HC Energie Karlovy Vary

Střelecké trápení trvá, Verva bere 3 body

HC Energie – HC VERVA Litvínov 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Králici z klobouku jako hosté pátečního podkrušnohorského derby domácím hokejistům štěstí nepřinesli. Po vyrovnané první třetině tahali energetici ve zbytku utkání za kratší konec a opět doplatili na svou dlouhodobou bolest, střílení branek. Pavla Francouze nepřekonali ani jednou.
Tipsport extraliga, 40. kolo, pá 23.1.2015
Karlovy Vary
Litvínov
0:2
0:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 30. Ručinský (Petružálek), 49. Hübl (Lukeš, Šrámek). Rozhodčí: Koch (SUI), Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 4094. Střely na branku: 21:34. Průběh utkání: 0:2.
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Šmach, Bičánek, Deyl – V. Tomeček, R. Hruška, Duda – D. Hruška, Balán, Vachovec – Koblasa, Skuhravý, Micka – Gorčík, Kverka, Flek
Litvínov: Francouz – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Štindl – Lukeš, Hübl, Šrámek – Ručinský, Hanzl, Petružálek – Trávníček, Gerhát, Martynek – Jurčík, Písařík, Majdan

Komentář k utkání

Začátek podkrušnohorského derby nepřinesl nic zajímavého. Kromě pár dalekonosných ran hráčů obou mužstev neměl ani jeden z brankářů žádné starosti. Jak Karlovarským, tak i Litvínovským sice vycházely přihrávky v obranném a středním pásmu, jakmile ale překročili útočnou modrou čáru, vše bylo rázem jinak. První přesilovou hru měli v polovině úvodního dějství hry k dispozici hokejisté Vervy. A byl to domácí Micka, který si málem vstřelil vlastní gól, když nešikovně vyhazoval puk do bezpečí. Po skončení trestu Balána nastřelil tyčku Závorkovy brány Gerhát. Litvínov početní výhodou ožil a několik dalších minut se držel v útočném pásmu, během kterých nastřelil Trávníček další tyčku. Pak ale vystrčili růžky i domácí hráči. Útočná trojice Gorčík – Kverka – Flek se usadila v litvínovské třetině, ale její počínání přerušil faul prvně jmenovaného. Přesilovou hru si v první třetině zahrála také Energie, protože dvě minuty za nedovolené bránění Micky obdržel Štindl. V první části rozdělené přesilovky však energetici neuspěli, a do šaten tak šly oba týmy za nerozhodného stavu.

Co nepřinesla třetina první, to druhé dějství zcela určitě. Na začátku prostřední části hry Ručinský tvrdou střelou zápěstí trefil masku Závorky a chvíli na to se do slibné příležitosti dostal Balán, který volil místo střely přihrávku, která ale skončila na holích hráčů Vervy. Další šanci utkání si vytvořil Flek s Kverkou, ale dávali si přednost tak dlouho, až se puk dostal k Francouzovi, který ho ukryl do lapačky. Hra se v polovině utkání přelévala ze strany na stranu, až domácí obrana chybovala. Sičák v předbrankovém prostoru nedokázal odpálit skákající kotouč, který se dokutálel k Martinu Ručinskému, který osamocen přehodil bekhendem puk za záda brankáře Energie, a otevřel tak brankový účet zápasu. Litvínov nabuzený vstřelenou branku pak mohl o minutu později utéct do dvoubrankového trháku, když se před Martynkem zjevila zcela prázdná klec. Skvělým zákrokem hokejkou však Závorka střelu směřující do branky vyrazil. Litvínovští hráči ve druhém dějství sršeli pohybem, byli jednoznačně lepším týmem a dopředu je navíc hnali jejich fanoušci, kterých ze severu Čech přijelo více než dost.

Energetici se neprosadili ani na začátku závěrečné třetiny. Duda nejdříve natřikrát vyprášil betony Francouze, který za další minutu předvedl famózní reflexivní zákrok proti střele Micky. Hráči Energie měli nadále nepříliš přesné přihrávky, díky kterým se nakonec Verva dostala do další příležitosti. Ručinského při střele v mezikruží fauloval Balán. I když se během početní výhody Litvínova nic zajímavého neodehrálo, hosté byli i nadále jasně aktivnějším celkem, což vyústilo až v další branku. Ve 49. minutě vyrazil Závorka střelu Lukeše před sebe, kde číhal Viktor Hübl, který brankáře domácích objel a poslal puk do prázdné brány. Karlovarští se dostávali do brankových příležitostí sporadicky, za to na druhé straně musel proti tvrdé střele Hübla a nájezdu Martynka zasahovat brankář v zelenočerném dresu. Karlovy Vary byly ve třetí části hry všude o krok pozadu a další vyloučení Balána o tom bylo důkazem. Energetikům nepřinesla gól ani hra bez brankáře, a Litvínov si tak svým výborným výkonem došel bezproblémově pro tři zasloužené body.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Proti takovému soupeři hrajícímu v pohodě nahoře v tabulce bychom museli podat nadstandardní výkon, abychom uspěli. To se nám dnes nepovedlo. Tahali jsme za kratší konec a nevytvářeli jsme si šance. Bohužel nejsme schopni střílet góly, je to naše bolest a vinou toho prohráváme zápasy.

Miloslav Hořava (HC VERVA Litvínov): Věděli jsme, že Karlovy Vary jsou jedno z nejlepších mužstev v domácím prostředí, přijeli jsme s respektem a pečlivě jsme se na ně připravili. Zápas byl vyrovnaný, my jsme měli více štěstí v koncovce. Za tři získané body jsme rádi.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 22.1.2015

Uspěje Energie také v podkrušnohorském derby?