HC Energie Karlovy Vary

Prokletí Oceláři, Energie padla s Třincem i počtvrté

Karlovarští hokejisté ani na čtvrtý pokus nedokázali porazit třinecké oceláře. V souboji s druhým týmem tabulky sice drželi krok a po trefě Stanislava Balána hrajícího pětistý extraligový zápas vedli, hosté však zvládli během čtyř minut utkání otočit a ze západu Čech vezou všechny tři body.
Tipsport extraliga, 42. kolo, ne 3.2.2019
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
1:3
0:0, 1:2, 0:1
Branky a nahrávky: 24. Balán (Stloukal, Kohout) – 29. Chmielewski (Svačina, Novotný), 32. Novotný (Chmielewski, Galvinš), 59. Hrňa.
Rozhodčí: Hribik, Kika – Klouček, Tošenovjan
vyloučení3:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku26:33
zblokované střely7:7
hity9:11
vhazování42:30
diváci2884
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík (A), Sičák, M. Rohan, Kozák, Podlipnik, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – J. Černý, R. Vlach, T. Mikúš – Lapšanský, Skuhravý (C), Gorčík – Stloukal, Balán (A), Kohout.
Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Roth, Gernát, M. Adámek, Galvinš, D. Musil – Werek, P. Vrána, Martin Růžička (A) – Dravecký (A), Marcinko (C), Hrňa – M. Kovařčík, Polanský, O. Kovařčík – Chmielewski, Novotný, Svačina.

Komentář k utkání

Karlovarští hokejisté naskočili do zápasu už s uzdravenými Mikúšem, Kohoutem a Šafářem, úvod zápasu ale jasně patřil Třinci. Hned v první minutě mohl skórovat Doudera, který však v dobré pozici minul karlovarskou klec. Ještě blíže brance byli hosté na začátku 6. minuty, kdy přečíslení tří proti dvěma zakončoval zleva Gernát, jeho střela ale lízla jen břevno. O chvíli později ale mohlo udeřit na druhé straně. Rachůnek sice nezachytil dlouhý pas, jenže k odraženému puku mezi kruhy se dostal Šenkeřík, jehož bombu však stačil Hrubec vyrazit betonem. Domácí se dostávali čím dál více do hry, jenže na Hrubcovi si postupně vylámali zuby Stloukal, Sičák i Šafář.

Ve 13. minutě byl blízko úvodní trefě utkání Štěpán Novotný, své sólo přes půl hřiště až před svého jmenovce v karlovarské brance ale nezakončil přesnou střelou. Podobně se nedařilo ani na druhé straně hřiště Flekovi, který zakončoval přečíslení tří proti dvěma sám střelou z kruhů, tu ale hosté stihli zablokovat. Oba týmy i nadále pokračovaly v urputné hře, bylo patrné, že ani jeden ze soupeřů nehraje v ideálním rozpoložení. Gólový efekt nepřinesla ani hektická osmnáctá minuta, kdy nejprve Šafář trefil pouze Hrubce při dalším karlovarském přečíslení, následně byl domácí bek kladným hrdinou na opačném konci kluziště, když obětavě padl do rány jednoho z třineckých hráčů.

Druhá třetina začala podobně, jako se odehrával převážný průběh třetiny první. Oba týmy měly problémy dostat se do hry, vše ale změnila 24. minuta, která přinesla i úvodní gól zápasu. Hosté nejprve nevyužili Musilem dobrou šanci, energetici rychle otočili hru a skvěle sehrané přečíslení zakončil Stanislav Balán, který tak stylově oslavil 500. utkání v Tipsport extralize. Inkasovaný gól Oceláře nakopl a Novotný v domácí kleci měl najednou plné ruce práce i nohy práce. Se dvěma šancemi Třineckých si ještě poradil, v čase 28:45 už ale po akci Arona Chmielewského inkasoval – 1:1.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
StanislavBalán
útočník
G 1
A 0
+/- +1
TM 0

