HC Energie Karlovy Vary

Hokejová reprezentace ve Varech: Výhra nad národním týmem i úderná formace Energie

Ve čtvrtek (11.4.) a v sobotu (13.4.) se v rámci přípravy na světový šampionát v Praze utká výběr trenéra Radima Rulíka ve dvou zápasech s Německem. Nebudou to první zápasy, kdy se v lázeňském městě představí reprezentační tým. Proto se pojďme podívat do historie a připomenout si, kdy se v Karlových Varech představily reprezentační výběry.

1950

Dva roky po otevření zimního stadionu u Tržnice se československý výběr poprvé představil v lázeňském městě 21. února 1950. Jednalo se o předposlední přípravu národního týmu před odletem na světový šampionát do Londýna, kam ale národní tým nakonec neodletěl. Dvacet dní po zápase v Karlových Varech byla většina mužstva zatčena státní policií a poslána do vězení. Na ledě u Tržnice se jednalo o kombinované složení obou týmů. Národní tým byl rozložen na A a B tým, za který nastoupili čtyři hráči domácí Slavie: obránce Josef Šafránek a útok ve složení Zápotočný, Šinágl, Náprstek.

1951

Před Olympijskými hrami v norském Oslu se československý výběr také připravoval v Karlových Varech, 28. prosince 1951 byl jeho soupeřem výběr Karlovarského kraje, který byl složen z hráčů domácí Slavie. Národní tým vyhrál 7:2 a dobový tisk hodnotil tento zápas takto: „Národní mužstvo mělo pozorného brankáře Záhorského, z obránců byli nejlepší Nový a Václav Bubník. V útoku nejlépe zahráli Vlastimil Bubník, Danda a Sedlák. Domácí měli v obraně výtečného Jánského, v útoku vynikli Stock a Macelis, kteří patřili k nejlepším hráčům na hřišti vůbec“.

Sestavy:
Československo:
Záhorský – Nový, Ošmera, - V.Bubník, Gut – Pícha, Lidral – Vl.Bubník, Danda, Charouzd – Rejman, Bartoň, Sekyra – Blažek, Sedlák, Hajšman.

Slavia K. Vary: Burián – Jánský, Šafránek – Čada, Müller – Koller, Macelis, Stock – Feureisl, Zika, Michl.

Dobré je dodat, že v tehdejším národním týmu chyběla řada světových šampionů z let 1947 a 1949, kteří byli zatčeni o rok dříve a vězněni komunistickým režimem, např. i v Jáchymovských uranových dolech.

1952

V rámci přípravy do Osla se v této sezoně reprezentační mužstvo představilo v Karlových Varech ještě jednou a podruhé bylo v hledišti 9000 diváků. Tentokrát výsledek byl pro karlovarský výběr daleko krutější a odešel poražen v poměru 1:16.

1953

Největší šok zažil reprezentační výběr na stadionu u Tržnice 20. prosince 1953, kdy se v rámci přípravy na zápasy mistrovství světa ve Švédsku národní tým opět utkal s výběrem Karlovarského kraje a devět tisíc diváků vidělo nečekanou výhru domácích v poměru 8:5.

Střelci utkání: KV výběr – Freiberg 3, Stock 2, Šinágl, Náprstek, Lidral. Za ČSR - Vl. Bubník a Horský 2, Rejman.

2004

Po rozdělení společného státu se česká hokejová reprezentace poprvé v Karlových Varech představila na zimním stadionu v Rybářích přesně před dvaceti roky, kdy 13. dubna hostila Francii. Jednalo se o duel v rámci přípravy na světový šampionát, který se také konal v Praze. Národní tým vyhrál jednoznačným výsledkem 8:0 a nastoupil v této sestavě:

Salfický - Melichar, Linhart - Hejda, Hunkes - Malinský, Čáslava - Koukal, Dopita, Průcha - Duda, J.Straka, Mikeska - Hemský, Kraft, Hlaváč - Klepiš, Olesz.

2007

Reprezentace pod vedením Aloise Hadamczika nastoupila proti reprezentaci sousedního Německa. Pro karlovarské fanoušky bylo toto utkání velmi zajímavé, protože v zápase nastoupili hned čtyři hráči Energie, kompletní první karlovarský útok Kumstát, Skuhravý, Košťál a v závěru zápasu pak do branky naskočil Lukáš Mensator. Pro karlovarského brankáře a Jana Košťála to byly reprezentační premiéry.

