HC Energie Karlovy Vary

Nepovedená první třetina připravila Energii o výhru nad Olomoucí

Karlovarští přivítali na svém ledě Olomoucké a chtěli jim vrátit letošní prohry. Jenomže plány jim překazila první část, kdy jim Hanáci nadělili tři branky. Ve druhé části sice domácí snížili na rozdíl jedné branky, na víc se už ale nezmohli. Čtrnáct vteřin před koncem ještě hosté upravili gólem do prázdné branky stav na 2:4.
Tipsport extraliga, 43. kolo, ne 2.2.2020
Karlovy Vary
Olomouc
2:4
0:3, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 22. M. Rohan (T. Mikúš), 37. T. Rachůnek (Gríger, Graňák) – 5. Ostřížek (Olesz, J. Knotek), 9. Burian (Valenta, J. Káňa), 15. J. Knotek (P. Musil, Dujsík), 60. P. Musil.
Rozhodčí: Šír, Micka – Jindra, Zíka
vyloučení4:5
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku30:28
zblokované střely18:5
hity2:2
vhazování28:37
diváci4257
Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, Šafář, Eminger, D. Mikyska – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – V. Polák, Skuhravý (C), Vondráček.
Olomouc: Konrád – Švrček, Valenta, Ondrušek (A), Dujsík, Vyrůbalík (C), Jaroměřský – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, J. Káňa, Irgl – Ostřížek, J. Knotek (A), Olesz – Vodný, Kolouch, Kořenek.

Komentář k utkání

Před začátkem zápasu proběhlo slavnostní předání dresu panu Františku Potužákovi z dobročinné akce legendy legendám.

Utkání začalo vyrovnaně, obě mužstva si své šance našla, žádná však nebyla nijak vážná. V páté minutě se kotouče v rohu kluziště zmocnil Rostislav Olesz a i když byl atakován, tak vyslal přesný pas před branku na hůl Davida Ostřížka, kterému nedělalo problém Novotného prostřelit. Karlovarští chtěli rychle srovnat a začali si na hosty, vyvíjet tlak, prosadit se jim ale nepodařilo. Naopak, hosté naproti tomu předvedli další úspěšnou rychlou kombinaci. Tomáš Valenta našel zleva Viléma Buriana, ten z předbrankového prostoru poslal puk k pravé tyči. Aby toho nebylo pro Západočechy málo, tak byli ve čtrnácté minutě vyloučeni Ondřej Šafář a Ondřej Beránek. Hanáci dvojité přesilovky využili a Jan Knotek je přesnou střelou k levé tyčce poslal do tříbrankového vedení. Energetici se začali výkonnostně zvedat a připravili si několik velkých příležitostí, na Konráda to ale nestačilo.

Karlovarští pokračovali v nátlaku z minulé dvacetiminutovky a vyplatilo se. Po necelých dvou minutách hry byl faulován Tomáš Mikúš, puk si od něj převzal Martin Rohan a z levého kruhu propálil hostujícího brankáře. Hra se poté srovnala a hrál se rychlý atraktivní hokej. Oba brankáři proti všem šancím úspěšně odolávali. Skóre mohl změnit čtyři minuty před sirénou Ondřej Beránek, který si pohrál s obránci a měl před sebou pouze Konráda, ovšem ten jeho kličku přečetl a podržel svůj tým. Ve 37. minutě pálil od modré Dominik Graňák, trefil pouze hůl jednoho z hostujících obránců. Od té se však kotouč odrazil přímo na Dávida Grígera, jenž zadovkou doklepl Tomáši Rachůnkovi a ten z mezikruží propálil brankáře Konráda. Radost nevydržela Karlovarským dlouho, jelikož obránce Eminger tvrdě narazil do mantinelu a v bolestech odjel rovnou do kabiny.

Energie opět nastoupila do třetiny velmi aktivně a chtěla udělat něco se stavem. Navzdory několika velkým akcím se jim to nedařilo. Ve 47. minutě měl velkou příležitost Tomáš Mikúš, který měl před sebou odkrytou branku, jenže trefil pouze tyč. Západočeši ovšem nepřestávali útočit a zasypávali hostující svatyni nepříjemnými střelami. Pět minut před konce měl velkou šanci Vojtěch Polák, který nadvakrát dorážel nahození svých spoluhráčů, kotouč za brankovou čáru ale neprošel. Ke konci to domácí ještě zkusili v šesti, velká snaha byla bohužel pro ně marná. Navíc se čtrnáct vteřin před koncem do prázdné brány trefil Pavel Musil.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Utkání jsme ztratili v první třetině, darovali jsme Olomouci dvě laciné branky. Třetí jsme dostali v oslabení ve třech. Byť jsme byli dalších 40 minut lepším týmem, tak to stačilo bohužel jen na dva góly. Hosté to ubránili, tu třetí branku se nám dát nepodařilo. Hráčům jsme za ty dvě třetiny poděkovali, hráli jsme, co jsme chtěli, byli jsme lepší. Prohráli jsme kvůli produktivitě.“

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „První třetina nám vyšla báječně, byly jsme ve všech směrech lepším týmem. Do druhé části jsme také nevstoupili špatně, měli jsme tři vyložené šance. Bohužel jsme po snížení na 1:3 padli do lehké letargie, dovili jsme domácím ještě jeden gól. Díkybohu se nám to podařilo ubránit, brankář Konrád výborně chytal. Říkal jsem klukům, že z luxusního vedení dokážeme udělat drama. Na druhou stranu je dobře, že výsledek dokážeme ubránit.“

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 3.2.2020

Mikúš: Rozhodla první třetina