HC Energie Karlovy Vary

Do akce jde i šestnáctka! Na turnaji v Česku se předvedou také energetici

Mládežnické reprezentace mají v dubnu poměrně napilno a za pecí nebude sedět ani šestnáctka. Náš nejmladší reprezentační výběr čeká přípravný kemp v Kravařích, na který naváže turnaj čtyř zemí. Hlavní kouč Milan Razým do své družiny opět povolal také energetiky. Kromě stříbrných medailistů z olympiády v Koreji útočníka Petra Tomka a brankáře Martina Psohlavce vytáhnout ze skříně reprezentační dresy i obránce Pavel Kůrka a útočník Lukáš Slavík. Na šanci pak budou mezi náhradníky čekat obránce Tomáš Vrzal a útočník Michal Kváš.

O případném připojení náhradníků k týmu rozhodne průběh finálové série extraligy dorostu mezi Pardubicemi a Mladou Boleslaví, protože mezi nominovanými mladíky jsou hráči obou týmů. Ti se k šestnáctce připojí buď ve středu 17. dubna, protože v den srazu je na programu šestý semifinálový duel, nebo pokud by došlo na sedmý zápas série, který je na programu ve čtvrtek 18. dubna, bylo by k týmu povoláno šest náhradníků.

Svěřence Milana Razýma čekají první zápasy po vytížení ze začátku roku, kdy z Koreje většina týmu téměř ihned pokračovala na turnaj do Finska. Tam naši mladíci skončili druzí. Ostatně v Kravařích se představí velká část stříbrné olympijské party. Se stejnými soupeři jako ve Finsku se šestnáctka utká i v Kravařích, kde reprezentaci Finska a Švédska doplní ještě výběr Slovenska.

Jak už bylo řečeno mladí hokejisté se sejdou v Kravařích v úterý 16. dubna odpoledne a v podvečer je čeká první trénink na ledě. Led si do sytosti užijí ve středu a ve čtvrtek, kdy mají na programu dvoufázové tréninky. V pátek absolvují pouze dopolední trénink, protože odpoledne mají v plánu první zápas a to rovnou federální derby se Slovenskem. Jiskru tomuto duelu dodá i to, že díky těsné prohře s českými mladíky skončila pro slovenskou reprezentaci olympiáda v Koreji už v základní části. Ostatně hodně vyrovnané byly i předchozí zápasy obou týmů.

O tom by ostatně mohl vyprávět útočník Petr Tomek, který na Turnaji pěti zemí v Romanshornu byl u zrodu akce, která v čase 64:59 rozhodla prodloužení. V utkání na olympiádě v Koreji trefou do prázdné branky Petr upravoval sice v čase 44:17 skóre na stav 3:1, ale Slováci v čase 44:34 skórovali a tak byl gól karlovarského útočníka nakonec vítězný. Petr přišel do dorostu Energie před sezonou z deváté třídy Komety Brno a už od přípravy o sobě dával vědět, a to nejen sbírkou bodů, která se mu během sezony pěkně rozrostla, ale i přehledem ve hře a společně se svými parťáky, kterými byli převážně Vlastimil Blažek a Michal Kváš, bavili diváky parádními akcemi. Petr za karlovarský dorost odehrál 47 zápasů v nichž nasbíral 79 bodů (28+51). Reprezentační dres si mladičký útočník oblékl v devatenácti zápasech a s 22 body (8+14) je druhý v týmovém bodování.

Brankář Martin Psohlavec patří k oporám karlovarského dorostu a přispěl k neskutečné jízdě mladých energetiků, kteří letošní sezonu zakončili ziskem bronzových medailí. Martin patří k odchovancům Energie a v letošní sezoně se mu splnil i jeden z jeho snů, a to projít v klubu krok za krokem všemi kategoriemi co nejvýše. Usměvavý gólman si totiž mohl odškrtnout premiéru v karlovarské juniorce. Za tu naskočil do pěti zápasů s úspěšností 92,94 % a pomohl našim juniorům k postupu do nadstavby. V základní části extraligy dorostu Martin odchytal 11 zápasů s úspěšností 93,68 % a skončil na prvním místě v této statistice. Ve třech zápasech play-off si zapsal úspěšnost 91,04 %. Premiéru v reprezentačním dresu si karlovarský gólman užil na srpnovém turnaji v Salzburgu.

Obránce Pavel Kůrka do Energie přišel v loňské sezoně z Chomutova. Se svými budoucími spoluhráči z devítky se setkal už na Olympiádě dětí a mládeže, kde nastupoval za Ústecký kraj. Pavel svůj čas v loňské sezoně nakonec dělil mezi devátou třídu a dorost, kam v této sezoně přešel už nastálo. Pavel rovněž patří k hráčům, které na ledě nepřehlédnete. Je obětavý nejen v bránění, ale nebojí se ani soubojů a svým soupeřům se umí dostat pod kůži. Hbitý obránce svůj přehled rovněž uplatňuje při zakládání akcí, o čemž svědčí i jeho bodová bilance. Po 48 zápasech má na kontě 32 bodů (5+27). Také Pavel v reprezentačním dresu debutoval v Rakousku. Za šestnáctku už nastřádal šestnáct startů a připsal si pět bodů (2+3).

