HC Energie Karlovy Vary

Reparát dorostu nevyšel, v semifinále prohrál i podruhé

Slibně se vyvíjející utkání pro Energii se nakonec ve druhé třetině zlomilo, když Mladá Boleslav srovnala na 2:2. Ačkoliv se Karlovarští v poslední dvacetiminutovce nevzdávali, na Bruslaře již nestačili. Není však všem dnům konec. Třetí zápas série se přesouvá do Mladé Boleslavi, kde mohou naši dorostenci stav ještě otočit.
Extraliga dorostu, SF2, pá 29.3.2024, Karlovy Vary, KV Arena
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
2:5
2:1, 0:1, 0:3
Branky a nahrávky: 05:38 Sedláček (Poizl, Dyk; 5/4), 14:14 Slavík (Wardas; 4/4) – 01:51 Vasiak (Maxin; 5/5), 32:44 Beran (Doležel, Hanyš; 5/5), 40:39 Kurka (Beran; 5/5), 45:16 Matějka (Kristek, Vasiak; 5/5), 58:28 Maxin (Churáček; 5/5). Rozhodčí: Valenta, Hucl – Sýkora, Uhlík. Diváci: 235. Vyloučení: 2:8. Využití: 1:0. Střely na branku: 38:39. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:5.
Rozhodčí: Valenta, Hucl – Sýkora, Uhlík
vyloučení2:8
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci235
Karlovy Vary: Oršulák – F. Čermák, Postl, Dyk, Pelikán, Kůrka, Vrzal – Habla, Kváš, Sedláček, Wardas, Poizl, Slavík, Tomek, Blažek.
Ml.Boleslav: Sklenička – Hájek, Šilhavý, T. Čermák, Doležel, Kovář, Hora – Václavík, Maxin, Zhdanov, Kristek, Beran, Hanyš, Kurka, Matějka, Vasiak, Churáček, Hrouda.

Komentář k utkání

Úvodní minuty vyšly lépe pro Mladou Boleslav. Ta hned ve 2. minutě otevřela dnešní zápas. Konkrétně Sviatoslav Vasiak, ke kterému se po nepovedeném útoku Energie dostal puk od Imricha Maxina. S ním si poté dojel až před Michala Oršuláka a kotouč se mu podařilo zakončit mezi betony. Karlovarští se okamžitě semkli a chtěli hned odpovědět. V 5. minutě se i prvně otevřely dveře na trestnou lavici, kam šel odsedět trest za hostujícího gólmana Filip Matějka za podrážení. Toho energetici využili a v následující minutě se jim podařilo stav srovnat. O to se postarali David Poizl a David Sedláček. S kotoučem se podařilo ujet Davidovi Poizlovi a přihrát na druhého jmenovaného, který zakončil přesně za záda Marka Skleničky. V dalších minutách měli hru spíše ve svých rukou energetici. Větší šance se naskytla v 10. minutě Davidovi Poizlovi, který sám ujel na hostujícího gólmana. Jeho rána ale nebyla dostatečná a puk tak sklouzl mimo branku. Ve 14. Minutě se postupně otevřela trestná lavice na obou stranách. Ve hře 4 na 4 se však v další minutě podařilo Energii dostat se do vedení díky souhře Viktora Wardase a Lukáše Slavíka. Těm se podařilo ujet z vlastního pásma a po přihrávce z pravého kruhu propálil Slavík hostujícího brankáře z mezikruží. Do konce třetiny měli ještě větší šanci Vojtěch Hora či Imrich Maxin.

Od začátku druhé dvacetiminutovky začala hra být vyrovnaná a aktivně se přesouvala na obě strany. Jako první se k větší šanci dostal Ondřej Hrouda, který byl v blízkosti branky. Nedokázal ale ukočírovat skákavý puk a tak jej poté pro jistotu Michal Oršulák chytil a schoval do lapačky. Ve 24. minutě se pokusil využít přesilovou hru Lukáš Slavík, ale jeho střela z mezikruží minula branku. Bruslaři se na chvíli dostali i do početního stavu 3 na 5, čehož Karlovarští chtěli ze všech sil využít a vytvořili tak na bránu nátlak. Marek Sklenička se ale nenechal vyvézt z míry a nátlak ustál. Energetici byli kousaví i ve vlastním oslabení, kdy se do úniku dostal David Sedláček, ale neúspěšně. V polovině části si puk více hlídala Mladá Boleslav. Ta se usadila v útočném pásmu a nenechávala karlovarský tým klidným. O zakončení se pokusili Ondřej Hrouda či Vojtěch Beran. S těmito střelami si Michal Oršulák poradil. Ve 33. minutě se již podařilo domácího gólmana překonat Vojtěchovi Beranovi, který dostal přihrávku zpoza branky a výsledek tak srovnal. Po této brance se Mladoboleslavští ještě drželi v předbrankovém prostoru, kde měl na dosah další branku Filip Matějka. Pět minut před koncem ale opět zabojovali energetici, kterým se ale Marka Skleničku nepodařilo překonat.

Do poslední části se aktivněji vrhli Bruslaři. Ti se již v čase 40:39 dostali do vedení díky Adamovi Kurkovi. Na jeho hokejku přistál odražený puk od Vojtěcha Berana a podařilo se mu zakončit pod víko. I nadále si Mladá Boleslav hlídala kotouč a Energii moc ke slovu nepustila. Když už se Karlovarští dostali do útočného pásma, soupeř se okamžitě ujímal puku a vyjížděl z vlastního pásma. Taková situace nastala i ve 46. minutě, kdy jim dokonce přinesla další branku. Před bránu si po přihrávce dojel Filip Matějka, který propálil Michala Oršuláka. Domácí se stále nevzdávali a k vidění byla větší šance Daniela Postla, kterou ale Marek Sklenička zmařil. Karlovarští se při šanci využít přesilové hry drželi v útočném pásmu, ale nedostali se k pořádnému zakončení. Nakonec se k dělovce dostal Michal Kváš, ale jeho rána byla příliš prudká a proletěla nad brankou. K vidění poté byly šance na obou stranách, kdy se hra rychle přemisťovala. Tři minuty před zazněním sirény Karlovarští zariskovali a na led šli bez brankáře. Kotouč si bedlivě hlídali, ale k zakončení se jim nedařilo dostat. V 59. Minutě se podařilo Davidovi Churáčkovi ukradnout puk a vydal se s ním vstříc brance. Před ní ale ještě přihrál Imrichovi Maxinovi, který zapečetil výsledek pátým gólem do prázdné brány. Obětavě se před něj snažil položit Kryštof Dyk, ale neúspěšně.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): Dnešní zápas nám opět ukázal rozdíl v koncovce a pochvalu zaslouží i jejich gólman, který pochytal spoustu šancí. Mladá Boleslav hraje účelný obranný hokej, který se nám nedaří prozatím prolomit. Nicméně poslední krok jim nedáme zadarmo. Uděláme vše pro to, aby nám sezóna v pondělí neskončila.

Martin Škaloud (BK Mladá Boleslav): Dnes nám paradoxně ublížila první vstřelená branka. Domácí přebrali iniciativu a byli lepší. Zpět do hry nás vrátil gól na 2:2. Karlovy Vary poté znervózněly a my se dostali do vedení. Třetí třetina byla z naší strany odehraná chytře, hráči předvedli charakter a obrovskou touhu po vítězství. Máme radost, ale jsme si vědomi, že ten nejtěžší krok je ještě před námi.