovský počet střel. Již ve dvaačtyřicáté minutě se střelou od modré prosadil Petr Čáslava. Asistenci si díky vyhranému vhazování připsal Straka. Jen o pár minut později se do samostaného úniku dostal Aleš Hemský a perfektním blafákem nedal Rollandovi nejmenší šanci. V šstačtyřicáté minutě padla do francouzské sítě další branka, když Jakub Klepiš vybojoval puk v útočném pásmu, zbavil se obránce a mezi nohy branákáře Rollanda zvýšil vedení Čechů již na 5:0. O tři minuty později to byl opět Aleš Hemský, který se opět dostal do sólového úniku, ale francouský gólman Rolland zachoval chladnou hlavu a jeho střelu švihem zlikvidoval excelentím semaforem. O minutu později však nestačil na střelu Petra Čáslavy, který svým druhým gólem v utkání poslal Čechy tvrdou střelou od modré do šestigólového vedení. Jen o několik málo chvil nato přidal svůj druhý úspěch Jiří Dopita, když u pravé tyče dostal přihrávku od Malinského a nezbývalo mu nic jiného, než zasunout puk do zcela odkryté branky. Na sedmou branku domácích se vzápětí pokusili Francouzi odpovědět v podobě obránce Christiana Pougeta, jenž se dostal do brejku, ale Málek v české brance se nenechal zaskočit. Hned na to předvedli hráči Francie sice v zápase jedinou, ale za to excelentí kombinaci, na jejímž konci stál Anthony Mortas. Jeho střela švihem však mířila těsně nad Málkovu horní tyč a český gólman tak se štěstím udržel čisté konto. Tečku za utkáním udělal na konci osmapadesáté minuty Radek Duda, jenž se mocně napřáhl v mezikruží a nekompromisní tvrdou ranou vyhnal všechny pavouky z pravého horního rohu Rollandovy branky.

Čeští hokejisté si tak po zásluze připisují první vítěství v přípravě na mistrovství světa, které se bude odehrávat v České republice, konkrétně v Praze a Ostravě.

Související články