HC Energie Karlovy Vary

Liberec poprvé v KV Areně poražen, Energie prolomila sérii nezdarů

HC Energie - Bílí Tygři Liberec 4:1 (1:1, 2:0, 1.0)
Série proher Energii končí, naopak liberecké trápení pokračuje. Zelenobílí hokejisté si prošli stejným průběhem jako na Kladně, jen v opačné roli, a tak si připisují důležité vítězství. Strůjcem výhry se stal Petr Kumstát (na snímku), který vstřelil dvě branky a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Liberec tak prodlužuje svou smolnou sérii na pět zápasů.
Tipsport extraliga, 31. kolo, ne 11.12.2011
Karlovy Vary
Liberec
4:1
1:1, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 18. Kumstát (Košťál, Gřegořek), 26. Zaťovič (Pech, Skuhravý), 37. Kumstát (Pech, Košťál), 53. Košťál (Mocek) - 17. Kudrna (Vantuch, Vak). Rozhodčí: Kalivoda, Pešina - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:7 navíc Gründling (KVA) 10 min. OT. Využití: bez využití. Diváci: 2421. Střely na branku: 37:21. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
Karlovy Vary: Salfický - Gřegořek, Gawryletz, Gulaši, Mocek, J. Látal, Prošek, Gründling - Skladaný, Skuhravý, Dej - Kumstát, Pech, Košťál - Mikeska, T. Sýkora, Zaťovič - Kuběna, T. Klíma, Vachovec - Zucker. Trenéři: Baďouček, Pešout a Kněžický.
Liberec: Pinc - Čakajík, Výtisk, Moravec, Trončinský, Derner, Ulrych, Holub - Bartovič, P. Nedvěd, L. Krejčík - Vantuch, Vak, Kudrna - Špaček, T. Urban, Bárta - Kica, Bortňák, Bulíř. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Komentář k utkání

Karlovy Vary mají za sebou tři prohrané zápasy, Bílí Tygři z Liberce o jeden více. Jeden z celků v KV Areně utne nepříznivou sérii. Budou to předposlední Karlovy Vary, nebo čtvrtý Liberec?

První minuty utkání ani trošku nenapověděly, stejně tak i celá první, herně naprosto vyrovnaná třetina. Se zelenobílými to zprvu vypadalo špatně, když dvojnásobnou herní přesilu využil přesnou tečí Jaroslav Kudrna. Na KV Arenu na chvíli dolehlo hrobové ticho. Po půlminutě obrana Tygrů zaváhala a vzniklo z toho přečíslení tří proti jednomu. Střílející Petr Kumstát přesně vymetl horní růžek a vrátil domácím fanouškům pozitivní náladu.

První dějství už nic nepřineslo, a tak rozhodující slovo padlo do dalších třetin. Přesněji do té prostřední, v níž Energie určila směr, kterým se zápas vydá. Liberec podruhé v utkání špatně vystřídal, a tak nabídl domácím přesilovou hru. A že jí zelenobílí nedokázali využít? Mrzet je to nemuselo. Další zaváhání liberecké defenzivy zužitkoval Martin Zaťovič, který unikl všem obráncům a svižnou ranou prostřelil Marka Pince nad vyrážečku.

Poté, co kapitán Severočechů Nedvěd trefil Gründlinga holí do obličeje, si obě strany rozdaly několik úderů pěstí. Přesilovkovou příležitost dostal Liberec, ale neuspěl v ní. Těsně po zlomu třetiny se Tygři mohli vrátit do hry, když tečovaná střela obránce orazítkovala Salfického tyčku. Situace si vyžádala konzultaci s videem, ta však dosažení branky také nepotvrdila. Tyčku nastřelili i domácí hokejisté. Gulašiho střela od modré se od ní odrazila do rohu, a tak skóre také nedoznalo změny.

Po třech minutách už ale ano. Petr Kumstát vložil do Pechovy přihrávky svou dlouhou hůl a kotouč doklepl do odkryté klece. Tvrdá rána pro Bílé Tygry. K vítěznému konci tak měli blíže domácí hokejisté, kteří do třetí třetiny vstoupili s pohodlným vedením 3:1.

Ale málem se o něj museli strachovat. Na úvod třetího dějství proklouzl mezi dvěma beky Kudrna, jenže Salfický jeho únik zastavil. Dvouminutový trest za držení a navíc desetiminutový osobní trest za nesportovní chování si poté vysloužil slovenský obránce Martin Gründling. Energie přesilovkový tlak Liberce dokázala přečkat a poté poslala naděje Bílých Tygrů definitivně mimo realitu, když Jan Košťál dokázal bekhendem z mezikruží skórovat, ačkoli stál k Pincovi zády.

I za rozhodnutého výsledku se mohlo ve scénáři utkání změnit mnohé. Petr Kumstát měl na kontě dvě branky a byl by býval zkompletoval hattrick, kdyby výtečný Pinc jeho pokus z bezprostřední blízkosti nezlikvidoval lapačkou. Potěšit ho mohl alespoň fakt, že si karlovarský dlouhán za svůj výkon spolu s libereckým Vantuchem vysloužil titul nejlepšího hráče zápasu. Domácí hráči si v závěru utkání užívali ovace téměř dvouapůltisícové návštěvy, a prolomili tak svou nepříznivou sérii, kdežto Liberec své trápení prodloužil na pět zápasů.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Kromě první třetiny jsme dnes odehráli špatné utkání, kvalitou identické s našimi předcházejícími zápasy. Opět jsme dali jen jednu branku a trápili se v koncovce. Nebýt Marka Pince a toho, že domácí řadu dalších šancí neproměnili, inkasovali jsem ještě víc gólů. Odvedli jsme velmi špatný výkon.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že jsme se divákům mohli revanšovat za utkání s Pardubicemi, dnešní výsledek je pro nás pozitivní. V první třetině hrál Liberec dobře, my jsme byli zřejmě pod dojmem posledních domácích zápasů zakřiknutí. Když jsme však vstřelili první branku, z hráčů vše spadlo. Souhlasím s kolegou, že gólů jsme mohli dát ještě víc, především Petru Kumstátovi jsme přáli hattrick.

Fotogalerie

Související články