HC Energie Karlovy Vary

Energie se Spartou dlouho na dostřel, v závěru ale body nezískala

Po takřka dvou týdnech na moravském tripu se energetici vrátili zpět do domácího prostředí, kde chtěli zlomit nelichotivou sérii proher v duelu se Spartou. Už ve druhé minutě však inkasovali v oslabební a ve třetí třetině jim soupeř odskočil již na rozdíl dvou branek. Pět minut před koncem sice vykřesal jiskřičku naděje pro Energii Dávid Gríger, Pražané však odpověděli dvěma góly a došli si pro výhru 4:1.
Tipsport extraliga, 36. kolo, pá 18.1.2019
Karlovy Vary
Sparta
1:4
0:1, 0:0, 1:3
Branky a nahrávky: 56. Gríger (T. Rachůnek, Flek) – 2. Košťálek (Klíma, P. Vrána), 46. Smejkal (Beran, Sill), 57. Blain (Sill), 59. Forman (Klimek, Buchtele).
Rozhodčí: Pešina, Petružálek – Brejcha, Pešek
vyloučení6:6
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku15:33
zblokované střely6:6
hity12:10
vhazování34:32
diváci4068
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík, M. Rohan (A), Podlipnik, Šafář, Kozák, Kovačevič – T. Rachůnek, Balán (A), J. Černý – Stloukal, R. Vlach, Lapšanský – T. Mikúš, Skuhravý (C), Kohout – O. Beránek, Gríger, Flek
Sparta: Machovský – Blain, Kalina, Piskáček, Delisle, Tomáš Dvořák, Košťálek, de la Rose – Buchtele, Klimek, Forman (A) – Klíma, P. Vrána (C), Kudrna – Jarůšek, Pech (A), Rousek – Smejkal, Sill, Beran

Komentář k utkání

Duel dvou týmů bojujících o předkolo zahájili na trochu lepší vlně Pražané, většina ofenzivní aktivity vycházela právě z jejich tábora. A odměna přišla takřka okamžitě, po minutě a půl šli totiž energetici do čtyř a chvíli po následném buly předvedli sparťané zdařilou akci, kterou zakončil z mezikruží přímo pod víko Jan Košťálek. Vzápětí sice dostali stejnou možnost ke skórování také domácí, nicméně hokejisté z hlavního města nedali ani na vteřinu zapochybovat o tom, že minimálně začátek utkání patří jim a v podstatě nepustili soupeře přes červenou čáru. Karlovarským trvalo takřka sedm minut, než poprvé ohrozili branku Machovského. První velká šance pak přišla v osmé minutě, kdy Tomáš Mikúš zachytil rozehrávku mezi beky a zjevil se sám před brankářem Sparty, i vinou faulu soupeře však jeho střela příliš nebezpečná nebyla. Těsně před sirénou měli možnost sparťané, ovšem Pech s Jarůškem naprosto zbytečně překombinovali přečíslení dvou na nikoho a do šaten tak šli jen s minimálním náskokem.

Ve druhé periodě trvalo pouhých 18 sekund, než se karlovarské aréně poprvé zatajil dech. Zničehonic se totiž zjevil s kotoučem těsně před Novotným Miroslav Forman, domácí brankář ale dokázal včas sklapnout betony. I na opačném konci hřiště se hned v úvodu málem podařilo skórovat, Jakub Flek zapnul svůj známý tryskový pohon a uletěl obraně, křídla mu však nakonec přistřihnul Matěj Machovský. Hrůzné zážitky pro příznivce obou táborů přišly zanedlouho, nejprve se totiž po tvrdém souboji v rohu hřiště na zem skácel Michal Plutnar a přivolaný doktor mu musel nahazovat dech, a jen o několik momentů později zůstal dlouho na ledě ležet Jiří Smejkal, jenž byl důrazně dohrán na mantinel.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
FilipNovotný
brankář
MIN 60
Z 29
IG 4
%Z 87,88

Alespoň částečný spád utkání drželi alespoň hosté, kteří zejména těžili z chyb domácích v obraně, ačkoliv i v jejich podání útoky jen málokdy donutily Novotného hasit situaci. S blížící se druhou přestávkou měl sice černozelený maskovaný muž stále více a více práce, ovšem střely to byly spíše z kategorie Udržet brankáře vzhůru. Nebylo tedy s podivem, že skóre z první třetiny zůstalo v té druhé beze změny.

