HC Energie Karlovy Vary

Po dvou týdnech znovu venku, Energie však v Hradci padla

Po čtyřzápasové šňůře domácích zápasů vyrazili energetici k venkovnímu utkání do Hradce Králové. Ovšem po dlouhé době před cizími fanoušky nezačali dobře, už během první třetiny prohrávali o dva góly. Ve zbytku utkání sice už dokázali s Mountfieldem co se týče branek držet krok, ovšem svou ztrátu smazat nedokázali, a nakonec tak v Hradci padli 2:4.
Tipsport extraliga, 6. kolo, ne 30.9.2018
Mountfield HK
Karlovy Vary
4:2
2:0, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 7. Zámorský (Vincour, Rosandić), 18. Koukal (M. Chalupa, Smoleňák), 36. Kukumberg (Bezúch), 45. Vincour (R. Pavlík, Dragoun) – 35. Plutnar, 51. T. Havránek (TS).
Rozhodčí: Šír, Horák – Kajínek, Zavřel
vyloučení4:3
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku34:17
zblokované střely5:7
hity7:6
vhazování33:33
diváci4684
Mountfield HK: Maxwell – Zámorský, Nedomlel, Cibulskis, Graňák (A), F. Pavlík, Rosandić, Š. Havránek – Smoleňák, Koukal (C), M. Chalupa – Vincour, Dragoun, R. Pavlík – Paulovič, Miškář, Rákos (A) – Vopelka, Kukumberg, Bezúch
Karlovy Vary: Závorka – Krejčí, Sičák (A), L. Vágner, Podlipnik, Šenkeřík, Kovačevič, Plutnar – Flek, Balán (A), T. Rachůnek – Kohout, T. Mikúš, O. Beránek – Gorčík, Skuhravý (C), Lapšanský – Stloukal, Kverka, T. Havránek

Komentář k utkání

Hned v první minutě ohrozil branku Varů Richard Nedomlel, když vypálil ostrou střelu od modré čáry. Ta však zvlnila jen boční síť Závorkovy branky. V první velké šanci se ocitli také Západočeši. Lapšanský se dostal k dorážce na levém kruhu, ale branková konstrukce Hradeckých změnu stavu nepovolila. Z rozhozené obrany Východočechů chvíli těžily Karlovy Vary, ale později se samy oslabily, když se hákováním provinil Matic Podlipnik. Lvům se přesilová hra vydařila, podobně jako v pátečním utkání. Tomáš Vincour nabil Petru Zámorskému, který prostřelil všechny hráče stojící mu v cestě – 1:0.

Chvíli po vstřeleném gólu se oba týmy tlačily do útoku, ale chyběla jim přesnost v rozehrávce. V druhé polovině první třetiny se ale ke slovu dostal Mountfield, kterému se konečně podařilo dostat Západočechy pod tlak. Nejprve z mezikruží ostřeloval Závorku Petr Koukal, následně Dominik Graňák. Oba pokusy však karlovarský brankář zlikvidoval. Do snad největší šance Hradeckých se dostali Matej Paulovič s Danielem Rákosem. Paulovič však s přihrávkou váhal a Rákose tak nenašel v ideální střelecké pozici.

Tři minuty před koncem třetiny se puk do sítě Západočechů přece jen dostal. Po špatné rozehrávce Energie ve středním pásmu se ke kotouči dostal Matěj Chalupa a skvěle načasovanou přihrávkou pomohl Petru Koukalovi poslat touš do odkryté branky. Jen pět sekund před koncem první dvacetiminutovky fauloval Zámorský a tak si hráči z lázeňského města přenesli přesilovou hru do druhé třetiny.