O půl minuty mohlo být ještě hůře, jenže sólo Draveckého zvládl vychytat domácí gólman. Skóre se však měnilo záhy. Štěpán Novotný si v polovině 32. minuty si sjel kolem vlastní střídačky až před brankáře Energie a trefil se do pravého horního růžku. Do té doby matní Oceláři byli rázem definitivně na koni, jenže záhy mohlo být znovu srovnáno. Lapšanský skvěle sehrál přečíslení dvou proti jednomu, Gorčík před Hrubcem ale neuspěl. Na druhé straně ještě zkusil prověřit pozornost Novotného obránce Roth, lapačka karlovarského gólmana ale tentokrát byla připravena.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili lépe domácí, které nezbrzdila ani brzká přesilová hra Třince, ba naopak. Do brejku totiž ujel Adam Lapšanský, který si sice položil Hrubce, jenže překonat jej již nedokázal. Energetici i dál tlačili a blízko vyrovnání byli při vlastní přesilové hře, jenže Hrubec, i když s velkými obtížemi, pochytal všechny jejich pokusy.

Oceláři hrozili v poslední třetině ojediněle, ale když už, byla z toho velká šance, třeba jako po ráně Martina Růžičky který trefil břevno karlovarské branky. Energetici dál tlačili a na začátku 58. minuty byli blízko vyrovnání, jenže skvělý Skuhravého pas před branku Stloukal využít nedokázal a trefil pouze Hrubce. Rozhodnutí přinesl čas 58:13, kdy Filip Novotný chytil do lapačky střelu z větší vzdálenosti, následně chtěl puk rozehrát holí, ten však minul a Erik Hrňa už měl snadnou práci, když mu zbývalo jen trefit prázdnou branku Energie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Hosté vstoupili do utkání velmi aktivně, ale my jsme se na to dokázali velmi dobře připravit a hráli jsme pozorně a obětavě do obrany. I když byl Třinec na kotouči dominantní, nepouštěli jsme ho do vyložených příležitostí a zvládli jsme tu třetinu velmi dobře. Na začátku druhé třetiny se nám podařilo dát gól z přečíslení, ale bohužel jsme ztratili dvakrát kotouč ve středním pásmu, dvakrát jsme propadli a Třinec nás za to nekompromisně potrestal. Myslím si, že dneska našemu výkonu můžeme vytknout jen to, že jsme vstřelili jen jednu branku, a to se pak s takovým mužstvem, jako je Třinec, těžko vyhrává. Ale hráči nechali na ledě všechno, sehráli výborně oslabení, na která jsme se připravovali, a nepouštěli v nich Třinec do žádných zásadních šancí. Výkon byl dneska velmi slušný, ale jedna branka je málo na to, abychom mohli s Třincem pomýšlet na nějaké body. Třinec zaslouženě vyhrál.

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, měli jsme velmi dobrý pohyb a kontrolovali jsme hru. Ale v útočném pásmu jsme hráli pouze v rozích a nedokázali jsme si vytvořit větší prostor na zakončení, měli jsme pouze čtyři střely. I když naše hra byla velmi dobrá a měli jsme parádní pohyb, vzala za své ve druhé třetině, zejména v jejím počátku jsme tahali za kratší konec. Po upadnutí jednoho obránce měli domácí přesilovou situaci a tu sehráli parádně, padl z toho první gól. Ten nám ale paradoxně pomohl, od dalšího střídání jsme začali hrát dobrý hokej se spoustou zakončení v útočném pásmu, spoustou střel a byli jsme za to odměněni parádní brankou Arona Chmielewskiho. Následovaly další příležitosti a my jsme vstřelili druhý gól, který nám pomohl, škoda jen, že jsme tam neodskočili víc. A ve třetí třetině to bylo velmi vyrovnané, ale domácí hráli dobře, měli spoustu příležitostí. Dvě, tři minuty před koncem měli stoprocentní gólovky z mezikruží, tam nás Šimon Hrubec podržel a se štěstím se nám podařilo dát třetí gól, který to rozhodl.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 3.2.2019

Stloukal: Třinec nás vytrestal z brejků