HC Energie Karlovy Vary

Legendární 34 i šestnáctiletá hvězda. Jaká byla sezona očima čísel?

Uplynulý ročník byl prvním po návratu mezi elitu. Fanoušci Karlových Varů měli možnost vidět několik pokořených milníků legendárního Václava Skuhravého, překvapivé nasazení šestnáctileté naděje Jana Bednáře a mnoho dalšího. Připomeňme si sezonu 2018/2019 pohledem čísel.

6

Mládí vpřed! Trenér Martin Pešout dal v A-tým příležitost hned šesti juniorům. V základní části to byli útočníci Otakar Šik, Adam Křemen a brankář Jan Bednář, v play-out se k nim přidal ještě forvard Tomáš Křehlík a obránci Filip Bernáth s Davidem Turečkem.

Stejný počet, tedy šest hráčů, si vybojovalo pozvánku v seniorské reprezentaci. Krátkou příležitost za Slovensko dostali Dávid Gríger s Tomášem Mikúšem, kemp českého národního týmu pak absolvovali Jakub Flek a Petr Šenkeřík. Matic Podlipnik tradičně nechyběl ve slovinské nominaci a vůbec největší stopu zanechal v dresu se lvem na hrudi Ondřej Beránek.

12. místo

Výsledek pravděpodobně neodpovídal představám všem fanouškům, o to víc pokud vezmeme v potaz podzimní šestizápasovou šňůru výher. Nicméně Energie základní cíl splnila, baráži se vyhnula a následující rok bude mířit výš. Ten uplynulý skončila na 12. místě s třiapadesáti body, dalších jedenáct pak získala ve skupině o umístění.

13,36 %

Procentuální využití přesilových her. Početní převaha patřila v jedné fázi sezony k velkým zbraním karlovarské Energie, nicméně postupem času efektivita upadla. „Ve druhé půlce sezony nás soupeři načetli a měli jsme s tím potíže, protože máme problém mít nahoře silné beky, kteří by to propálili, když nám nejdou další varianty,“ řekl Martin Pešout.

16 let a 142 dnů

Věk je jen číslo. Jan Bednář naprosto oslnil celou soutěž svým počínáním v pouhých šestnácti letech. Trenér Martin Pešout dal vytáhlému gólmanovi při absenci Filipa Novotného šanci v ostrém utkání 15. ledna 2019 proti Třinci a Bednář se příležitosti chopil více než dobře. Vždyť zbytek sezony už v A-týmu dochytal.

21 sezon

Jednadvacet sezon mezi elitou. Energetici se po nelehkém roce v druhé nejvyšší soutěži dokázali vrátit zpět do extraligy a svou pohlednou hrou přesvědčit hokejovou veřejnost, že mezi nejlepších čtrnáct tuzemských týmů bezesporu patří.

22 asistencí

Dvorní nahrávač. Tomáš Rachůnek se střelecky trápil, nicméně mužstvu to vynahradil jinak. S dvaadvaceti asistencemi byl v základní části vůbec nejlepším rozdávačem pasů mezi energetiky.

33 kanadských bodů

Skvělá sezona. Dávid Gríger ukázal, že role ofenzivního tahouna mu velké potíže neděla. Slovenský šikula se stal s osmnácti góly nejlepším střelcem týmu a s třiatřiceti kanadskými body tím nejproduktivnějšího. Pro forvarda s dvanáctkou na zádech byl uplynulý ročník tím dosud nejlepším v seniorské kategorii.

#34

Pakliže vám toto číslo nic neříká, dost pravděpodobně nejste příznivcem karlovarského hokeje. Čtyřiatřicítka patří hrající legendě Václavu Skuhravému. Kapitán v lednu oslavil kulaté čtyřicáté narozeniny, mimo to ale oslavil i pár hokejových milníků. V nejvyšší soutěži odmakal přes devět stovek duelů a poskočil do čela historického pořadí karlovarských střelců (v součtu extraligy, baráže a 1.ligy je to 208 gólů).

46 zblokovaných střel

Defenzivní řady celku z lázeňského města si bez něj už snad ani nelze představit. Martin Rohan strávil většinu své kariéry právě v dresu s Éčkem na hrudi a pověst srdcaře si budoval i letos. Osmadvacetiletý bek zblokoval nejvíce střel a v extraligovém porovnání skončil na třicáté příčce.

70 hitů

Kompletní hráč. Nejen, že Ondřej Beránek pomáhá týmu kanadskými body, reprezentační útočník totiž také umí značně přitvrdit muziku. Jen šest hokejistů z Tipsport extraligy má ve statistikách více hitů, než on.

79,56 %

Vše zlé je k něčemu dobré. Energetici dostali v základní části cennou lekci co se hry v oslabení týče. Karlovarští skončili se 79,56% úspěšností poslední a jako jediné mužstvo se nedostalo na hranici 80 %. Je tedy zřejmé, že hru v početní nevýhodě hodlají Pešoutovi svěřenci vylepšit.

80TM

Emoce k hokeji zkrátka patří a kapitán Václav Skuhravý o tom ví své. V základní části nasbíral na své konto 80 trestných minut, což ho řadí na šesté místo mezi všemi hráči. Skuhravého potrestali rozhodčí hned ve čtyřech případech trestem na deset minut. Tolik osobních trestů nikdo jiný v lize neodpykával.

1 077 minut 20 sekund

Koho jste na ledě měli možnost vidět nejčastěji? Obránce Petr Šenkeřík se stal nejvíce vytěžovaným energetikem v základní části, když průměrně odehrál 21:07 za zápas. Neúnavná raketa celkem nasbírala porci 1 077 minut a 20 sekund.

3 857 diváků

Snad jen obrovské díky. Hokej v Karlových Varech přilákal průměrně 3 857 diváků a v extraligové konkurenci se umístil na velmi solidním dvanáctém místě. Statisticky jde o nejlepší počin od roku 2009/2010.