HC Energie Karlovy Vary

Nagy za Energii nenastoupí! Vedení jedná o příchodu Prospala a Dvořáka!

K a r l o v y V a r y – Radek Dvořák z Edmontonu a Václav Prospal z Tampy Bay, takové jsou další možné posily karlovarské Energie v bojích o vytoužené play-off. Sedmadvacetiletý Dvořák a o dva roky starší Prospal byli předběžně domluveni na svém působení v prvoligových Českých Budějovicích. Nyní se však zdá, že by své působiště mohli změnit. „Oba mají zájem hrát za Energii,“ uvedl na tiskové konferenci generální manažer Miroslav Vaněk. Tomu se naopak omluvil z rodinných důvodů slovenský forvard Ladislav Nagy.
„Kontaktoval mě pan Rulík s tím, že by Václav Prospal a Radek Dvořák rádi hráli nejvyšší českou soutěž. Já neváhal a začal jednat,“ zdůvodňuje Miroslav Vaněk velmi překvapivý začátek jednání s českými reprezentanty. Oba hráči již měli dohodnuté své působení v Českých Budějovicích, které v loňské sezoně spadly na úkor Jihlavy do první ligy. „Původně si každý myslel, že stávka bude několik týdnů, možná jeden – dva měsíce. Nyní je klidně možné, že bude trvat i celý rok a v tom případě by nechtěli oba hráči hrát až druhou nejvyšší soutěž,“ vysvětluje karlovarský generální manažer.

„Alespoň jednoho z této dvojice bychom chtěli v Energii přivítat. Zájem hrát za náš klub mají oba! Nejsme ale nikterak bohatí, takže si možná oba nebudeme moci dovolit. Předložili jsme agentovi hráčů naší nabídku v takové výši, aby mohli v Karlových Varech hrát oba. Pokud na náš návrh nepřistoupí, bude zde moct hrát pouze jeden hráč. Oba jsou ale velice seriózní kluci a věřím, že se domluvíme,“ říká s optimismem.

V případě obou hráčů by Energie nemusela kupovat hráčská práva. Jihočeši by byli případně ochotni hráče uvolnit na hostování. Právě na tomto bodě ztroskotalo jednání s Plzní o Milanu Kraftovi. Regionální soupeř Energie totiž požadoval značné odstupné. „S Českými Budějovicemi jednáme. V případě delší stávky v NHL bude možné, že zde Dvořák a Prospal budou působit do konce ledna a poté by se vrátili do Českých Budějovice na případnou baráž. Vše je ale otázkou jednání.“

Karlovy Vary si přičítají i ztrátu. Tou se stal slovenský reprezentant Ladislav Nagy. „Již před týdnem nám bylo oznámeno, že Nagy u nás hrát nebude. My jsme se nevzdávali a do poslední chvíle jednali, bohužel se nepovedlo a tak za nás Ladislav Nagy nenastoupí.“ Nagy tak s největší pravděpodobností bude nastupovat ve slovenské extralize za rodné Košice.

Ze zámořských hráčů je tak momentálně jistý pouze reprezentant Slovenska Martin Štrbák. Devětadvacetiletý obránce je hráčem Pittsburghu Penguins a momentálně hraje na Světovém poháru. „Martin se zapojí do přípravy 13. září. Nic by tak nemělo bránit, aby nastoupil o čtyři dny později v prvnímu zápasu extraligy proti Kladnu.“

Vedení Energie také vyřešilo otázku ohledně působení útočníka Petra Míky. Odchovanec Slavie, který se za poslední dva roky musel cítit jako artikl půjčovny (vystřídal na hostování hned tři kluby, když vedle mateřské Slavie hrál za Havířov, České Budějovice a Vítkovice), tak možná konečně najde potřebný herní klid. Karlovy Vary jej získaly na přestup. „Jedná se o klasickou výměnu, která byla pro nás dosti výhodná. My jsme získali Petra Míku, Slavia naopak Kamila Charouska.“

Kamil Charousek je hráčem karlovarského juniorského týmu. Osmnáctiletého obránce získala Energie před třemi roky z Chomutova. „Kamil Charousek je hráčem ročníku 1986 a obránce v tomto ročníku máme na dobré úrovni hned čtyři. Vznikl nám tak přetlak a ten jsme touto výměnou vyřešili,“ dokončuje vysvětlení Miroslav Vaněk.