HC Energie Karlovy Vary

Nadešel čas na odvetu! Dorostenci v semifinále vyzvou Mladou Boleslav

Říká se, že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. To však nyní tak úplně neplatí pro dorost Energie, který zhruba po roce ve vyřazovacích bojích opět narazí na tým Mladé Boleslavi. Tentokrát se oba soupeři střetnou sice až v semifinále, ale o to napínavější vzájemný souboj bude. Mladí energetici jsou bojovníci a mají svému soupeři co oplácet. Každopádně však uvítají podporu fanoušků. První dva semifinálové zápasy se odehrají 28. a 29. března v KV Areně. Úvodní buly padne vždy v 17:00 hodin.

Z kabiny Energie

Parádní jízda, kterou dorost Energie odstartoval už v přípravě, dovedla svěřence Tomáše Andryse až do semifinále. Cesta to nebyla úplně lehká a nechyběla na ní menší či větší klopýtnutí. Ale i ta jsou pro hokejový vývoj důležitá. Naposledy se o tom energetici přesvědčili ve čtvrtfinálové sérii s Vítkovicemi. Dorost si díky prvnímu místu v nadstavbě vybojoval výhodu domácího prostředí pro první dva čtvrtfinálové zápasy.

Už první duel ukázal, že série bude hodně zajímavá, protože po vzájemné přestřelce se o výsledku rozhodlo až v poslední minutě, kdy v čase 59:10 výhru pro Energii vystřelil Vlastimil Blažek, který si zároveň zkompletoval hattrick. Do druhého utkání energetici vstoupili mnohem lépe a rozdílem pěti gólů zvítězili. Poté se série přesunula do Vítkovic, kde třetí zápas nevyšel energetikům podle představ, a Vítkovičtí slavili výhru 5:1. Rozhodující byl čtvrtý zápas. Ten byl dlouho vyrovnaný a postup do semifinále se energetikům začal přibližovat od času 45:12, kdy vedení Energii zařídil Kryštof Dyk. Náskok energetiků následně navýšil Viktor Wardas a mašli na postupové výhře trefou do prázdné branky uvázal Jakub Kyncl

Každopádně k postupu do semifinále přispěl celý tým, který má nyní před sebou výzvu v podobě souboje s dorostem Mladé Boleslavi, kterému mají energetici co oplácet. „Určitě máme, a o to ta série bude zajímavější, souhlasí kapitán karlovarského dorostu Matěj Pelikán.

Energetici jsou známí svým ofenzivním stylem hokeje, ale občas pokulhává defenzivní činnost. Ovšem ve čtvrtfinálových zápasech karlovarští mladíci tuto dovednost zlepšili. Ze třinácti oslabení inkasovali pouze jeden gól a dostali se tak v ubránění oslabení na úspěšnost 92,31 %, což jim vyneslo první místo. Ve čtvrtfinále měli energetici rovněž nejlepší využití početních výhod, kdy s neuvěřitelnými 45,45 % jsou na prvním místě v této statistice.

A jak to vypadalo v kabině, když bylo jasno o tom, že soupeřem pro semifinále bude Mladá Boleslav? „No víme, co od nich čekat. V nadstavbě to byl hodně těžký soupeř. Myslím si, že na výběr moc nebylo, jestli Boleslav nebo Plzeň. Oba jsou to těžcí soupeři a v play-off je každý tým dobrý. Budou to těžké zápasy, což víme už z minulého roku,“ říká Matěj Pelikán, kapitán týmu. Podobně to vidí i Tomáš Andrys, trenér dorostu. „Prostě se to tak sešlo a samozřejmě se budeme snažit, aby to letos pro změnu vyšlo nám.“

Poté, co právě Mladá Boleslav stopla energetiky v loňské sezoně ve čtvrtfinále, měla v letošní sezoně vzájemná utkání jiskru a obzvlášť to první. Co se týče vzájemné bilance, tak ta byla poměrně zajímavá. Oba týmy se spolu utkaly pětkrát a každý vyhrál dva zápasy. O body se oba soupeři podělili v prvním vzájemném utkání v nadstavbě, které Bruslaři vyhráli v prodloužení. Celkem si tedy energetici ze vzájemných duelů odnesli sedm bodů a jejich soupeři o bod více. To napovídá, že nás čekají opravdu vyrovnané zápasy, i když nesmíme zapomínat na to, že v play-off se hraje úplně jiný hokej.

