HC Energie Karlovy Vary

Energie se mistrovi držela na dostřel, v Brně nakonec padla

Venkovní dvojzápas zahájili energetici v Brně v rámci osmého kola extraligy. Hned ve čtvrté minutě se hosté zásluhou Podlipnika dostali do vedení, ovšem ještě do první pauzy se skóre otočilo ve prospěch Komety. Ta pak dokázala svůj náskok dvakrát navýšit. Hosté se drželi na dostřel, výkonem si říkali o bod, ale odjeli nakonec s prázdnou.
Tipsport extraliga, 8. kolo, ne 7.10.2018
Kometa Brno
Karlovy Vary
5:3
2:1 1:1, 2:1
Branky a nahrávky: 13. Zaťovič (Mueller, P. Holík), 19. Mueller (R. Zohorna, Bartejs), 27. Zaťovič (Mueller), 48. Mueller (P. Holík), 56. Zaťovič (P. Holík, O. Němec) – 4. Podlipnik (Balán), 28. Flek (T. Rachůnek, M. Rohan), 49. Flek (Balán).
Rozhodčí: Hejduk, Obadal – Hlavatý, Hanzlík
vyloučení6:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku34:26
zblokované střely16:6
hity5:0
vhazování29:39
diváci7008
Kometa Brno: Langhamer – Mikuš, O. Němec (A), Gulaši, Štencel, Malec (A), Bartejs, Barinka – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller – Plášek ml., Hruška, Kašpar – L. Horký, R. Zohorna, Karabáček – Dočekal, Köhler, Mallet
Karlovy Vary: Závorka – Kovačevič, Šenkeřík, M. Rohan, Podlipnik, Sičák (A), L. Vágner, Šafář – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Lapšanský, Skuhravý (C), Gorčík – Stloukal, Kverka, Kohout

Komentář k utkání

Diváky v DRFG areně čekal před utkáním mezi Kometou a Karlovými Vary slavnostní úvod. Legendy brněnského klubu František Mašlaň s Jaromírem Meixnerem ocenily nejprve Michala Gulašiho, který vyhrál Radegast index za měsíc září, a také předávaly symbolické dresy s čísly odehraných zápasů. Martin Zaťovič hrál 505 utkání, Ondřej Němec jubilejní 600. utkání a Bedřich Köhler dokonce 800. extraligové utkání v nejvyšší soutěži.

Úvod utkání patřil hostům. Balán vyhrál ve 4. minutě vhazování přesně na Matice Podlipnika, jehož rána z levého kruhu zapadla přesně do sítě Marka Langhamera - 0:1. Houževnaté Vary kladly dlouho odpor, až je zlomil ve 13. minutě Martin Zaťovič, který si najel před bránu a využil parádní přihrávku od Muellera - 1:1. Američan ve službách Komety dál předváděl výborný hokej a necelé dvě minuty před koncem poslal svůj tým do vedení. Na Závorku vypustil Peter Mueller svižnou střelou, která hostujícímu gólmanovi propadla výstrojí smolně do sítě – 2:1.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
JakubFlek
útočník
G 2
A 0
+/- +3
TM 0

I ve druhé třetině pokračovalo výborné představení dvojice Mueller – Zaťovič. Po několika šancích Komety se ujala akce těchto dvou borců, v signalizované výhodě vyslal americký hokejista parádní pas na někdejšího útočníka Karlových Varů a brankáři Závorkovi poslal navštívenku přímo do šibenice – 3:1.

O minutu později bylo sníženo opět na rozdíl jediné branky. Jakub Flek jen tak nahodil kotouč z otočky, spoluhráči šli střídat a k údivu všech jeho nahození skončilo v Langhamerově svatyni – 3:2. Vzápětí mohl navýšit skóre dnešní oslavenec Köhler, ale z dobré pozice trefil pouze břevno.

Ve třetí části navýšila Kometa své vedení. Peter Mueller chytil střeleckou formu a další jeho pumelice z mezikruží skončila v hostující bráně. Jenže uběhlo pouhých dvanáct vteřin a znovu u toho byl Jakub Flek, který v rychlém sledu snížil. Po přihrávce Balána se sám zjevil před bránou a pohotově zakončil. Energie zlobila dál, Flek útočil na hattrick, leč trefil jen tyč. Tato šance hosty asi hodně mrzela, neboť Martin Zaťovič pět minut před koncem zkompletoval svůj střelecký účet hattrickem - 5:3. Střelecky bohaté utkání tak skončilo výhrou pro Kometu.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Bylo to hodně divoké utkání. Věděli jsme, že Vary jsou dobrý tým, který hraje aktivně, agresivně. Měli jsme ve druhé třetině pasáž, kdy jsme chtěli soupeři odskočit na větší rozdíl, ten ale ihned dokázal snížit. To samé se pak opakovalo. Odpor Varů jsme zlomili až pátým gólem pět minut před koncem. Jsme si vědomi, že výkon nebyl z naší strany optimální. Jsme jeden tým, ale přesto bych chtěl pochválit výkon naší první řady, která zařídila všechny naše góly.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Podali jsme dobrý výkon, za který se nemusíme stydět. Měli jsme z Komety trochu větší respekt, než jsme asi očekávali. Domácí byli silnější na puku a v osobních soubojích, ale přesto jsme si vytvořili velké šance, jenže je bohužel nedokázal využít, jako domácí, kteří byli efektivnější. Hráčům šla do kabiny pochvala za výborný výkon, bohužel to nebylo s bodovým vyjádřením. Musíme takto pracovat dál.

Související články

Preview k zápasu | so 6.10.2018

Nováček proti mistrovi, Energie hraje v Brně