HC Energie Karlovy Vary

Reprezentant Dvořák: Za šanci jsem strašně rád

Hraje v posledním celku tabulky, přesto se s reprezentačním A-týmem podíval na probíhající Channel One Cup. Řeč je o obránci Energie Tomáši Dvořákovi, který si poctivými výkony vysloužil místo ve výběru trenéra Jandače. Tomáše jsme vyzpovídali po druhém utkání turnaje proti domácímu Rusku.

Tomáši, jak hodnotíte páteční zápas s Ruskem?
Byl to dobrý zápas. Nezačali jsme vůbec dobře, prohrávali jsme 0:3 v první třetině. V té druhé jsme zvedli pohyb, nasazení a všechno. Bylo vidět, že jsme je přehrávali. Škoda, že jsme nedali víc gólů.

Čím si vysvětlujete takový rozdíl mezi první a druhou třetinou?
Možná jsme byli z cesty ještě trochu zatažení a chvíli nám trvalo, než jsme se rozjezdili. Hned jsme pak hráli líp.

Cítil jste na sobě únavu po náročném přesunu z Helsinek do Moskvy?
Je pravda, že jsem nebyl úplně čerstvý. Nemůžeme se na to vymlouvat. Věděli jsme o tom a připravovali jsme se na to. Chtěli jsme chytit začátek, abychom udrželi stav 0:0, a to se nám nepovedlo.

Jací soupeři byli Rusové a Finové, v čem byli rozdílní?
Bylo to podobné. Rusové měli zkušený tým, hráli víc na kotouči a kombinovali. Finové zase víc bruslili, nahazovali puky a napadali nás.

Zápas s Ruskem určitě pobral víc emocí, sám jste se zapojil do malé rvačky…
To ani nebyla žádná rvačka, to k tomu patří. Potřebovali jsme něco změnit, Rusové byli pod velkým tlakem a vyplynula z toho taková menší šarvátka.

Nedávno jste se popral i v extraligovém zápase. Je za tím i snaha nakopnout tým?
Nejsem typ hráče, který by se popral jenom proto, aby nabudil tým a vyvolal nějaké emoce. Ale když taková situace vyplyne ze hry, tak do ní jdu a určitě se toho nebojím.

Vraťme se k vaší nominaci na turnaj, která asi nebyla očekávaná…
Bylo to překvapení a byl jsem strašně rád, že jsem tu šanci dostal. Věděl jsem, že jsem náhradník v širším kádru. Že jsem byl nominovaný na turnaj, jsem se dozvěděl na cestě domů po utkání z Hradce. Nijak jsem to ale neslavil a ani nebudu.

Čím si myslíte, že jste si z posledního týmu tabulky nominaci vysloužil?
Na to se mě ptá hodně lidí, ale těžko říct. Myslím si, že ve Varech nehrajeme vůbec špatnou hru. Chybí nám trochu štěstí a více zkušeností, abychom sbírali body.

Co vás na reprezentačním tripu překvapilo?
Asi jen ta cesta, že jsme hráli v pátek a ne v sobotu. Jinak mě nic nepřekvapilo, s cestami do Ruska mám zkušenosti z MHL, kde jsem hrál dva roky. Průběh těch tripů tam byl podobný.

Zřejmě poprvé jste hrál ale před takovou návštěvou. Na zápas s Ruskem přišlo přes 11 tisíc fanoušků…
To určitě. Atmosféra byla dobrá, přišlo hodně lidí. Prostě super zápas, jenom škoda výsledku.

Nekazí vám náladu, že jste za repre áčko zatím nevyhrál?
Nijak jsem nad tím nepřemýšlel. Ale doufám, že v neděli vyhrajeme proti Švédsku.