HC Energie Karlovy Vary

Probuzené věže režírovaly výprask Brna

HC Kometa Brno - HC Energie 0:7 (0:0, 0:3, 0:4)
Druhá třetina se v pátek energetikům stala osudnou, dnes v ní naopak rozhodli o suverénním zisku prvních extraligových bodů. Na ledě brněnského Ronda hosté jako by zapomněli na předešlá trápení a brankáře Trvaje překonali hned sedmkrát, z toho pětkrát v přesilové hře. Lví podíl na výsledku nese první formace. Její lídr Václav Skuhravý zaznamenal třístý bod v extraligové kariéře, Petr Kumstát pak zaokrouhlil počet bodů získaných v dresu Energie na 250. Dařilo se i dalším energetikům. Čtyřmi body upevnil David Hruška své postavení nejproduktivnějšího hráče týmu, brankář Mensator (na snímku) si napravil sebevědomí vychytanou nulou a asistencí.
Tipsport extraliga, 5. kolo, ne 26.9.2010
Kometa Brno
Karlovy Vary
0:7
0:0, 0:3, 0:4
Branky a nahrávky: 25. Hruška D. (Sailer, Pecha), 29. Skuhravý (Kumstát), 30. Nosek (Gřegořek, Kumstát), 42. Pech (Hruška), 49. Gřegořek (Skuhravý), 54. Skuhravý (Hruška D., Nosek), 60. Hruška D. (Sailer, Pech). Rozhodčí: Turčan, Hodek - Bejček, Charvát. Vyloučení: 12:8, navíc Hubáček (BNO) 10 min. Využití: 5:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7200. Průběh utkání: 0:7.
Kometa Brno: Trvaj - Houdek, Richter - Mojžíš, Stehlík - Protivný, Malec - Zubíček, Bičánek - Balej, Brabenec (C), Veselý - Procházka, Hubáček, Svoboda Jaroslav - Huml, Kvapil, Svoboda Jakub - Hruška Radim, Pospíšil, Erat
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta - Sloboda, Gřegořek - Kokko, Parýzek - Dobroň, Prošek - Kumstát, Skuhravý (C), Zaťovič - Hřebejk, Pech, Sailer - Hruška David, Dej, Košťál - Saarinen, Melenovský, Skladaný

Komentář k utkání

Týmy vstoupily do zápasu opatrně. Na první střelu se čekalo poměrně dlouho a s Bičánkovým nahozením ze středního pásma neměl Mensator žádné potíže. I nadále si počínala mírně aktivněji Kometa, jenže po Kvapilově hrubce se mohli radovat hosté. Hřebejk zamířil mezi betony Trvaje, ale brankář Komety byl rychlejší.

Tímto momentem možná aktivita Komety skončila. Přišly její fauly. Nejprve usedl na trestnou lavici Pospíšil, po něm Erat a v desáté minutě poslal domácí do tří Richter. Energetici se však nedokázali prosadit. Za čtrnáct vteřin se ani čemu divit.

Poté co se hra znova uklidnila, se dočkali přesilové hry i hráči Brna. V ní mohl Kometu poslat do vedení Mojžíš, který číhal před Mensatorem, ale nedokázal do brány uklidit odražený puk. Chvíli na to si mohli hráči kolem kapitána Brabence přesilovou hru ještě usnadnit. Skuhravý totiž fauloval Veselého a nabídl dvojnásobnou početní výhodu Kometě. Ta v ní byla téměř neškodná, a když už se dostala ke střele, Mensator byl pozorný. I díky tomu se stav skóre v první třetině nijak neměnil.

Ve druhé části už se diváci v hale Rondo branek dočkali. Jenže naneštěstí pro ně padaly do špatné brány. Nedisciplinovanost domácích hosté dokonale využili. Ve dvacáté páté minutě se v přesilovce prosadil David Hruška, který tváří v tvář s Trvajem neměl problém.

Kometu inkasovaná branka nabudila. Jenže Bičánek chyboval na modré čáře a ujel mu Kumstát. Jednu ze dvou věží ještě dokázal Bičánek při nájezdu zfaulovat, ale druhou, která dojížděla z druhé vlny už ne. Václav Skuhravý puk v poklidu poslal do brány kolem ležícího Trvaje – 0:2. Po minutě hry se Energetici dostali do vedení tříbrankového. Tentokrát udeřili ve dvojnásobné početní výhodě, kterou využili již po devatenácti vteřinách. Střelcem byl obránce David Nosek, který se od modré čáry trefil přesně mezi nohy přesouvajícího se brankáře – 0:3.

Domácí měli na snížení ještě deset minut druhé části. Situaci se snažil napravit zejména obránce Bičánek, který chyboval u jedné z inkasovaných branek. Své dvě střely poslal mimo bránu. Protože se nezadařilo jemu, ani nikomu z ostatních hráčů, Karlovy Vary druhou třetinu vyhrály 3:0 a nakročily k zisku tří bodů.

Přestože začali domácí poslední část přesilovkou, inkasovali. Ve vlastním oslabení vyřešili krásně akci dva na jednoho Hruška s Lukášem Pechem. Druhý jmenovaný po rychlém najetí před bránu nedal Trvajovi šanci – 0:4.

Svoji příležitost korigovat skóre poté propásl Pospíšil, který jen rozezvučel tyč. Domácí byli frustrovaní a znova začali faulovat. Vymstilo se jim to ve čtyřicáté osmé minutě. Tentokrát Trvaj nestihl zareagovat na ránu Petra Gřegořka. Když si za pět minut najel mezi kruhy karlovarský kapitán Václav Skuhravý a pošesté propálil Trvaje, udělal ze zápasu exhibici. Že to byla branka z přesilové hry, snad ani nemusíme připomínat.

Poslední hřebíček do brněnské rakve ještě přidal David Hruška, který v zápase naposledy využil početní výhodu. Po jasném výsledku si hosté zaslouženě odvezli domů všechny body.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (HC Kometa Brno): Nabádali jsme od začátku hráče, že musíme hrát s pokorou, bojovností a nasazením. Nic z toho v našem výkonu od prvního střídání v žádném případě nebylo. Chyběl nám pohyb i přechod do útoku. Při přesilovce proti třem jsme si sami dvakrát vyhodili puk z útočné třetiny. Nevím, zda to bylo nervozitou. Přitom v oslabení jsme pro změnu nebyli schopni vyhodit kotouč z naší třetiny. Zápas se lámal ve druhé třetině, kdy jsme měli za stavu 0:1 obrovskou gólovku. Dostali jsme soupeře pod velký tlak, jenže vzápětí jsme inkasovali druhý gól a v oslabení i třetí. V závěrečném třetině jsme se pokusili úpravami v sestavě jít do tlaku a dát gól. Hráli jsme však hodně nedisciplinovaně.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Zápas se nám výjimečně povedl. Ale vyměnil bych dnešní vítězství za nějaké jednobrankové z předcházejících duelů, které jsme měli dobře rozehrané. Dnes se nám vše dařilo, dopomohla nám k tomu nedisciplinovanost klíčových hráčů Komety, kteří se zbytečně rozčilovali. Máme nyní před sebou dlouho sérii zápasů na ledě soupeřů a brněnské vítězstvím je k tomu dobrým vkladem.

Související články

Ohlasy k zápasu | po 27.9.2010

Trenéři byli po zápase v Brně spokojeni

Preview k zápasu | so 25.9.2010

Venkovní série startuje v Brně