Do poslední třetiny sice vstoupili energetici lépe, ale lehké to vůbec neměli, jelikož Pražané se poměrně brzy také rozkoukali a pokračovali ve své dosud úspěšné hře. A ta jim ve 46. minutě přinesla úspěch znovu, když do rychlého protiútoku vyrazila trojice hostů a po od mantinelu se kotouč odrazil k nikým nehlídanému Jiřímu Smejkalovi, pro něhož už byla jednoduchá práce doťuknout puk do odkryté sítě. O tři minuty později mohlo být rozhodnuto definitivně, ovšem Jan Košťálek z první napálil jen pravou tyč domácí klece a plamínek naděje pro Energii stále plápolal. Bíločervení však byli velice dobře připraveni a věděli, že za současné situace je nejlepším řešením zcela uzavřít bránu před Machovským. A to se jim dařilo opravdu znamenitě, energetici dlouhé minuty marně bušili na neprostupné dveře hostující defenzívy. Ale pět minut před sirénou se přeci jen hradba zbořila, při dlouhé kombinaci v přesilové hře si místo před brankou našel Dávid Gríger a když dostal skvělý pas od Rachůnka, stačilo mu jen hokejkou usměrnit kotouč přímo nad rameno bezmocného Machovského. Jenže radost vydržela domácí jen necelou minutu, než na modré zápěstím vypálil Jérémie Blain a jeho milimetrový projektil zapadl přesně ke vzdálenější tyči. Poslední hřebíček do karlovarské rakve zatloukl za další dvě minuty Miroslav Forman, který zůstal nehlídaný na vrcholu levého kruhu a upravil na konečných 4:1 pro Spartu.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Aniž bych to chtěl brát jako nějakou výmluvu, tak si myslím, že nás dneska hlavně v první třetině a i v celém průběhu zápasu trošku dohnala únava z moravského tripu. Strávili jsme šest dní na Moravě, přijeli jsme ve středu nad ránem a hned jsme měli trénink. Neměli jsme dneska takový pohyb, jaký jsme potřebovali. Snažili jsme se co nejdéle udržet skóre 0:0, nebo alespoň nepustit Spartu do vedení, to se nám bohužel nepovedlo, dostali jsme nešťastný gól v oslabení. Sparta ukazovala urputnou obranu, na kterou jsme pak jen těžko hledali recept a těžko jsme se probíjeli. I když jsme se ke konci nadechli a rvali se o zápas do poslední minuty, byla Sparta dnes silnější a urputnější v obraně a díky tomu zvítězila. Musím také ale pochválit mužstvo, že i přesto, že nám to nešlo a nejely nám nohy, tak se rvalo do posledního střídání. Výsledek je pro nás možná trochu krutý, ale je jedno, jak to ve finále skončilo. Rvali jsme se a doufám, že se k nám za tenhle výkon přikloní štěstí v nedělním utkání.

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): Dneska jsme přijeli s určitým plánem, který jsme od první minuty začali perfektně plnit. Povedla se nám první přesilovka, což nám v poslední době moc nevycházelo, takže nám to dalo energii do žil. Měli jsme hubený náskok 1:0, na to se nedá spoléhat, tudíž jsme nechtěli dělat chyby a hrát odzadu se zabezpečenou obranou. Upozorňovali jsme na to hráče a ti plnili perfektně ten taktický plán, který jsme si narýsovali. Karlovy Vary se samozřejmě snažily vyrovnat, nebylo to 5:0, nebyl to zápas o jednom gólu. Takže byly aktivnější a trochu agresivnější, ale nám výborně zachytal gólman, hráli jsme v defenzívě s přehledem a náskok jsme udrželi. Děkuji hráčům, i když se kolem nás dějí různé věci, různé výkřiky, tak se tím nenechali ovlivnit. Parádně sehráli tenhle zápas a teď koukáme dopředu na neděli, kdy potřebujeme bodovat a drápat se nahoru.

Fotogalerie

Související články