Přesilová hra se svěřencům Martina Pešouna nedařila a hradečtí hokejisté se zvládali držet na puku. Aktivitu si přenesli i do rovnovážného stavu. Radek Smoleňák kroužil za brankou, ale jeho přihrávka na Petra Koukala do mezikruží byla zblokována holí obránce. Po faulu na Michala Dragouna dostali Hradečtí příležitost další početní výhody, kterou se jim ale proměnit nepodařilo. Místo toho se málem dostali do problémů, když Daniel Krejčí, naskakující z trestné lavice, sám unikal na Brandona Maxwella. Ten si s jeho střelou však bez problémů dokázal poradit.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
MichalPlutnar
obránce
G 1
A 0
+/- -1
TM 0

I nadále Hradec působil aktivněji a neměl se k tomu, pustit Karlovarské do akce. Do největší šance třetiny se tak dostal Matej Paulovič, který si nabruslil na střelu, později ale jen objel branku a gólovou šanci v předbrankovém prostoru připravil Patriku Miškářovi. Skvěle chytající Závorka však v brankovišti čaroval a puk za svá záda projít nenechal.

Hradec se postupně stal dominantnějším celkem, o čemž svědčil i fakt, že do půlky zápasu ohrozili hosté hradecké zařízení pouze čtyřikrát. Naději se podařilo Energii vykřesat až v polovině zápasu při vyloučení Lukáše Vopelky, když si Michal Plutnar sjel na pravý kruh a překvapivou střelou překonal Maxwella – 2:1. Ačkoliv to vypadalo, že se Karlovy Vary budou tlačit za vyrovnáním, opět se prosadili Hradečtí. Ve 36. minutě si před brankou našel puk Juraj Bezúch a poslal ho Romanovi Kukumbergovi, který svým prvním gólem v sezóně poslal Mountfield HK do vedení 3:1.

Dvoubrankové vedení se Hradec nesnažil jen ubránit, naopak po pěti minutách od začátku poslední dvacetiminutovky ještě navyšoval. Tomáš Vincour dostal puk do jízdy, osaměl před Závorkou a přesnou střelou nad lapačku nedal karlovarskému brankáři šanci – 4:1. Hradecký forvard s číslem 81 na zádech se následně dostal do několika šancí, brankář Energie mu ale druhý zásah večera nedovolil.

Karlovarští se v posledních deseti minutách zápasu zvedli k závěrečnému náporu. Jakub Flek využil zmatků domácího týmu na útočné modré čáře a rozjel se sám na Maxwella. Dojíždějící Richard Nedomlel ale předvedl skvělý obranný zákrok a pomohl svému gólmanovi střelu zneškodnit. Špatná pasáž hradecké defenzivy vyústila v další únik hráče Karlových Varů, který zastavil Radovan Pavlík pouze za cenu faulu, po kterém bylo nařízeno trestné střílení. To si vzal na starosti Tomáš Havránek, který si Maxwella rozhýbal a střelou mezi betony snižoval na 4:2.

Tlak Západočechů pokračoval, ale obrana Hradce je do větších šancí nepustila. V závěru zápasu mohl pátý gól Východočechů přidat Radovan Pavlík, mezi tři tyče se mu kotouč ale dostat nepodařilo. V posledních minutách si Mountfield svůj náskok pohodlně hlídal a před domácími fanoušky si došel pro šesté vítězství v řadě.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Mountfield HK): Vítězství si moc vážíme, nebyl to jednoduchý zápas. Měli jsme optickou převahu, ale naše efektivita v zakončení byla špatná, nedokázali jsme Karlovým Varům odskočit do třígólového rozdílu. Vary byly celý zápas nebezpečné, mají hodně rychlé útočníky, kteří čekali na naši chybu. Měli jsme spoustu nevynucených ztrát, musíme si ze zápasu vzít velké poučení do dalších.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že domácí jsou ve velké pohodě a hrají velmi dobře. Vstup do utkání jsme ještě jakž takž zachytili, měli jsme jednu dvě příležitosti, ale potom měli domácí jasně lepší pohyb a donutili nás k mnoha chybám, které nekompromisně potrestali. Ještě jednou jsme se mohli vrátit do utkání, dali jsme trochu šťastný gól v přesilové hře, ale velmi brzo se pak možná s ještě větší smůlou odrazil puk k domácím. Zase nám odskočili na dvě branky a v utkání dominovali. Nemůžu hráčům vytknout z přístupu vůbec nic, nechali tady, co mohli, a bojovali do konce utkání. Snažili se s výsledkem něco udělat, ale domácí byli lepší a zaslouženě vyhráli.

Související články