„Kolem desáté hodiny mi zavolal pan Vaněk s tím, že jeden z nominovaných nemůže hrát kvůli nemoci. My jsme měli s Energií volno, takže jsem byl ještě v posteli. Odpoledne jsem jel do hotelu Imperial na poradu a po ní autobusem na zimní stadion na zápas. Hrál jsem v jednom útoku s Kumim a Vencou. Upřímně, nebyl jsem ani nervózní, protože jsme hráli v "plechárně", tedy doma, a s kluky, se kterými jsem obvykle hrával. Vyhráli jsme 4:2, Venca i Kumi skórovali. Byla to pro mě velká čest hrát zápas za národní tým v Karlových Varech, odkud pocházím,“ vzpomíná dnes po letech na svůj zápas za národní tým útočník Jan Košťál.

Zápas se hrál 30. srpna a reprezentace měla tuto sestavu:

Hnilička (58. Mensator) - Píša, Čáslava - Richter, Žižka - Kroupa, Zíb - Hunkes, Kutlák - P. Sýkora, J. Straka, Tenkrát - Netík, Huml, Hřebejk - Kumstát, Skuhravý, Košťál – M.Růžička, Červenka, Langhammer. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Česko – Německo 4:2 (1:1, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky:
3. Skuhravý (Kroupa), 28. Netík (Žižka), 31. Kumstát (Skuhravý), 38. P. Sýkora - 16. Tripp (Ullmann), 58. Goc (Tripp). Rozhodčí: Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 11:14, navíc Renz (Něm.) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2340.

2009

Novotou zářící i vonící KV Arena přivítala na začátku září v rámci Českých hokejových her reprezentace Finska, Ruska a Švédska. Trenér Růžička si do národního týmu vybral hned čtveřici čerstvých domácích šampionů, brankáře Mensatora, obránce Němce a Čuttu a útočníka Kumstáta. Reprezentaci i hráčům Energie se v turnaji dařilo, tým vyhrál všechny zápasy a stal se vítězem turnaje. Lukáš Mensator nastoupil ve dvou duelech, v prvním utkání turnaje vynuloval Finy a v zápase o vítězství v turnaji vychytal výhru nad Ruskem v samostatných nájezdech.

Výsledky národního týmu: Česko – Finsko 2:0, Česko – Švédsko 5:2, Česko – Rusko 3:2 sn.
Sestava Česka: Štěpánek, Mensator – Němec, Čutta, Melichar, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Krstev, Kutlák – Hubáček, Kvapil, Brendl, Bednář, Červenka, Kůrka, Kumstát, Klepiš, Hudler, P. Hořava, Rolinek, Vašíček, Novotný.

2019

V rámci přípravných zápasů Euro Hockey Challenge si reprezentace pro dva zápasy s Německem vybrala KV Arenu. Trenér Miloš Říha pozval do K. Varů (17. a 18. dubna) z týmu Energie Ondřeje Beránka, který týden před těmito zápasy prožil proti Rakousku premiéru v reprezentačním dresu a před karlovarským hledištěm si ve svém třetím zápase za reprezentaci připsal i první gól.

„Jel jsem za nahozeným pukem do rohu a zkusil ho rychle nahodit na bránu. Padlo to tam se štěstím a jsem za to hrozně rád, že i takové branky padají,“ popsal po zápase svoji premiérovou trefu v národním týmu útočník Energie. Oba zápasy Česko – Německo skončili shodně výhrou českých hokejistů 5:4.

2024

Německo v Karlových Varech potřetí a potřetí v sestavě národního mužstva nebudou chybět i zástupci našeho klubu. Když započítáme všechny, tedy i ty, kteří svoji kariéru startovali v Karlových Varech, těšit se můžeme na současné energetiky na brankáře Dominika Frodla, útočníky Jiřího Černocha a Ondřeje Beránka. K této trojici můžeme připočítat i obránce Libora Zábranského, Jakuba Fleka z Komety a trenéra reprezentace Radimu Rulíka.