Z Chomutova do Energie přišel rovněž útočník Lukáš Slavík a stejně jako Pavel o sobě Lukáš dal vědět na Olympiádě dětí a mládeže, akorát s tím rozdílem, že už hájil barvy Karlovarského kraje. Stejně jako jeho spoluhráč tak i Lukáš v loňské sezoně nastupoval v deváté třídě i v dorostu. V letošní sezoně šikovný obránce naskočil do 46 zápasů a na konto si připsal 39 bodů (19+20). Lukáš je na ledě jako vítr a umí soupeře pěkně potrápit svým napadáním. O možnost nastupovat v nejmladším reprezentačním výběru se Lukáš ucházel v loňské sezoně na výběrovém kempu VTM. Reprezentační dres poprvé oblékl také na turnaji v Salzburgu. Za národní tým urostlý útočník odehrál šest zápasů se ziskem čtyř bodů (2+2).

Obránce Tomáš Vrzal byl mezi náhradníky nominován už na turnaj do Finska. Hbitý obránce je nejnovějším hráčem karlovarského dorostu. Do Energie z týmu Slavia Praha totiž přišel v úvodu letošního roku a poprvé si černobílý dres oblékl v únorovém duelu s Mladou Boleslaví. Tomáš v letošní sezoně odehrál třicet tři zápasů (3+7). Mladičký útočník je na ledě jako rtuť a dokáže s klidem řešit i zapeklité situace a nezasvěcený divák by neřekl, že Tomáš je v týmu nový, protože do něj výborně zapadl. Pokud by byl Tomáš povolán do týmu, tak by si reprezentační dres oblékl poprvé.

Útočník Michal Kváš přišel do karlovarského dorostu před letošní sezonou z Ústí nad Labem. Svůj první gól za Energii a zároveň v extralize dorostu usměvavý útočník vstřelil hned ve svém třetím utkání. Michal je na ledě rovněž k nepřehlédnutí a to nejen díky své vysoké postavě. Většinou tvořil úderné trio s Vlastimilem Blažkem a Petrem Tomkem a častokrát bylo až neuvěřitelné, jak o sobě tento trojlístek věděl. A jak už bylo zmíněno, tak na jejich akce byla radost koukat. Michal rovněž patří k hráčům, kteří se nebojí hrát do těla a jeho důraznost v soubojích mu častokrát vynesla držení puku a možnost založení akce. Michal v letošní sezoně odehrál 39 zápasů, ve kterých si nasbíral 31 bodů (17+14). Pokud by se dočkal povolání do týmu, šlo by pro něj o reprezentační premiéru.

Nominace šestnáctky:

Brankáři:

Marek Sklenička (BK Mladá Boleslav), Martin Psohlavec (Energie Karlovy Vary), Jan Láryš (RT Torax Poruba)

Obránci:

Jakub Vaněček (Bílí Tygři Liberec), Vojtěch Hora (BK Mladá Boleslav), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice), Pavel Kůrka (Energie Karlovy Vary), Václav Nedorost (Banes Motor České Budějovice), Dominick Radim Byrtus (Oceláři Třinec), Jiří Kamas, Ben Stefan Reisnecker (oba Škoda Plzeň).

Útočníci:

Šimon Bělohorský (Bílí Tygři Liberec), Petr Hanyš, Filip Matějka (oba BK Mladá Boleslav), Šimon Katolický (Dukla Jihlava), Tobiáš Sekanina (Dynamo Pardubice), Lukáš Slavík, Petr Tomek (oba Energie Karlovy Vary), Nikolas Mařík (Banes Motor České Budějovice), Jan Hrček (Oceláři Třinec), David Huk (Slavia Praha), Filip Novák (Sparta Praha), Ladislav Svozil (Vítkovice Ridera).

Náhradníci:

Brankáři: Sebastian Charvát (Liberec), František Poletín (Slavia Praha). Obránci: Jáchym Kubečka (Zlín), David Zmrhal (Jihlava), Tomáš Vrzal (Karlovy Vary), David Bozseník (Litvínov), Patrik Zatloukal (Vítkovice), Tadeáš Cífka (Přerov), Karel Studnický (Hradec Králové). Útočníci: Jiří Venený (Zlín), Michal Kváš (Karlovy Vary), Jan Kerbler, Vojtěch Kubín (oba Kometa Brno), Dominik Řípa, Matěj Weiss (oba Třinec), Vojtěch Švancar (Slavia Praha), Jan Fodor, Jiří Maxa, Matěj Tománek (všichni Škoda Plzeň), Filip Vlk (Přerov), Jaroslav Vondruška (Hradec Králové).

Turnaj čtyř zemí Kravaře

Pátek 19. dubna:

14:00 Finsko – Švédsko
18:00 Česko – Slovensko

Sobota 20. dubna:

14:00 Slovensko – Finsko
18:00 Česko – Švédsko

Neděle 21. dubna:

12:00 Švédsko – Slovensko
16:00 Česko – Finsko