HC Energie Karlovy Vary

První krok junioři zvládli! Bitva s Oceláři však nekončí

První semifinálový duel s třineckými Oceláři juniorka Energie zvládla na výbornou. Energetici si opět obětavým týmovým výkonem šli za svým cílem. Své spoluhráče podržel Adam Ebenstreit, který si připsal čtyřicet dva zákroků. Autorem vítězného gólu byl Matěj Novotný. Dnes naši junioři udělali další důležitý krok, ale stále je před nimi těžká cesta a už zítra je čeká další náročný zápas.
DHL Extraliga juniorů, SF1, pá 29.3.2024, Třinec, MINI WERK ARENA
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
1:2
1:0, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 11:20 Holinka (Volas, Cedzo; 5/5) – 29:28 Šmajda (Zolnaj, Záhejský; 5/5), 30:30 Novotný (Bulka, Pastor; 5/5). Rozhodčí: Cabák, Rapák – Hanzlík, Rožánek. Diváci: 250. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Střely na branku: 43:28. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Rozhodčí: Cabák, Rapák – Hanzlík, Rožánek
vyloučení4:5
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci250
Oceláři Třinec: Král – Horváth, Pospíšil, Buják, Ošmera, Kurbaka, Mrtka, Volas – Šutý, Mikula, Gerych, Šilar, Kozlík, Cedzo, Ramik, Bartoš, Haas, Pánek, Blaha, Holinka.
Karlovy Vary: Ebenstreit – Anton, Zolnaj, Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot – Novotný, Galnor, Pastor, Šlechta, Čihař, Šmajda, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, Váňa, Adámek.

Komentář k utkání

Třinečtí mladíci už v prvních sekundách zaměstnali Adama Ebenstreita. Puk za jeho záda ale nepropašovali. V sedmé minutě se k šanci otevřít skóre dostal Vít Záhejský. Narazil však na beton Jakuba Krále. Krátce na to měli energetici k dispozici početní výhodu, ale ta nakonec zůstala nevyužita. V desáté minutě se do střelecké pozice dostal Oskar Haas. Energetici však před svou brankou postavili hradbu, která jeho střelu zastavila. Prvního gólu se však nakonec přece jenom dočkali Oceláři, když se do úniku dostal Miroslav Holinka a vzal si na mušku prostor u tyčky karlovarské branky.

Honbu za srovnáním karlovarským mladíkům zkomplikovalo oslabení. To však zvládli ubránit a poté se znovu snažili vyzrát na Jakuba Krále. V závěru třetiny musel být na pozoru Adam Ebenstreit, který tlak svých hostitelů utnul, když svým zákrokem přerušil hru. Na Jakuba Krále se v sedmnácté minutě vypravil Kryštof Bulka. V posledních sekundách třetiny bránícím hráčům pláchl Jan Bartoš. Na gólmana Energie si však nepřišel. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:0.

V úvodu druhé třetiny bylo horko u třinecké branky, kde nakonec i přes pěknou tlačenici Jakub Král udržel puk mimo tři tyče. Ve dvacáté čtvrté minutě se dostali energetici pod zámek. Snažení o dobytí karlovarské branky korunoval Tomáš Šilar, který pálil tváří v tvář Adamovi Ebenstreitovi. Ten však svůj tým opět podržel. Útočnou akci Energie zakončoval David Varvařovský. Střílel však z úhlu a tak skóre nakonec zůstalo nezměněno. V této části hry střelci obou týmů poměrně spravedlivě zaměstnávali oba gólmany. Takže po otočení hry musel do akce Adam Ebenstreit, který spálil šanci Patrika Volase a chvíli po něm na karlovarského gólmana narazil Adam Cedzo.

Jakuba Krále vzápětí do hry vtáhl Samuel Šmajda, jehož střelu třinecký gólman skryl v náruči. Další pokus si ve dvacáté osmé minutě připsal Vojtěch Steklý a i tentokrát ze souboje vyšel vítězně strážce třinecké branky. Tyčka pak zachránila karlovarského gólmana. Neprůstřelnost domácího maskovaného mladíka odčaroval v čase 29:28 Samuel Šmajda, když dostal puk do branky v závaru po akci Petra Zolnaje a Víta Záhejského. V čase 30:30 se energetici radovali znovu. Střelou z mezikruží uspěl Matěj Novotný, který zakončil akci Kryštofa Bulky a Tobiáše Pastora.

Chvíli poté si vyměňovali názory Miroslav Holinka a Petr Zolnaj a tak je rozhodčí poslali vychladnout na trestnou lavici. Krátce na to dostali energetici k dispozici početní výhodu, když šel společnost svému spoluhráči na trestnou lavici dělat Tomáš Šilar. Během přesilovky měli energetici větší šance téměř v jejím závěru. I tentokrát si Jakub Král se střelami Kryštofa Bulky a Samuela Šmajdy poradil. Jakmile byli třinečtí mladíci opět v plném počtu, tak se zkoušeli usadit před karlovarskou brankou. Jenomže Adam Ebenstreit se nachytat nenechal a v dalších šancích pak střelce Ocelářů zradila muška. V závěru třetiny šli do čtyř energetici, ale také oni se zvládli ubránit. K play-off patří rovněž spousta emocí. To v čase 39:59 přineslo další výměnu názorů. Tentokrát se do sebe pustili Adam Cedzo a Jakub Vogel.

Začátek třetí třetiny byl pro energetiky poměrně náročný, neboť poté co ubránili zbývající část oslabení se několikrát provinili zakázaným uvolněním, ale i přesto své hostitele dokázali udržet mimo dostřel své branky. Snaha srovnat skóre měla za následek to, že přihrávky a zakončení Ocelářů nebyly přesné. Energetici jim navíc nic nedarovali ani při svém následném oslabení a stále si drželi své vedení. Třineckým střelcům karlovarská obrana dělala pořádné vrásky na čele. Větší šanci měl v padesáté páté minutě Adam Cedzo, který s pukem objel branku, ale Adam Ebenstreit byl ve střehu. Už v čase 57:33 si trenéři Ocelářů vybrali oddechový čas a poté Jakub Král zůstal na střídačce. O srovnání se bez úspěchu pokusil Viktors Kurbaka. A jen díky pohotovosti jednoho z třineckých mladíků neskončil v čase 58:19 puk v prázdné brance. Energetici poměrně dlouhou power-play zvládli ubránit a berou první výhru v sérii.