HC Energie Karlovy Vary

Beránek, Vary, Německo. Ten gól mi utkvěl v paměti, říká. Přijde déjà vu?

Před pěti lety na domácím lede otevřel svůj gólový účet v národním týmu. Nyní má Ondřej Beránek opět šanci se prosadit proti Německu, reprezentaci čeká už ve čtvrtek a v sobotu úvodní dva přípravné duely před domácím mistrovstvím světa, o které zabojuje i útočník Energie.

Příprava se přesouvá z tréninku do zápasů. Vás čekají ty první dva na domácím, tedy karlovarském ledě. Jak se těšíte?
Samozřejmě je super, že můžeme být doma. Jdeme si to užít a věříme, že nás poženou i diváci. Vážíme si toho, že tady můžeme být a vrhneme se do toho po hlavě.

Vaším soupeřem bude Německo, které v posledních letech udělalo velký progres. Co od toho zápasu očekáváte?
Asi každý vidí, jak se hokej v dnešní době vyrovnává. Už je vlastně jedno, jaký je proti Vám soupeř. Čeká nás samozřejmě těžký zápas. Jsme ve fázi začátku nějakého systému, který trénujeme a budeme hrát ten hokej co máme nastavený.

Od posledního soutěžního zápasu už uběhl nějaký čas. Jaké to bude se zase vrátit z tréninku do ostrého utkání?
Už je to nějaká doba, máte pravdu. Myslím, že tři nebo čtyři týdny. Minulý týden už se ale trénovalo v Říčanech, takže na ledě jsme byli. Herní praxe ale samozřejmě chybí a bude to v tomto ohledu těžké. Zápas totiž ničím nenahradíte.

Všichni jste tu s cílem probojovat se na mistrovství světa. To ale začne až za měsíc. Tak jak těžké je to v hlavě? Že sezóna už vlastně skončila, ale vzhledem k přípravě na šampionát vlastně neskončila…
Jde už myslím o pátou sezónu, co jsme takhle brzy vypadli, bohužel. Vždycky jsme si ale sezónu prodloužili těmito kempy s reprezentací.

Před pěti lety jste tady proti Německu nastoupil a dokonce vstřelil gól. Jak na to vzpomínáte? Vybaví se vám ještě nějaké vzpomínky?
Samozřejmě, že si to vybavím. První gól za nároďák je splněný sen a rozhodně to utkví v paměti. Bylo to něco neskutečného. I diváci, jak mě podporovali a hnali, na to v životě nezapomenu.

Tehdy jste byl v reprezentaci sám. Letos tu máte i spoluhráče z klubu. Je to výhoda? Máte v kabině svoje místa?
Jo, v kabině nám kustodi nechali stejná místa. Samozřejmě je vždycky lepší, když na sraz jedete se spoluhráči z týmu. Ale tu extraligu už nějaký pátek hrajeme, takže se známe všichni navzájem a je tak nějak jedno, jestli přijede ten nebo ten.

Děkuji za rozhovor.

Fotogalerie