HC Energie Karlovy Vary

Unikátní výstava připomene 100 let mezinárodního hokeje

Pro všechny hokejové fanoušky připravila HC Energie za podpory poslanecké frakce EPP-ED v Evropském parlamentu a pod patronátem poslance Evropského parlamentu Ing. Oldřicha Vlasáka putovní výstavu "Sto let mezinárodního ledního hokeje". V rámci nedělního utkání s Českými Budějovicemi si můžete prohlédnout spoustu unikátních fotografií doplněných podrobnými informacemi o vývoji nejrychlejšího kolektivního sportu planety. Připomenout si můžete nejvýznamnější sportovní milníky historie i zlaté úspěchy českých a československých hokejistů. Výstava je pro Vás připravena v chodbě za hlavní tribunou (za fan klubem). Expozice bude otevřena přibližně půl hodiny před začátkem utkání a prohlédnout si ji budete moci v průběhu celého odpoledne. Nezapomeňte, že nedělní bitva s Českými Budějovicemi začíná netradičně už v 15:00!

Výstava 100 let mezinárodního ledního hokeje

V deseti tématicky rozdělených okruzích výstava připomíná století organizovaného hokeje včetně významných mezníků jeho historie. Představuje nejrychlejší kolektivní sport jako celosvětový sportovní fenomén. Zároveň ukazuje jeho provázanost s dějinnými událostmi 20. století. Výstava upozorňuje na skutečnost, že v mnoha nových členských státech EU byly za komunismu snahy i tento sport využít ve prospěch tehdejší ideologie a propagandy. Politický tlak spolu s pocitem národní hrdosti, zejména v bojích tehdy ještě československé reprezentace o medaile na mistrovstvích světa a zimních olympiádách, udělal v těch dobách z ledního hokeje víc než sport. Nešlo jen o výsledky; hokej se stal symbolem boje proti totalitě, útlaku a nadvládě cizí mocnosti.

Konání putovní výstavy v České republice schválila a podpořila na svém zasedání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Expozice výstavy bude postupně umístěna od 12. září do 2. listopadu 2008 v prostorách klubů nejvyšší domácí hokejové soutěže.