HC Energie Karlovy Vary

Starší dorost prohrál i třetí zápas nadstavby

St. dorost: Královští lvi Hradec Králové – HC Energie Karlovy Vary 3:1 (3:0, 0:0, 0:1)
Mladíci Energie se tentokrát představili v Hradci Králové, kde ale už po úvodní dvacetiminutovce prohrávali o tři branky. Královští lvi si poté svůj náskok celkem v pohodě hlídali, Karlovy Vary se prosadily až v čase 44:52, kdy se trefil do černého sedmnáctiletý Jiří Janata (na snímku). Další gól se bohužel energetikům dát nepodařilo, a tak mají na kontě už tři porážky v řadě. V neděli je čeká další zápas na východě Čech, příštím soupeřem jim budou Pardubice.
Extraliga staršího dorostu, II. 3, so 3.1.2015
Hr.Králové
Karlovy Vary
3:1
3:0, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 4. Hnik (Hofman, Matouš), 9. Havránek (Veselý), 20. Chalupa (TS) – 45. Janata (Pajk). Rozhodčí: Úlehla – Vepřovský, Zeman. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 112. Střely na branku: 22:22. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Hr.Králové: Groh – Havránek, Lier, Fanderlik, Kynčl, Luštinec, Hronek, Hroudný, Veselý – Exner, Matouš, Zahradník, Hofman, Malík, J. Moník, Hnik, Matějček, Hidveghy, Chalupa, F. Moník, Hejna
Karlovy Vary: Kuchař – Vodička, Vápeník, Hrůša, Kunc, Beer, Pajk, Bernáth – Šála, Nguyen, Svoboda, Čejka, Pastyřík, Horký, Hauzr, Davídek, Kurfürst, Janata

Komentář k utkání

Hradec se v souboji o pozice v tabulce dostal do brzkého vedení. Už ve čtvrté minutě se prosadil František Hnik, který dostal puk za záda Kuchaře po nahrávce Tomáše Hofmana – 1:0.

Lvy vstřelená branka nakopla a byli jednoznačně lepším a aktivnějším týmem, Karlovarští s nimi měli plné ruce práce. Navíc v čase 8:45 inkasovali podruhé. Hradci byla nabídnuta dvojnásobná přesilová hra a po sedmnácti vteřinách skončila další brankou. Střelu Štěpána Havránka od modré čáry Kuchař jen ztlumil, zastavit ji nedokázal.

Hosté si vytvořili největší tlak v přesilových hrách ze závěru třetiny, ale Groh mohl být naprosto v klidu, žádná nebezpečná šance nepřišla. To se o druhé straně hřiště říci nedá. David Chalupa byl při brejku faulován a s nařízeným trestním střílením si poradil, i když musel pár vteřin počkat, než se puk došourá za Kuchaře – 3:0.

Nástup do prostřední části se Hradeckým vůbec nezdařil, ale smutnit z toho nemuseli. Po pozdním nástupu na led hráli v oslabení, které po minutě a půl umocnil faulem Matějček. Jenže mohli paradoxně skórovat zase domácí, tentokrát se ale Kuchař při brejku činil.

Hradec v následujících minutách znatelně polevil, čehož využívali Západočeši zvýšenou aktivitou, ta ale ke kýženému cíli nevedla – všechny útoky dokázal Groh spolu se svou obranou zlikvidovat. Kuchař na druhé straně zažíval minuty klidu až do 38. minuty, kdy se musel ohlédnout za tvrdou střelou Zahradníka, který uháněl spolu s Chalupou na jediného obránce. Skóre však zůstalo nezměněné.

Jeho změna přišla ve 45. minutě, kdy se prosadili, poprvé v zápase energetici. Jiří Janata dostal puk od Ondřeje Pajka a střelou po ledě snížil na rozdíl dvou branek. Hradec mohl rychle odpovědět, to by ale musel využít téměř celé dvě minuty trvající dvojnásobnou přesilovou hru. Zkoušel to od modré Havránek i Hronek, ale ani jeden pokus do sítě nezaplul.

O poznání blíže ke skórování byli Karlovarští. Za Grohem zazvonila tyč, puk se od ní odrazil do zad brankáře, jenže hosté nebyli dostatečně důrazní, aby snížili na rozdíl jediné branky.

Královští lvi se poté snažili zklidnit hru a udržet puk na svých holích, což se jim do značné míry dařilo. Zaváhání přišlo až v poslední minutě, kdy mohl vykřesat jiskřičku naděje pro hráče Energii Michal Horký, v rozhodujícím momentu ho ale Groh vychytal.

Ohlasy trenérů

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové): Do začátku utkání jsme si řekli, že zkusíme na soupeře vletět, že ho zkusíme překvapit. Myslím, že se nám to podařilo, dali jsme tři góly. Potom si soupeř určitě uvědomil, že musí hrát trošku líp a hru nám pak znepříjemňoval. Velice dobré bylo, že jsme ubránili oslabení, byli jsme tam několikrát ve třech a to bylo zlomové. Ubránili jsme se a naopak jsme proti třem gól dali. To byly zlomové okamžiky, které utkání rozhodly.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě chci poblahopřát domácím k zaslouženému vítězství. Myslím, že z naší strany to byl nejslabší výkon v dosavadním průběhu sezóny a domácí si utkání vzali v první třetině, kdy jasně dominovali. Byli aktivnější, důraznější v osobních soubojích, lépe se pohybovali. My jsme na ně neměli protizbraň. Jakž takž jsme srovnali hru až ve druhé třetině a to bylo málo. Proto je vítězství domácích naprosto zasloužené.