HC Energie Karlovy Vary

Energie prohrála v Olomouci gólem ze závěru prodloužení

ELH: HC Olomouc - HC Energie Karlovy Vary 3:2p (0:2, 2:0, 0:0 - 1:0)
Karlovarští hokejisté načali poslední duel základní části výborně. V 11. minutě už vedli zásluhou Martina Bartka o dvě branky, Kohoutům se ale v průběhu druhé periody podařilo vyrovnat. Zápas nakonec dospěl až do prodloužení, ve kterém v čase 64:55 rozhodl o vítězství domácího celku Jakub Herman. Náskok Energie na Olomouc je tedy nyní osmibodový.
Tipsport extraliga, 52. kolo, ne 1.3.2015
Olomouc
Karlovy Vary
3:2p
0:2, 2:0, 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 21. Buc (Knotek, Laš), 38. Laš (Buc, Jaroměřský), 65. Herman (Skrbek) - 1. Bartek (Sičák, Harant), 11. Bartek (R. Hruška). Rozhodčí: Baluška, Konc - Blaha, Frodl. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:1. Diváci: 3341. Střely na branku: 46:30. Zblokované střely: 9:10. Hity: 13:18. Vhazování: 36:40. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Olomouc: Trvaj – Skrbek, Rašner, Ondrušek, Majeský, Jaroměřský, Houdek, Bartoň – Buc, Knotek, Laš – Zuzin, Herman, Matai – Kucharczyk, Marosz, Dlouhý – Beták, Řípa
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, Deyl, Bičánek, Šmach, Redlihs, J. Tomeček, Dvořák – D. Hruška, Balán, Vachovec – Bartek, R. Hruška, Duda – V. Tomeček, Zadražil, Micka – Koblasa, Kverka, Gorčík

Komentář k utkání

Utkání ještě ani pořádně nezačalo a už se museli domácí potýkat s oslabením. Čtyřiadvacet vteřin po začátku třetiny byl na trestnou lavici poslán Marek Laš a Energie přesilové hry vzápětí využila. Martin Bartek dostal na modré puk a přesnou ranou ho nasměroval za záda Jiřího Trvaje. Vyrovnat se o čtyři minuty později pokusil Jakub Matai, trefil však pouze beton Tomáše Závorky.

V jedenácté minutě to byly zase Vary, které se radovaly ze vstřeleného gólu. Ten si připsal opět Martin Bartek, který poslal puk mezi Trvajovy betony, a zvýšil tak náskok Západočechů už na 0:2. O tři minuty později se do šance dostal Jakub Herman, nepodařilo se mu ovšem trefit Závorkovu bránu. V šestnácté minutě byl na čtyři minuty poslán na trestnou lavici Jekabs Redlihs, který se provinil vysokou holí, Olomouc ale přesilovou hru nevyužila, a tak se do šaten šlo za stavu 2:0 pro Energii.

Domácí do druhé dvacetiminutovky doslova vlétli a čtyřiačtyřicet vteřin po začátku periody díky gólu Dávida Buce, který střílel z velice obtížné pozice, snižili na rozdíl jediné branky. Vstřelený gól jakoby vlil Kohoutům do žil novou krev a ti začali hrát jako vyměnění. Ve 24. minutě měl příležitost vyrovnat Radim Kucharczyk, ke kterému se před bránou odrazil puk. Ránou z voleje ovšem nedokázal karlovarského maskovaného muže překonat. O necelou minutu později dostal šanci Marek Laš, kterému nahrál Pavel Skrbek, ani on ale recept na Závorku nenašel.

Ve zbytku periody byly šance na obou stranách. Nejprve mohl zvýšit náskok svého týmu Michal Vachovec, poslal však puk vedle Trvajovy brány. Následně měl Martin Bartek možnost připsat si již třetí gól utkání, jeho střelu ale olomoucký gólman vychytal. Ve 38. minutě však už ke změně stavu zápasu došlo. Střelu Dávida Buce od modré čáry tečoval před brankářem Energie Marek Laš, a vyrovnal tak na 2:2.

Mora začala poslední část pátečního utkání aktivně. Dávid Buc se dostal kolem karlovarských obránců až před Závorku, ten však byl pozorný. Ve 44. minutě vyfasoval dvouminutový trest za zdržování hry Vladimír Sičák, Olomouc ale početní výhodu nevyužila. O čtyři minuty později měl obrovskou šanci Marek Laš, Tomáš Závorka ale jeho střelu vyrazil. K odraženému puku se na modré dostal Jiří Ondruška, ani on však svůj tým do vedení neposlal.

Ve zbytku třetiny se oba týmy snažily zvrátit stav utkání na svoji stranu. V 54. minutě byl poslán na trestnou lavici Radim Hruška, a Olomouc tak dostala další výhodu přesilové hry. Hanáci si sice vytvořili tlak, nedokázali ho však přetavit v gól. A protože v základní hrací době ani jeden z gólmanů puk za svá záda nepustil, přišlo na řadu prodloužení, ve kterém to dlouhou dobu vypadalo, že branka nepadne. Necelých šest vteřin před koncem však prostřelil gólmana Varů Jakub Herman, a Olomouc tak vyhrála 3:2 a připsala si bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): Nedělní výhra je pro tým obrovská vzpruha. Konečně jsme vyhráli, i když je škoda, že jenom za dva body. Šli jsme výhře naproti, po první třetině jsme nesložili zbraně. Ve druhé dvacetiminutovce jsme srovnali a v závěru utkání jsme si vytvářeli šance, které jsme ale neproměnili. Štěstí se k nám přiklonilo až šest vteřin před koncem prodloužení. Navázali jsme na předchozí výkony, kdy jsme sice prohráli, ale hráli jsme dobře a v neděli se to konečně potvrdilo i bodově. Příští zápas bude nesmírně důležitý, hrajeme spolu ještě dvakrát a ve hře je šest bodů.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Zápas jsme začali dobře. Dostali jsme se rychle do vedení a v první třetině jsme náskok ještě zvýšili. Bylo nám jasné, že to hosté nevzdají, a ve druhé periodě na nás vlítli. Hráli lépe, měli několik šancí a nakonec zaslouženě vyrovnali. Ve třetí dvacetiminutovce byli Olomoučtí aktivní, bylo vidět, že chtějí tři body. Jsme rádi, že jsme to nakonec dotáhli až do prodloužení, kde jsme však dostali hloupý gól necelých šest vteřin před koncem. Je ale dobře, že jsme neprohráli za tři body a v pátek se rozhodne.

Související články