HC Energie Karlovy Vary

Fantastický obrat řízený Skuhravým přinesl výhru v derby!

Zpočátku se zdálo, že to bude bojovné utkání jen o pár brankách, to ale platilo jen do druhé třetiny. Energetici ve druhé části prohrávali o dvě branky, poté ale zaveleli k velikému obratu. Neskutečný výkon předvedl kapitán Václav Skuhravý, který zavzpomínal na své nejlepší roky a dvěma góly se podílel na fantastické druhé třetině. Energetici dokázali dovést krásný zápas do vítězného konce a ovládli i druhé domácí derby.
Tipsport extraliga, 46. kolo, pá 19.2.2021
Karlovy Vary
Plzeň
4:2
0:1, 4:1, 0:0
Branky a nahrávky: 27. Vildumetz (Weinhold, Vondráček), 32. Skuhravý (D. Mikyska, F. Novotný), 34. Skuhravý (Vondráček), 39. Flek (Kohout, Černoch) – 12. Straka (Kvasnička, Kodýtek), 26. Malát (Kodýtek, Straka).
Rozhodčí: Hodek, Pražák – Lhotský, Svoboda
vyloučení4:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku26:33
zblokované střely13:14
hity7:4
vhazování44:24
Karlovy Vary: Novotný – D. Mikyska, Šenkeřík, Weinhold, Plutnar, Zábranský, Pulpán (A), Kowalczyk – Flek, Černoch, Kohout – Hladonik, Kulich, T. Mikúš – Sapoušek, Skuhravý (C), Vondráček (A) – Redlich, Vildumetz, Osmík.
Plzeň: Frodl (34. Pavlát) – Kvasnička, Čerešňák (A), Budík, L. Kaňák, Vráblík, Jiříček, Houdek – Straka (C), Suchý, Dočekal – Pour, M. Lang, Rob – Kracík (A), Malát, Přikryl – Kodýtek, P. Musil, Kantner.

Komentář k utkání

Energetici nastoupili do západočeského derby s Robinem Sapouškem v sestavě, který si tak jako další šestnáctiletý odbyl svůj debut mezi muži. Stejně jako jeho spoluhráči se už v úvodní třetině snažil a předváděl atraktivní svižný hokej. Podobné tempo nastavili také hosté, a tak se opravdu bylo na co dívat. Právě Sapoušek si pak vytvořil první velikou šanci, když se prokličkoval do pásma, bránícího hráče doslova posadil na zadek, zakončení mu ale nesedlo. Hosté si poté mohli zahrát přesilovku za faul Plutnara, Jakub Pour se však zachoval v duchu fair-play a trest pro karlovarského beka odvolal. Plzeňští za to byli odměnění radostí v podobě vstřelené branky. Petr Straka se ujal puku a zpoza modré čáry čistě prostřelil Filipa Novotného.

Hra se poté hodně přitvrdila, ze strany Plzně bylo několik hodně tvrdých hitů, jeden se však proměnil v oslabení. Karlovarští ale bez svého střelce Koblasy byli v početních výhodách poněkud bezradní. V rychlém tempu začala poté i druhá třetina, Plzeňští měli mnoho šancí a také ji dokázali využít. Rychlý brejk v podání Sebastiána Maláta by potěšil Jakuba Koreise, jelikož to byl krásný bekhendový vikejř. Během chvíle se z toho ale stala plzeňská třetina hrůzy, Energie rozjela svůj kolotoč. Nejprve se před brankou rychle zorientoval Tomáš Vildumetz a poslal puk za Frodla.

Krátká série vyloučení na obou stranách tlak Energie přerušila, ale brzy na něj zase Karlovarští navázali. Nejprve jen těsně minul Hladonik, aby na něj o půl minuty navázal kapitán. Václav Skuhravý zavzpomínal na svá mladá léta a vyvinul na pravé straně neskutečnou rychlost, svůj únik poté zakončil přesnou střelou a srovnal stav zápasu. Dvě minuty později, přesilovka a v akci opět kapitán domácích. Střela z pravého kruhu a Václav Skuhravý opět zvedal ruce nad hlavu. Plzeňské tato situace donutila vyměnit strážce brány, namísto Frodla nastoupil Pavlát. Hráči Škody si poté vytvořili dvě pěkné šance, domácí obrana ale vše ustrážila, a mohlo se tak opět útočit. Necelé dvě minuty před druhou sirénou ujel obráncům Jakub Flek a svůj únik proměnil svým 100. gólem v dresu Energie. Třetina hrůzy pro Plzeň konečně skončila.

V hostující šatně o přestávce ticho asi nebylo, na ledě to bylo znát. Hosté začali velmi aktivně a hned se snažili vsítit branku, Novotný byl ale proti. Oba celky si také vyzkoušely přesilové hry, moc parády to ale tedy nepřineslo, ani na jedné straně. Plzeň ale v tlaku pokračovala a byla z toho další početní výhoda, ve které už to gólem pořádně zavánělo. Několik výborných zákroků Novotného a jedna tyčka, Plzni prostě kontaktní branka souzená nebyla. Tlak hostů stále sílil, ti se ale stále nemohli ani pořádně usadit v útočném pásmu. Veškeré šance na srovnání poté zhatil čtyři minuty před koncem Čerešňák, když si vykoledoval dvouminutový trest. Nepomohla už ani hra bez brankáře a čtvrté západočeské derby putuje na stranu Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Do utkání jsme nevstoupili dobře, celou první třetinu jsme byli slabší v soubojích, Plzeň nás přetlačovala a přehrávala. Byla silnější, zarputilejší a zaslouženě šla do vedení. Na začátku druhé třetiny jsme v tom ještě chvíli pokračovali, nechali jsme je odskočit o dvě branky. Jsem rád, že jsme poté zvedli hlavu a otočili zápas. Paradoxně zbraněmi, kterými nás vždy přehrával soupeř, to jsou protiútoky a rychlé otáčení hry ve středním pásmu, z toho jsme dali tři branky. Poctivou defenzivní prací jsme poté ten výsledek kontrolovali a nepouštěli soupeře do žádných větších šancí a když, tak nás podržel gólman Novotný. Pochvala za dvě třetiny.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Podařil se nám vstup do zápasu, první třetina byla v našem podání o trošku lepší. Druhá třetina, sedm – osm minut zkrat. Otočený zápas z našich jasných chyb, můžeme si za to sami. Snažili jsme se to dohnat, v přesilovkách jsme si nepomohli, bohužel jsme prohráli a jde to jen za námi. Podíváme se na to, rozebereme to, potrénujeme a půjdeme na další zápas.

Fotogalerie

Související články