HC Energie Karlovy Vary

Václav Eismann o repre angažmá: Odmítnutí nepřicházelo v úvahu

Dlouholeté kvalitní práce trenéra Václava Eismanna v kategorii staršího dorostu si všiml také Český svaz ledního hokeje, který mu nabídl pro nadcházející sezonu pozici asistenta hlavního trenéra Petra Hakena u reprezentačního výběru U17. Nejen o tomto úspěchu, ale i o přípravách na nový ročník hovoří v našem interview.

Pane trenére, jak zatím letos probíhá a bude probíhat letní příprava starších dorostenců?
Po vyřazení z play-off 8. března měli hráči pokračující v kategorii staršího dorostu volno do 4.dubna, kdy jsme začali posoutěžní období, ve kterém jsme měli tři tréninkové dny na ledě a čtyři dny volna. Od začátku května jsme najeli na kombinované období, tedy tréninky na ledě i na suchu. V termínu 26. - 29. května jsme absolvovali soustředění na Stříbrné, pak měli hráči týden volno. Od 6. června jsme se opět vrátili do přípravy. Jsme rádi, že můžeme využívat led i v měsíci červnu. Mimo led preferujeme intenzivní a silové zatížení. Věřím, že hráči, kteří zvládnou náš program bez výrazných absencí, budou na sezonu dobře připraveni.

Už přesně víte, které hráče budete mít pro příští rok k dispozici?
Kádr máme dostatečně široký, chceme sázet na hráče, kteří jsou momentálně v našem týmu. Pokud bychom doplňovali, tak jen o top kvalitu.

Jak nový tým zatím vypadá a jaký je podle vás jeho potenciál?
Domnívám se, že potenciál týmu je na vyšší úrovni, než tomu bylo v loňském roce. Na druhou stranu už jsem za dobu mého působení na pozici trenéra měl možnost pracovat v průměru i s výraznější hráčskou kvalitou. Bude důležité, aby se nám podařilo dát do rovnováhy týmové cítění a ego, především pak lídrů týmu. Reakce některých našich hráčů v různých hrách ukazují, že máme na čem pracovat, protože jedině ve fungujícím týmu vyniknou jednotlivci s vítěznou mentalitou.

Teď ale k vašemu angažmá u reprezentace U17. Cítil jste, že je alespoň trochu už čas na změnu?
Rozhodně se prací na klubové úrovni vyhořelý necítím. Naopak, baví mě to. Angažmá u reprezentace U17 je ocenění, kterého si vážím. Beru ho jako odměnu.

Jistě to bude mnoho práce navíc, přemýšlel jste dlouho, zda nabídku přijmete?
Řekl bych, že víc práce bude. Ale jsou to reprezentační povinnosti, takže rozhodně příjemné. Nabídka proběhla během minutového telefonátu se Slavomírem Lenerem . Varianta odmítnutí nebyla ve hře.

Co vás zlákalo nejvíce?
Těch aspektů je více. Poznat zblízka špičkový mezinárodní hokej, možnost práce s nejlepšími hráči dané kategorie či spolupráce s Petrem Hakenem a Reném Muchou.

V čem konkrétně bude spočívat vaše úloha v trenérském týmu?
Úkoly si detailně rozdělíme na prvním soustředění v Třemošné, které je na programu 18. - 21. června. Zatím je to překvapení i pro mě.

Co od svého nového angažmá očekáváte?
Rozšíření hokejových obzorů, možnost získat nové zkušenosti a v neposlední řadě doufám, že svým dílem přispěji k tomu, aby česká sedmnáctka byla v sezoně úspěšná.

Myslíte, že pro vás může být tato nová pozice také přínosem při trénování na klubové úrovni?
Samozřejmě. Nepochybně zjistím, že některé věci jdou dělat lépe, než jsem je doposud praktikoval. Nové impulsy posouvají každého trenéra. Navíc mohu slíbit, že se podělím o své poznatky s kýmkoliv z našeho klubu, tedy s každým, kdo o to projeví zájem.

Minimálně budete detailněji znát nejlepší hráče soupeřů, že?
Ano. Informací budu mít více, ale při reprezentačních akcích se budu snažit uvažovat jiným směrem.

Když už jsme zase zpět u klubové scény, co považujete za svůj největší úspěch ve službách Energie? Zřejmě titul z roku 2013?
Ano. Z týmového pohledu jednoznačně. Na moment, kdy Kuba Frček chytil závěrečný nájezd třineckého hráče a mužstvo vletělo slavit na led, nikdy nezapomenu. Rád na ten mistrovský tým vzpomínám. Z osobního pohledu je to každodenní boj o úspěch. Úspěchem trenéra je ukázat hráči správnou cestu. To se mi někdy daří více, někdy méně. Ale je to úspěch méně medializovaný, ale v mládeži ještě důležitější než titul.

Může to ještě něco překonat?
To teď nevím. Jsou trenéři, kteří sbírají téměř titul za titulem, ale jsou i tací, kteří z různých důvodů šanci něco vyhrát nedostanou. Úspěchu z roku 2013 si vážím.

Neláká vás zkusit si práci u starší kategorie?
U staršího dorostu začínám osmou sezonu, nějaké nabídky trénovat vyšší kategorie se již v minulosti objevily, ale zatím mě práce v kategorii U18 naplňuje. Mám kolem sebe lidi, kterým věřím, což je pro mě důležité. Víc teď nemá cenu řešit.

Co konkrétně vás tedy na práci s hráči v tomto věku naplňuje?
Je to každoročně nanovo začínající práce s nově rodícím se týmem tak, aby po nějaké době dostal pozitivní tvář svého projevu.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho štěstí v novém angažmá.