HC Energie Karlovy Vary

Jedna branka nestačí. Derby patří Plzni

Do Karlových Varů k televiznímu utkání přijela Plzeň a ze západočeského derby odešla vítězně. První třetina skončila nerozhodně, po té druhé však již hosté vedli. Škodovka v posledním dějství přidala ještě tři góly a potvrdila post favorita. Energii se nedařilo v přesilovkách, jedinou branku vstřelil Tomáš Mikúš.
Tipsport extraliga, 39 (TV), ne 27.1.2019
Karlovy Vary
Plzeň
1:5
0:0, 1:2, 0:3
Branky a nahrávky: 40. T. Mikúš – 25. Eberle, 29. Gulaš (Pulpán, Jan Kovář), 47. Straka (V. Němec, Eberle), 55. Eberle (Straka, Čerešňák).
Rozhodčí: Úlehla, Pražák – Lhotský, Klouček
vyloučení6:4
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku25:48
zblokované střely3:7
hity8:9
vhazování34:27
diváci5091
Karlovy Vary: Bednář – Plutnar, Šenkeřík, M. Rohan, Podlipnik, Sičák, Eminger, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Lapšanský, Skuhravý, Kohout – Stloukal, Balán, Gorčík.
Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Allen, L. Kaňák, Kvasnička, Vráblík – Jan Kovář, Gulaš, Straka – Kodýtek, Eberle, V. Němec – Kracík, Kratěna, Kantner – Preisinger, Indrák, D. Kindl.

Komentář k utkání

Do karlovarské branky se od začátku postavil mladík Jan Bednář, ze kterého se po extraligové premiéře v Třinci stává odborník na televizní utkání. V úvodním dějství jej jako první řádně prověřil Kovář, poté co si najel s kotoučem před brankoviště, Bednář ale následnou střelu parádně vyrazil betonem. Plzni na druhé straně pohrozil Balán, který se dostal po její špatné rozehrávce do protiútoku, jeho střela však těšně Frodlovu klec minula. Škoda v další průběhu více držela kotouč a lépe kombinovala, zároveň se však musela mít na pozoru před rychlonohými protiútoky Energie. V 15. minutě byl blízko skórování opět Kovář, který vypálil z první a Bednář vleže čelil následným dorážkám z předbrankového prostoru. Žádná ale za brankovou čáru nedošla. Čtyři minuty před sirénou nakopl Flek akci po křídle, přihrál Grígerovi, který však ve velké rychlosti obkroužení branky nedotáhl. Se sirénou Plzeňští přece jen dopravili puk do domácí sítě, rozhodčí si však byl téměř jistý, že už to nestihli v hrací době, což vzápětí potvrdilo i video. První přestávku ještě ozvláštnily souboje v domácím kotli, kterým ukončily přítrž až pořádkové síly.

Úvod prostřední dvacetiminutovky v akci zastihl domácího Beránka, Frodl se ale včas zorientoval v nepřehledné situaci a střelu zastavil. Jinak však zápas pokračoval útočnou převahou hostů, kterou domácí zvládali bránit až do 25. minuty. Nepřesnou rozehrávku Vlacha ve vlastní pásmu pak převzal Jan Eberle a technickou střelou do horního růžku poprvé rozjásal početný modro-bílý sektor.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
TomášMikúš
útočník
G 1
A 0
+/- -1
TM 0

Po čtyřech minutách byla již Plzeň ve dvoubrankovém vedení, a to po střele Milana Gulaše ze střední vzdálenosti. Necelou minutu před koncem druhé třetiny píchl domácím naději do žil Tomáš Mikúš, když po nahrávce gólmana Bednáře z levého kruhu propálil Frodla. Plzeňský gólman si zde vybral snad jedinou slabší chvilku v zápase.

Ve 44. minutě musela Energie čelit dvojnásobnému oslabení, srdnatá obrana však svou branku uhájila. Dílčím úspěchem vyhecované domácí pak o to víc srazila trefa Petra Straky, kterému ve 47. minutě přihrál Němec na pravou tyč a Straka odkrytou část Bednářovi klece neminul. Domácím pak do zápasu nepomohly ani dvě přesilové hry, ve kterých se vyloženě trápili. Jedinou velkou šanci si v této části hry vytvořil Lapšanský, který obdržel přihrávku do mezikruží, jeho střelu ale zastavil pohotový Frodl. Definitivní rozuzlení západočeské zápletky přišlo okolo 55. minuty. V krátkém sledu za sebou se gólově prosadili Jan Eberle a Miroslav Indrák a stanovili konečné skóre na 1:5. Kaňkou na jinak pohledném západočeském derby pak byly oslavy hostujících fanoušků za pomoci dýmovnic.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Čelili jsme velké ofenzivní kvalitě soupeře. Hrálo se v bouřlivé atmosféře a myslím, že vstup do utkání se nám povedl. V první třetině jsme s vypětím všech sil drželi s Plzní krok. Udělali jsme ale chyby na začátku třetiny druhé a hosté je nekompromisně trestali. Jediné, co mě mrzí, že jsme na konci utkání více nepomohli Honzovi Bednářovi, který nás celý zápas držel výborným výkonem."

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "Myslím si, že až na pár momentů jsme byli po celý zápas lepším týmem, využili jsme některé svoje šance a zaslouženě jsme vyhráli."

Fotogalerie

Související články