HC Energie Karlovy Vary

Zázračný obrat energetici nedotáhli, v přestřelce s Vítkovicemi padli v prodloužení

Zápas pro Karlovarské nemohl na vítkovickém ledě začít hůře, po první části ztráceli 0:5. Ve druhé části předvedli skvělou bojovnost a díky jejich snaze svítilo po druhé části na výsledkové tabuli skóre 6:5 pro Rideru. Ve třetí části vyrovnal svým prvním extraligovým gólem Dalimil Mikyska. Bod navíc zůstal po trefě v prodloužení Roberta Flicka na domácím stadionu.
Tipsport extraliga, 47. kolo, st 26.1.2022
Vítkovice
Karlovy Vary
7:6p
5:0, 1:5, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 5. Lindberg (Marosz, Roberts Bukarts), 6. A. Solovjov (Dej, Fridrich), 9. J. Hruška (L. Krenželok), 14. R. Bondra (P. Koch, M. Kalus), 20. J. Hruška (Lakatoš, L. Krenželok), 24. L. Krenželok (Lakatoš), 62. Flick – 23. Parkkonen (Kohout), 26. Hladonik (T. Mikúš), 30. Koblasa (Kohout, T. Havlín), 31. T. Rachůnek (Flek), 37. Pulpán, 53. D. Mikyska
Rozhodčí: Jeřabek, Šindel – Frodl, Malý
vyloučení2:3
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku34:34
zblokované střely13:10
hity7:5
vhazování32:25
diváci1000
Vítkovice: Stezka (Dolejš) – A. Solovjov, R. Polák (C), Galvinš, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář – L. Krenželok (A), J. Hruška (A), Lakatoš – Marosz, Lindberg, Roberts Bukarts – R. Bondra, Flick, M. Kalus – Dej, Chlán, Fridrich – Bernovský.
Karlovy Vary: Habal (6. F. Novotný) – Martin Rohan, Plutnar, Parkkonen, D. Mikyska, Pulpán (A), T. Havlín, Weinhold – T. Rachůnek (A), Černoch, Flek – Hladonik, T. Mikúš, Vondráček (C) – Koblasa, Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, O. Beránek.

Komentář k utkání

Samotný úvod měli pod kontrolou energetici. V čase 4:18 ovšem odstartovaly gólové žně. Rostislav Marosz zavezl kotouč k brankáři Habalovi, kterému puk propadl a následně jej do brány dostrčil Tobias Lindberg. Působení Vladislava Habala skončilo o minutu později, v přečíslení 3 na 2 zpoza kruhů vstřelil Rastislav Dej a odražený kus černé gumy úspěšně dorazil Alex Solovjov. Náhradník Filip Novotný poprvé inkasoval na přelomu deváté a desáté minuty, Jan Hruška prokličkoval do předbrankového prostoru a následně si poradil i s Novotným. To zdaleka nebylo vše, ve 14. minutě nahození od modré Patrika Kocha úspěšně tečoval Radovan Bondra. Na 5:0 upravil necelou minutu před sirénou svou druhou brankou Jan Hruška, jenž tečoval Lakatošovu přihrávku.

Průběh druhé dvacetiminutovky očekával málokdo. Nejprve Martin Kohout otestoval Aleše Stezku z úhlu, kotouč dorazil do sítě Patrik Parkkonen. Záhy si Vítkovice vzaly pětigólové vedení zpět, závaru před Novotným využil Lukáš Krenželok. Karlovarští odmítli složit zbraně, po Mikúšově přihrávce si převzal kotouč Jan Hladonik, který si jej přehodil na bekhend a překonal brankáře Stezku. Následně předvedl důraz před brankou Petr Koblasa a stav byl 6:3. Vzápětí po pravé straně ujel Tomáš Rachůnek a jeho rána vypadla Stezkovi z vyrážečky až za záda. Tím gólový výčet neskončil. V 37. minutě na jednobrankový rozdíl snížil Lukáš Pulpán, jehož přihrávku zpoza brány si Stezka svou holí srazil do sítě. Tomáš Rachůnek se ke konci třetiny dostal do samostatného úniku, jeho pokus z bekhendu skončil v náruči domácího brankáře.

Třetí část začala opatrněji z obou stran. Pozor si nedal Tomáš Havlín, který namazal Janu Bernovskému, ten svou akci zakončil nad Novotného svatyni. Hra byla velmi vyrovnaná a jen se čekalo na nějaký střelecký zásah. Tentokrát se přesnými zásahy šetřilo, velmi blízko k němu měl Petr Fridrich, svou tutovku zakončil do lapačky hostujícího brankáře. V čase 52:11 propukla radost na střídačce Energie, Tomáš Rachůnek přihrál Dalimilu Mikyskovi, jenž si vybruslil k bráně a bekhendem poslal puk pod beton Aleše Stezky, a navíc si připsal první extraligovou trefu. A jelikož se nikdo další v řádné hrací době neprosadil, rozhodovalo se tak v prodloužení.

Nátlaku v nastaveném čase nedokázali Karlovarští využít, naopak nepovedenou přihrávku jednoho z energetiků vystihl Rob Flick, který přesnou trefou ze samostatného úniku z mezikruží zařídil Vítkovicím druhý bod.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Já jsem po té pauze čekal, jak to bude vypadat. Ze začátku jsme udělali spoustu chyb, hned v první minutě chyba ve střídání. Nedýchalo se nám dobře, překlenuli jsme to, měli jsme luxusní náskok 5:0, ale hra nebyla podle představ. Nebylo to tak, že bychom soupeře přehráli, dávali si to do prázdné brány. Jsme za to rádi, ale věděli jsme, že máme mezery v obraně, které se totálně projevily ve druhé třetině, kde jsme si to utkání skoro prohráli. Jsme rádi za druhý bod, mohlo to pro nás dopadnout ještě hůř. Musí to být pro nás ponaučení, protože tak zkušené mužstvo by si takový výsledek mělo pohlídat. Musíme s tím pracovat, druhý bod určitě bereme, i když jsme měli získat tři.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): My jsme věděli, že nás tady bude čekat velmi těžké utkání, ale že si ho uděláme až tak těžké, to by mě ve snu nenapadlo. Naší špatnou první třetinou jsme dali domácím luxusní náskok o pět gólů. V první třetině byl výkon z naší strany velmi špatný. Největší pozitivum je, že jsme se do toho zápasu dokázali vrátit, věřili jsme tomu, že ten zápas dokážeme zlomit, jsme rádi alespoň za ten jeden bod, protože po první třetině jsme měli strach, abychom tady neschytali nějaký výrazný rozdíl.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 26.1.2022

Bod bereme s pokorou, říká Mikúš

Preview k zápasu | út 25.1.2022

Venkovní trip zahájí Energie ve Vítkovicích