HC Energie Karlovy Vary

Napočtvrté bez výhry, Energie po přestřelce padla v Litvínově

Ani na čtvrtý pokus to nevyšlo, po třech prohraných derby s Vervou padla Energie i v posledním vzájemném souboji základní části. Ačkoliv Karlovarští utkání nezahájili zrovna dle představ, v úvodu druhé třetiny dvěma rychlými brankami skóre otočili. Jenže domácí třikrát vyrovnali, dostali zápas do prodloužení, a v něm si vybojovali druhý bod za výhru 5:4.
Tipsport extraliga, 44. kolo, pá 15.2.2019
Litvínov
Karlovy Vary
5:4p
1:0, 2:3, 1:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 9. Trávníček (Piché), 25. Piché (Gerhát), 38. J. Mikúš (Trončinský, F. Lukeš), 54. Jurčík (Trončinský, M. Hanzl), 62. J. Mikúš (Ščotka) – 22. Gorčík (Skuhravý, Eminger), 23. Flek (Gríger, Plutnar), 33. Flek (Gríger), 44. Kverka (Eminger, Stloukal).
Rozhodčí: Bejček, Hejduk – Lučan, Hlavatý
vyloučení7:4
využití1:0
oslabení1:0
střely na branku36:26
zblokované střely14:8
hity9:2
vhazování42:31
diváci4456
Litvínov: Petrásek – Trončinský, Ščotka, Graborenko, Piché, Hunkes, L. Doudera, Šesták – Petružálek (A), Gerhát, Trávníček (C) – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Helt – Jurčík, M. Hanzl, M. Havelka
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Sičák (A), M. Rohan, Podlipnik – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, Kohout – Balán (A), Skuhravý (C), Gorčík – Stloukal, Kverka, Šik.

Komentář k utkání

K poslednímu varsko-litvínovskému derby základní části vyrazily oba celky se spíše vyčkávací taktikou, v prvních minutách utkání totiž nebyla k vidění žádná nebezpečná šance. S pukem však více operovala Verva, což jí v kombinaci s trochou trpělivosti vyneslo krátce před polovinou prvního dějství úvodní gól zápasu, když Pichého ránu z dálky těsně před Novotným tečoval domácí kapitán Michal Trávníček přímo do sítě. Karlovarští se po první změně skóre herně probudili, a to jim zanedlouho vyneslo možnost takřka dvě minuty dlouhé dvojnásobné přesilovky, tu však nevyužili. Pomohla jim však alespoň ve srovnání kroku s domácím týmem a postupem času se dokonce zelenobílí dostávali do útoku častěji, nicméně k vyrovnání to až do první sirény nevedlo.

Zato po přestávce vlétla na led podstatně efektivnější Energie, již ve druhé minutě periody se totiž nádhernou akcí zakončenou blafákem přímo pod víko blýskl Sebastian Gorčík a rázem bylo vyrovnáno. A zelenobílý vlak se u jedné branky nezastavil, sotva o 49 sekund později totiž za záda Petráska proletěl nadvakrát tečovaný projektil, onu klíčovou druhou změnu směru měl na svědomí Jakub Flek. Jenže poslední slovo v úvodní pětiminutovce prostředního dějství měl Litvínov, jen něco přes minutu trvalo, než z dálky napřáhl Sebastien Piché a nadzvukovou dělovkou prostřelil vše s výjimkou sítě hostující klece.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
JakubFlek
útočník
G 2
A 0
+/- +1
TM 0

Hra se po této hektické pasáži na dobrých osm minut, alespoň co se gólů týče, uklidnila, ač šancí bylo na obou stranách několik. Ta, která nakonec ukončila dobu bezbrankovou, nakonec vyšla z hokejky Jakuba Fleka, kterému naservíroval přímo na hůl skvělý kotouč z pravé strany Dávid Gríger a karlovarská raketa na bruslích svým druhým gólem v utkání vrátila Energii do vedení. Ovšem znovu měli Litvínovští připravené eso v rukávu, konkrétně se jmenovkou Juraj Mikúš. V závěrečných minutách třetiny se totiž domácím naskytla příležitost početní výhody pěti proti třem a právě jednatřicetiletý forvard z úhlu skvěle trefil úzkou mezeru u pravé tyče.

Do třetí, avšak nakonec ne poslední, periody se tak šlo v podstatě od nuly. Nicméně ani tentokrát netrvalo dlouho, než se nerozhodný stav poroučel do propadliště dějin, po necelých čtyřech minutách hry se ve svém prvním utkání za Energii po více než třech měsících prosadil Jaromír Kverka a kromě návratu svého týmu do vedení mohl slavit i svůj vůbec první extraligový gól v letošní sezoně. Palba z obou táborů posléze znovu utichla, alespoň zohledníme-li pouze výstupy střeleckých pokusů, zato na trestné lavici se měli trestoměřiči co ohánět, když jim do boxu během sedmi minut zamířili hned čtyři hokejisté v poměru tři domácí a jeden host. Ani to však skóre nezměnilo. Další gólové radosti se litvínovský stadion přece jen ještě dočkal a vzhledem k početnější základně domácích fandů se skutečně jednalo o radost, jelikož v 54. minutě protečoval Ondřej Jurčík Trončinského ránu až za záda karlovarského brankáře. Verva mohla ještě v závěru třetiny dokonat fantastický obrat doslova za minutu šedesát, jenže po střele Hübla pouze zacinkala branková konstrukce a utkání dospělo do prodloužení. To nakonec nemělo dlouhého trvání, 65 sekund po zahajovacím buly si totiž do mezikruží sjel Juraj Mikúš a svým druhým přesným zásahem večera vystřelil chemikům dva body za výhru 5:4 v prodloužení.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 15.2.2019

Góly bych vyměnil za výhru, říká Flek