HC Energie Karlovy Vary

Nadstavba? Budeme se snažit dojít co nejdál, říká David Šalamoun

Žáci sice začali v letošní sezoně až na konci září, ale “áčkové” kategorie už poslední listopadový týden zakončily základní část. Týmový cíl, dostat se mezi první tři postupující týmy, splnili karlovarští osmáci, kteří postoupili ze druhého místa skupiny. Od prvního místa je dělila pouze vzájemná bilance ze zápasů s chomutovskými Piráty. Jak to vypadalo v základní části a co čeká jeho svěřence v nadstavbě srhnul David Šalamoun.

Do nové sezony osmáci vstoupili pod vedením nového trenéra. Tím se stal David Šalamoun, kterému v rolích asistentů pomáhají Adam Sýkora, Jan Bečka a Roman Pásek. Gólmany má na starosti Marek Zapletal. Během letní přípravy se tedy hráči sžívali s novým trenérem a ten si dělal obrázek o týmu. A jak jim to společně šlo? „Kluci nebyli zvyklí hrát proti soupeřům s nimiž se nyní potkávali. V předchozích sezonách hráli především, jak se říká, kolem komína. Začátku se navíc musela vyladit sestava, protože přišlo pár nových kluků. Naším prvním úkolem bylo nastavit kluky na to, že je nečekají lehcí soupeři. Zároveň však bylo důležité na ně neklást psychický tlak, aby se nesesypali z toho, že to bude úplně mega těžké a ve finále by nebylo,“ usmívá se David Šalamoun.

Svou sílu tým ukázal už během přípravy, kdy si osmáci období bez ledu zpestřili účastí na Jarním turnaji v Chomutově, kde si vybojovali druhé místo a dařilo se jim i v dalších přípravných zápasech, což podle trenéra mělo pozitivní vliv i na průběh sezony. „Myslím si, že tým si sedl dobře. Hodně pomohlo také to, když jsme před sezonou porazili poprvé v životě tým Pilsen Wolves. To kluky nakoplo. Druhým impulsem pak bylo to, že ani na DTS turnajích neměli kluci úplně nejhorší výkon. Nebyl to výbuch. Tohle všechno přispělo k tomu, že si kluci jako tým začali věřit.“

Během základní části osmáci odehráli dvanáct zápasů, ve kterých pouze dvakrát prohráli, shodou okolností se stejným výsledkem 4:6. „První zápas s Chomutovem jsme prohráli. Byla to taková nešťastná prohra, ale od toho se to nastartovalo, a pak už kluci jeli až do konce. Řekl bych, že kluci se snažili, a také se jim to dařilo, ve většině zápasů dominovat. Opravdu ukázali tu sílu, kterou v sobě mají. A hlavně to, že chtějí hrát a vyhrávat a chtějí si za tím jít. Tedy až na zápas s Ústím nad Labem. To jsme vedli 4:0 a dokázali jsme to nechat soupeře otočit na 6:4,“ bilancuje průběh základní části David Šalamoun.

Základní část byla v podání našich osmáků opravdu jízda. Vždyť dokázali vyhrát v deseti zápasech a jejich vítězná šňůra před druhou porážkou sezony čítala sedm zápasů. Většinu základní část vedli skupinu a do nadstavby postoupili ze druhého místa jenom kvůli bilanci ze vzájemných zápasů s chomutovskými Piráty. To je sice pro sebevědomí mladých hráčů výborné, ale může se stát, že se začnou vznášet v oblacích. Zajímalo mě, zda bylo potřeba naše mladíky vracet zpátky na zem. „No myslím si, že se sundali po zápase s Ústím sami. Tam spadli z úplně té největší výšky. To jim bylo řečeno úplně jasně. Já před hráči nikdy nic neskrývám a tohle se prostě nesmí stávat. Takže spadli a bylo to dobře,“ usmívá se David Šalamoun.

Do nadstavby postoupilo z celé republiky dvacet čtyři týmů, které se rozdělí do čtyř skupin po šesti týmech. Ve skupině se spolu jednotlivé celky utkají čtyřikrát. Po dvaceti zápasech pak do bojů o titul postoupí pouze vítěz skupiny. A jaký bude pro tuto část ligy týmový cíl energetiků?

„Říkal jsem klukům v kabině, protože já jsem soutěživý typ, že když už jsme se dostali do nadstavby, tak se prostě opravdu budeme snažit jít co nejdál. Do play-off totiž postupuje pouze jeden tým ze skupiny. Samozřejmě nemůžu stavět vzdušné zámky a nemůžu tady říkat nějaká silná slova, že tam postoupíme. Já ale jako trenér pro to udělám všechno a kluci to musí odehrát na ledě. Neříkám, že teď už o nic nejde, ale můžou se dostat daleko. Pohár je sice jenom jeden a jsou tam samozřejmě silnější týmy. Myslím si, že pro kluky a hlavně pro jejich sebevědomí je dobře, že se do nadstavby dostali a budou hrát se silnými týmy. Bude to pro ně navíc i dobrá příprava na přechod do deváté třídy,“ vyhlíží nadstavbové zápasy David Šalamoun.

Jak tedy vypadá složení skupiny A, v níž budou naši osmáci bojovat o šanci zahrát si o titul mistra ligy? Energetici o postup do play-off budou bojovat s týmy Piráti Chomutov, HC Litvínov, Škoda Plzeň, IHC Králové Písek a Slavia Praha.

A co na soupeře říká trenér osmáků? „Vrátím se k tomu, že se nemá cenu vůbec nic plánovat. Já jsem původně, podle minulého formátu myslel, že zase budeme mít středočeskou skupinu a okolí Liberce. Minulý rok jsme měli Boleslav, Liberec, Spartu. Letos jsem to tedy také sledoval, ale sledoval jsem nakonec špatnou skupinu. Sparta postup ztratila poslední den a pak jsem se dozvěděl, že my máme jinou skupinu. Takže padl cíl, co jsme si dávali, a to že se budeme snažit alespoň jednou porazit Spartu. K tomu ale nakonec nedojde. Budeme se tedy prostě snažit dojít co nejdál,“ říká s úsměvem David Šalamoun.

Ruku v ruce s výbornými týmovými výsledky jdou i výkony jednotlivých hráčů. Osmáci v základní části ve dvanácti zápasech vstřelili 121 gólů a sami jich inkasovali pouze 30, což byl druhý nejnižší počet. S výbornou bilancí zakončili základní část ligy i oba gólmani. Lukáš Kalčík a Matěj Petrlíček shodně inkasovali čtrnáct gólů, což je nejméně v celé lize.

Kanadské bodování:

Matěj Žák 35 bodů (17+18), 2. místo v soutěži
Vojtěch Hüttl 33 bodů (20+13), 3. místo v soutěži
Daniel Psohlavec 32 bodů (18+14), 4. místo v soutěži
František Pavlovic23 bodů (14+9), 9. místo v soutěži
Jan Pavlis 23 bodů (8+15), 12. místo v soutěži
Matyáš Vrbas 18 bodů (7+11), 18. místo v soutěži
Maxim Dan 18 bodů (6+12), 19. místo v soutěži
Roman Kašpar 17 bodů (11+6), 20. místo v soutěži

„Splnili jsme také to, že druhým rokem jsme nastříleli nejvíc gólů v základní části. Dokonce proti minulému roku byl i tým vyrovnanější, protože v první dvacítce kanadského bodování máme osm kluků a loni jsme jich tam měli šest. Kluci by neměli být spokojeni s tím, že se postoupilo, ale měli by se snažit dojít co nejdál,“ uzavírá hodnocení základní části ligy David Šalamoun.