HC Energie Karlovy Vary

Energie podlehla Ocelářům z Třince 2:4

ELH: HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 2:4 (2:4, 0:0, 0:0)
Karlovarští hokejisté doma na třinecké hráče nevyzráli, a tak si musí na další bodový zisk počkat minimálně na příští kolo. Slezané o svém vítězství rozhodli v podstatě už v úvodní periodě, ve které díky pětiminutové přesilové hře otočili stav utkání z 2:1 na 2:4. Energetici se sice snažili zápas zdramatizovat, znovu už se ale prosadit nedokázali. Další duel čeká svěřence trenéra Mlejnka v úterý, kdy se představí na ledě pražské Slavie.
Tipsport extraliga, 21. kolo, ne 16.11.2014
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
2:4
2:4, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 8. R. Hruška (Redlihs, Balán), 13. Heizer – 4. Hrňa (Orsava, Roth), 15. Orsava (Kreps, Roth), 16. Adamský (Nosek, Polanský), 18. Nosek (Roth, Kreps). Rozhodčí: Hodek, Hejduk - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:6, navíc J. Tomeček (KVA) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 3609. Střely na branku: 25:32. Zblokované střely: 7:10. Hity: 11:14. Vhazování: 46:21. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Deyl, Bičánek, Šmach, Redlihs, J. Tomeček, Šafář – Vachovec, Kverka, Duda – Heizer, Skuhravý, D. Hruška – Pšurný, Balán, V. Tomeček – Štals, R. Hruška, Koblasa
Oceláři Třinec: Hrubec – Linhart, Roth, Trončinský, Nosek, M. Doudera, Matyáš, L. Doudera, Foltýn – Orsava, Kreps, Hrňa – Adamský, Polanský, Dravecký – Rufer, Růžička, Rákos – Matuš, Kindl, Jašek

Komentář k utkání

Oba týmy vstoupily do utkání 21. kola Tipsport extraligy velmi aktivně. První vážnější akci hostujícího celku zakončoval střelou z pravého kruhu exkarlovarský obránce Nosek, Závorka ale puk chytil do lapačky. I energetici se snažili útočit, během svého pobytu v útočném pásmu si ale v úvodu duelu žádnou zajímavou šanci nevytvořili. V čase 3:19 se hokejisté Třince dostali do přečíslení dvou na jednoho a Erik Hrňa po přihrávce od Orsavy prostřelil gólmana. Vedení však hostům nevydrželo dlouho. Po vyloučení Rákose v 8. minutě hry hráli Karlovarští v početní výhodě, kterou díky gólové střele Radima Hrušky dokázali využít – 1:1.

Domácí navíc i nadále zlobili a ve 13. minutě otočili vývoj zápasu, poté co se před brankou Třince zjevil Radomír Heizer, který bekhendem poslal kotouč do sítě. O chvíli později zůstal po souboji s Janem Tomečkem ležet na ledové ploše Jakub Orsava. Protože se na ledě objevila i krev, vyfasoval domácí obránce pětiminutový trest plus trest do konce utkání. Tento moment významně ovlivnil další průběh první třetiny. V čase 14:52 nejprve srovnal na 2:2 po rychlé kombinaci před brankou právě Jakub Orsava.

O čtyřicet šest sekund později se navíc prosadil také Martin Adamský, když šikovně tečoval Noskovu tvrdou střelu od modré čáry. Další katastrofu v podobě vyloučení kapitána Dudy a třinecké přesilovky pět na tři sice domácí přežili, po vyloučení Orsavy se ale Oceláři prosadili při hře čtyři na tři. Po velkém skrumáži před Závorkou poslal v čase 17:54 při signalizované výhodě bekhendem kotouč za brankovou čáru David Nosek - 2:4.

Zatímco v úvodním dějství o góly nebyla nouze, ve druhé třetině na ně diváci v KV Areně čekali marně. Zajímavých příležitostí se však na obou stranách narodilo dost. Chvíli po zahájení prostřední části se ocitl před Hrubcem osamocený Radim Hruška, gólmana Třince ale překonat nedokázal. To samé ale platilo i o Hrňovi, který pálil z bezprostřední blízkosti. A branky nedosáhl ani Rufer, který uháněl na Závorku úplně sám.

Energetici se ze všech sil snažili dostat na kontakt, proti obraně Ocelářů se ale prosazovali jen ztěžka. A když už v polovině utkání agilní Vojtěch Tomeček zavezl puk do pásma a před brankou poté vznikla slušná skrumáž, gól z toho nebyl. Právě po Tomečkově faulu hráli hosté přesilovou hru, a i když karlovarského gólmana ostřelovali ze všech možných pozic, páté trefy se nedočkali. Hru v početní výhodě si po faulu Rákose ve 37. minutě vyzkoušeli i energetici, Redlihsův pokus od modré se ale jen otřel o brankovou konstrukci a Duda na pravé straně Hrubce nadvakrát nepřekonal.

Ve třetí třetině zřejmě domácím hráčům trochu došly síly. Vytvořili si sice několik dobrých příležitostí, Pšurného pokus zleva ale Hrubec zneškodnil a neinkasoval ani v oslabení, kdy měl největší šanci Redlihs, který pálil z mezikruží. Hosté ukázali svou kvalitu, kombinovali rychle a přesně, a tak si celkem bez problémů hlídali svůj náskok. Celkově ale poslední dějství mnoho šancí nepřineslo. V závěru duelu to ještě bekhendem zkoušel David Hruška, Hrubec ale výborně zasáhl. Energie se neprosadila ani při hře v šesti hráčích, a tak podlehla třineckým Ocelářům 2:4.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Chtěl bych našemu mužstvu poděkovat, podalo jeden z nejlepších letošních výkonů. I za nepříznivého stavu jsme si vytvářeli spoustu brankových příležitostí, stále jsme se snažili s výsledkem něco udělat. Ve třetí třetině už Třinec více bránil a šancí jsme měli méně. Tomáš Harant nehrál z důvodu nemoci.

Jiří Kalous (HC Oceláři Třinec): Byl to nesmírně těžký zápas. O výsledku rozhodla první třetina, ve které se nám povedlo využít přesilovky. Svou bojovností jsme pak zápas dokázali dotáhnout do vítězného konce. Za tři body jsme velmi rádi.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 16.11.2014

Šafář: Přál jsem si vítěznou premiéru

Preview k zápasu | so 15.11.2014

Obstojí KV pevnost proti zbraním z oceli?