To potvrzuje Tomáš Andrys. „Každé play-off je dobré hned od začátku, protože se hraje hokej úplně o něčem jiném a ze hry se stává válka. A každý, kdo má srdce bojovníka, chce jít do války i za cenu, že ví, že každá bitva nemusí být vyhraná. Takže ve zkratce, a myslím, že můžu mluvit i za kluky. Těšíme se a budeme bojovat až do konce dokud budeme moct.“

Z kabiny soupeře

Tým Mladé Boleslavi zakončil základní část extraligy dorostu na čtvrtém místě se ziskem 47 bodů. Společně s Energií, Slavií a plzeňskou Škodovkou patřili Bruslaři k týmům, které překonaly hranici sta vstřelených gólů. Boleslavští střelci jich konkrétně vstřelili 113, což je řadí společně se Slavií na třetí místo. První byli energetici se 129 góly a plzeňští střelci měli na kontě 118 gólů. Také ve vyšší nadstavbě obsadili Bruslaři na čtvrté místo a se ziskem třiceti tří bodů ztráceli na třetí Pardubice jeden bod. V počtu vstřelených gólů byli Bruslaři s 85 góly za Energií, která jich vstřelila 87. Pořadí v nadstavbové skupině proti Bruslařům ve čtvrtfinále postavilo tým Slavia Praha.

Průběh série byl podobný jako u Energie. Bruslaři také začínali na domácím ledě, ale už první zápas vyhráli se čtyř gólovým rozdílem. Naopak druhé utkání bylo napínavější. Slavia zvládla ve druhé třetině stáhnout dvou gólové manko a utkání ve prospěch Boleslavi rozhodl ve třicáté čtvrté minutě Rostislav Šilhavý. Čtvrtfinálová série se do Prahy přesunula za stavu 2:0. Třetí duel na domácí půdě s dvou gólovým náskokem vyhrál tým Slavie. Ve čtvrtém utkání šli Bruslaři dvakrát do vedení a hráči Slavie skóre dvakrát srovnali. O výsledku nakonec rozhodovaly až samostatné nájezdy, ve kterých o postupu Mladé Boleslavi rozhodl Vojtěch Beran, který jako jediný svůj nájezd proměnil.

Série se Slavií nebyla vůbec lehká a přispěla k tomu, aby se hráči Mladé Boleslavi nastavili na play-off hokej, to potvrzuje i Martin Škaloud, trenér dorostu. „Já věřím, že jsou dobře nastaveni. Souvisí to i s tím, jak jsme se bavili, že by se na tuto část sezony měli těšit. Je to vlastně celosezonní odměna, takže beru automaticky, že se těší a jsou nastaveni, abychom do té série co nejlépe vstoupili.“

A jak na tom tým Mladé Boleslavi byl ve čtvrtfinále řečí čísel? To, že Bruslaři patří mezi houževnaté a obětavé týmy dokazuje to, že ve čtvrtfinálových utkáních během čtrnácti oslabení inkasovali pouze čtyři góly, čím se dostali na 71,43 % úspěšnost ubránění oslabení. Početní výhodou si ke gólu pomohli ve třech ze čtrnácti přesilovek.

Na semifinále se těší nejen energetici, ale i jejich soupeř. „Asi by bylo zvláštní se netěšit na tuto fázi sezony. Pojedeme do Karlových Varů s pokorou, ale s tím, že ta série je před začátkem 50 na 50,“ usmívá se Martin Škaloud. Také v týmu Bruslařů zůstali někteří z hráčů, kteří bojovali v loňské čtvrtfinálové sérii s Energií. „Několik hráčů tam pochopitelně je, ale většina z nich měla, řeknu, méně stěžejní pozici pro mužstvo než je tomu v letošní sezoně. Letos mají ti kluci větší roli než měli v loňské sezoně, takže se o předávání zkušeností nedá úplně mluvit,“ odpovídá Martin Škaloud na otázku, zda starší kluci předávají zkušenosti z loňského čtvrtfinále.