HC Energie Karlovy Vary

Energetici ovládli přestřelku a z Boleslavi vezou dva body

ELH: BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:5 sn (2:0, 2:3, 0:1 - 0:0)
Po reprezentační přestávce se rozjela poslední fáze základní části Tipsport extraligy, energetici ji načali v Mladé Boleslavi. Utkání se zpočátku nevyvíjelo dobře, ale i díky Marcelu Haščákovi, který se do sestavy vrátil téměř po čtyřech měsících, se Karlovarským podařilo zápas otočit a po výhře po samostatných nájezdech vezou domů dva body. Dvougólový střelec byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem karlovarského výběru.
Tipsport extraliga, 45. kolo, st 17.2.2016
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:5sn
2:0, 2:3, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Lenc (Klepiš), 11. Hyka (Klepiš, Ovčačík), 26. Lenc (Hyka, Voráček), 31. Klepiš (Trončinský, Pacovský) – 23. Haščák, 26. Vachovec (Huna, Bičánek), 40. Haščák (Gulaši), 53. Svoboda (M. Rohan, Marosz), rozh. náj. Huna. Rozhodčí: Hribik, Lacina – Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Diváci: 3 547. Střely na branku: 44:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:5.
Ml.Boleslav: Rittich – Voráček, Stříteský, Trončinský, Holub, Ovčačík, Rýgl – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Klepiš, Lenc – Bárta, Hruška, Klimenta
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, J. Tomeček, Gulaši, Rohan, Sičák, Redlihs, Baránek – Rachůnek, Marosz, Haščák – Vachovec, Kůs, Huna – Gorčík, Gríger, Svoboda – Koblasa, Osmík, V. Tomeček

Komentář k utkání

Boleslavští hokejisté se do svého soupeře pustili bez sebemenšího slitování a od úvodních okamžiků střetnutí dokazovali, že propastný rozdíl v tabulce není náhodný. Už po dvou minutách hry se netradičně dostal do samostatného úniku obránce Ovčačík, Závorka svůj tým ještě podržel a blafák vykryl. Jen o několik okamžiků později mu proti střele Látala pomohla tyč, tím si ale karlovarský brankář štěstí v první třetině vybral.

Do kolonky střelců se jako první zapsal v osmé minutě hry Radan Lenc, jenž na brankovišti využil sklepnutí od Jakuba Klepiše. Netrvalo dlouho a celek z města automobilů své vedení navýšil. V jedenácté minutě ujel hostující obraně Tomáš Hyka, rozhýbal si Závorku a bez větší námahy zasunul kotouč za brankovou čáru. Pro Karlovy Vary mohlo být ještě hůře, přes minutu dlouhou dvojnásobnou početní výhodu ale domácí hokejisté neodehráli dostatečně kvalitně.

Úvodních pět minut druhé periody ale pro změnu vyšlo daleko lépe hostujícímu mužstvu. Bruslaři jako by se nechali unést na vlně uspokojení a nepůsobili tak svědomitým dojmem, jako tomu bylo v úvodních dvaceti minutách. Jedné takové nepozornosti využil Marcel Haščák, jenž zachytil chybnou rozehrávku a střelou zápěstím rozvlnil síťku za Rittichem poprvé. Jenže Bruslaři se ale mohou opřít o produktivní třetí útok.

Klepiš, Hyka a Lenc zamkli Západočechy v obranném pásmu a rotovali kolem Závorky. Hykova střela se od tyče odrazila zpět do hry a Radan Lenc ač tísněn, dorazil kotouč do hostující svatyně, ten večer již podruhé. Energetici se ale nenechali tímto okamžikem srazit na kolena a už po dvanácti vteřinách se vrátili na dostřel. Ke střele z mezikruží se dostal Michal Vachovec a přízemní ranou snížil.

Diváky ve ŠKOENERGO Arény muselo bolet za krkem, jak se hra přelévala z jedné strany na druhou. Dvoubrankové vedení si vzal zpět v přesilové hře střelou zpoza kruhu Jakub Klepiš. Nutno podotknout, že tato změna skóre jde velkou měrou za nepřesvědčivým Závorkou. Energetici mohli opět snížit, Haščákův překvapivý pokus po obtočení kolem branky skončil jen na horní tyči. Nakonec to karlovarští hokejisté před druhou sirénou ještě stihli, když si pět vteřin před odchodem do šaten na kruhy vybruslil Marcel Haščák a využil clony před Rittichem.

Závěrečná třetina nabídla očekávaný obraz hry, když domácí bránili nejtěsnější vedení a Západočeši naopak dobývali branku stráženou Rittichem. Dlouho si Bruslaři vedli zdatně, v 53. minutě ale zužitkoval šikovnou tečí početní výhodu Jakub Svoboda a poslal utkání do prodloužení. Ani v něm se ale rozhodnotí diváci nedočkali a přišly na řadu samostatné nájezdy.

Hned ten první proměnil ve vítěznou branku Rudolf Huna a jelikož se na straně Mladé Boleslavi neprosadil Hyka, ani Lenc, vítězství a bonusový bod získaly Karlovy Vary.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Začali jsme úžasně, soupeř měl problémy s naším pohybem, podařilo se nám převahu proměnit v branky. O to horší ale byla z naší strany další fáze hry, hráli jsme lehkovážně a vedení ne jednou, ale opakovaně ztratili . Předvedli jsme úžasné okamžiky a strašné okamžiky, výsledek je pro nás velkým zklamáním. Z naší strany bych ten výkon zhodnotil jako hysterický.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Měl bych začít pozitivně, ale nepovedl se nám vstup do utkání. Na druhou stranu si velmi ceníme obratu, kdy jsme prohrávali dvakrát o více než jednu branku. Klíčový okamžik byl již v první třetině, kdy se nám podařilo ubránit dvojnásobné oslabení. Po celé utkání jsme neztratili víru v bodový zisk a byli jsme za to odměněni.

Související články

Preview k zápasu | út 16.2.2016

Zpátky do boje, Energie míří do Boleslavi