HC Energie Karlovy Vary

Vyrovnání ve třetí třetině nestačilo. Olomouc rozhodla v úvodu prodloužení

Energetici se po zápase s Litvínovem vrátili znovu na vlastní led, na kterém přivítali Olomouc. S tímto týmem karlovarští hokejisté dokázali v letošním ročníku vždy vyhrát, tentokrát tomu ale bylo jinak. Po vyrovnaném boji se zápas odebral do nastavení, po pětatřiceti sekundách ale bylo jasno, že si druhý bod připíší právě hosté z Hané.
Tipsport extraliga, 10. kolo, út 9.2.2021, KV Arena
Karlovy Vary
Olomouc
3:4
1:0, 0:2, 2:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 14. Kohout (Černoch), 46. Vondráček, 53. Kohout (Pulpán) – 23. Olesz (Strapáč, Kolouch), 40. Ondrušek (Handl, Burian), 43. Nahodil (Kunc), 61. Ondrušek (J. Knotek).
Rozhodčí: Jeřábek, Pilný – Frodl, Komárek
vyloučení3:4
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku39:43
zblokované střely8:20
hity3:5
vhazování36:37
Karlovy Vary: F. Novotný – Weinhold, Šenkeřík, D. Mikyska, Plutnar, Pulpán, Zábranský, Kowalczyk – T. Mikúš, Hladonik, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček – M. Zabloudil, Vildumetz, Osmík
Olomouc: Konrád – Ondrušek, A. Rutar, Vyrůbalík, Dujsík, Švrček, Valenta, T. Černý – Ostřížek, J. Knotek, Bambula – Klimek, Nahodil, Kunc – Strapáč, Kolouch, Olesz – Burian, Handl, Gřeš

Komentář k utkání

Parádní vstup do zápasu byl vidět na straně domácí Energie. Chvíli po úvodním buly se dostal do úniku Beránek, ten ale sám proti Konrádovi neuspěl. Karlovarská osmička se mohla prosadit i o osm minut později. Mikúš vyrazil do přečíslení a nabil do pravého kruhu právě Beránkovi, tomu ale kotouč skončil na brusli, a tak se ani ve druhé šanci někdejší reprezentační útočník neprosadil. Další karlovarský brejk už ale branku přinesl. Jiří Černoch se vydal do pásma před Konrádem a posunul kotouč na nepříliš vzdáleného Martina Kohouta. Ten sice puk netrefil zrovna ideálně, dokázal však hostujícího gólmana zaskočit a touš nakonec zajímavě proskočil až do olomoucké klece. Nabuzené domácí mužstvo se pak snažilo svůj náskok ještě navýšit, do konce úvodního dějství už ale nepadla ani jedna branka.

Druhá perioda vyzněla značně lépe pro Olomouc. Ta chtěla evidentně reagovat na inkasovanou branku, což se jí nedlouho po prvním vhazování prostřední části povedlo. Ve třiadvacáté minutě se výborně zhostil Kolouchova nahození od mantinelu Rostislav Olesz, který dokázal puk z předbrankového prostoru poslat za Novotného. Ačkoliv se domácí gólman snažil o zákrok ve skoku, zkušený olomoucký forvard se nemýlil. Další větší šance přišla až ve druhé polovině třetiny. Burian se zorientoval v tlačenici před Novotným, následnou střelou ale trefil pouze tyč domácí brány. Hra se následně vyrovnala a obě mužstva se bez větších šancí střídala na puku. Dvacet sekund před sirénou se ale podruhé radovali hosté. Jiří Ondrušek se dokázal zmocnit kotouče ihned po vhazování v útočné třetině a zpoza kruhu poslal puk o tyč do brány.

Poslední dvacetiminutovka začala lépe znovu pro hokejisty z Olomouce. Ti dokázali svoje vedení navýšit už po dvou a půl minutě. Po chybě Energie ve středním pásmu se do úniku dostal Lukáš Nahodil a ten se následnou střelou z mezikruží trefil do levého horního rohu Novotného brány. Odpověď přišla poměrně rychle. Po třech minutách se dostali karlovarští hokejisté znovu na dostřel jediné branky. Bambula byl neopatrný na útočné modré, kde mu kotouč odcizil Tomáš Vondráček a okamžitě se vydal směrem na Konráda. Hostující gólman si včas vyjel, ani tak ale inkasování branky nezabránil. Energetici po snižovací brance začali tlačit před bránou. Olomouc nic neriskovala a zaparkovala před Konrádem, ani tak se ale neubránili dalším šancím domácích. Hanáky zachránilo až vyloučení Energie, která se tak musela přeorientovat na defenzivní hru. Své oslabení ale domácí ustáli a přesunuli se znovu před Konráda. Olomoučtí se uvolnili, ne vša na dlouho. V obranném pásmu se k puku dostal Pulpán, který vmžiku vyslal Martina Kohouta a ten pálil z pravého kruhu, odkud parádně vymetl pavučiny v pravém horním rohu brány hostí a zároveň využil přesilovku. Jiří Ondrušek mohl tři minuty před závěrečnou sirénou rozhodnout, puk obdržel na modrou a tvrdě vypálil, Novotný ale na jeho střelu viděl a dokázal včas zasáhnout. Gól už do konce základní části ale nepadl.

Nastavený čas neměl dlouhého trvání. Martin Kohout přišel o puk při přesunu do útoku. Na druhou stranu zasprintoval Knotek, ten z předbrankového prostoru nabil Jiřímu Ondruškovi k levé tyči, odkud se olomoucký forvard nemýlil a po pětatřiceti sekundách hry přiklepl bonusový bod svému celku.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Myslím, že jsme dnes dobře začali. Vyhranou první třetinou jsme ten zápas dobře odstartovali. Zlomovým bodem asi bylo to, že jsme měli v první periodě přidat těch branek více. Z šancí, které jsme měli jsme měli soupeři odskočit alespoň o dvě nebo tři branky. Utkání by pro nás pak bylo určitě klidnější. To se nám bohužel nepodařilo. Olomouc začala být ve druhé třetině aktivnější a více forčekovala. Dala dvě šťastné branky, jednu z toho do kabiny, což s námi zacloumalo. Poté jsme udělali ještě chybu v naší přesilové hře a najednou jsme tahali za kratší konec. Je ale velmi pozitivní, že týmovým výkonem jsme se dokázali do zápasu vrátit. Srovnali jsme na 3:3 a možná jsme mohli i rozhodnout. Nakonec jsme ale nezískali ten extra bod, což mne jako jediné mrzí. Protože hráči bojovali a svou pracovitostí se vrátili do zápasu. Bohužel nám se teď nedaří uhrávat prodloužení, ten extra bod nám chybí.

Jan Tomajko (HC Olomouc): Nezačali jsme tu vůbec dobře. První třetina byla z naší strany úplně katastrofální. Ve druhé třetině jsme se ale zlepšili, měli jsme i hodně střel, z nichž jsme vytěžili dva góly. Nakonec jsme se dostali až na 3:1. Pak jsme ale znovu zvolnili a nechali jsme soupeře vyrovnat. Jsme ale rádi za každý bod, takže i ten bonusový má pro nás cenu zlata.

Fotogalerie

Související články