HC Energie Karlovy Vary

Poprvé doma! Energie vyzve brněnskou Kometu

Konečně jsme se dočkali! Je před námi první domácí extraligový zápas. Energie v něm vyzve brněnskou Kometu. Pikantnost tomuto duelu dodává to, že v roli soupeřů poprvé do Karlových Varů zavítají Martin Kohout a Štěpán Lukeš. Navíc Kometa si bude chtít spravit chuť po prohře s Mountfieldem HK v prvním utkání sezony. Energetici jsou naopak nabuzeni výhrou nad Vítkovicemi a navíc budou mít v zádech podporu svých fanoušků. Jak toto vše dopadne a ke komu se převáží miska vah a připíše si další extraligové body uvidíme v neděli 17. září od 15:30 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport
Vstupenky: Online předprodej

Předzápasový program

Úvodní domácí utkání nové extraligové sezony přinese několik doprovodných akcí. Už od 13:30 bude v prostoru mezi halami u fanshopu připravena fanzóna s atrakcemi pro děti i nabídkou občertsvení.

Ve 14:15 proběhne u vstupu V1 k představení maskota Energie. Zda to bude i nadále Karlos Varan, nebo někdo jiný, to se nechte překvapit a dorazte přímo na místo.

O soupeři

Loňská sezona byla pro brněnský tým poněkud turbulentní. Po úspěšném vstupu do sezony, kdy pouze v pěti z osmnácti zápasů zůstala Kometa bez bodů, následovalo zhruba od poloviny listopadu období v němž brněnští hráči v devíti zápasech zvítězili pouze jednou. To v polovině prosince stálo post Martina Pešouta, hlavního trenéra týmu, který do klubu přišel před sezonou z Energie.

Pouhý den poté, co Kometa v domácím duelu proti Mountfieldu hrála o své dresy byl oznámen příchod Patrika Martince na post hlavního trenéra a nového asistenta Jaroslava Modrého. Pád Komety však pokračoval až téměř do konce ledna. Základní část nakonec brněnští hráči zakončili na sedmém místě. Přes Mladou Boleslav prošli do čtvrtfinále, kde jim stopku vystavil tým Vítkovic, kdy sérii v prodloužení šestého duelu rozsekl Peter Mueller, který do Vítkovic přišel před sezonou právě z Komety.

A jaké jsou cíle brněnského celku do letošní sezony? Tuto otázku zodpověděl Patrik Martinec na tiskové konferenci klubu. „My se chceme každý den při tréninku zlepšovat a posouvat výkonnost výš a výš, abychom sezonu hráli co nejdéle a zahráli si o pohár.“

Patrik Martinec loni převzal již kompletní tým, ale před letošní sezonou měl brněnský trenér možnost poskládat mužstvo podle svých představ. Modrobílý dres si v nadcházející sezoně oblečou slovenský centr Lukáš Cingeľ (Mountfield HK), z hostování se vrátili útočníci Petr Kratochvíl a Pavel Jenyš. Ze západu Čech dorazili brankář Štěpán Lukeš a útočník Martin Kohout. Kometa zalovila i v týmu úřadujícího mistra a z Třince do Brna se přesunuli obránci Lukáš Kaňák a Jan Zahradníček a útočník Tomáš Marcinko. Zadní řady doplnili ještě Alex Lintuniemi (BK Mladá Boleslav) a Daniel Gazda (Zlín). Dalším nováčkem v útočných řadách je američan Steve Moses.

Z kabiny Energie

Dlouhodobé budování kádru Energie a pečlivá práce při výběru nových hráčů začíná přinášet ovoce. To se projevilo již v přípravných utkáních, z nichž si energetici odnesli pouze jednu prohru v nájezdech, ale hlavně v prvním utkání sezony ve Vítkovicích. V něm hráči Energie předvedli výbornou produktivitu, když na šest gólů potřebovali pouze dvacet pět střel.

Na jedničku energetici zvládli i svůj prubířský kámen a to přesilovky. Ve Vítkovicích proměnili hned tři z pěti. Dvě přesilovky využil Lukas Zetterberg, který potvrdil svou pověst kanonýra. Dalším přesilovkovým střelcem byl Jan Hladoník. Dva góly si připsal Tomáš Rachůnek a skóre zápasu otevřel Dávid Gríger. Premiérové body si připsal i finský šikula Iikka Kangasniemi. Vůbec na výkon celého týmu byla radost koukat a první vítězství, obzvlášť proti Vítkovicím, potěšilo nejen fanoušky, ale i hráče.

Spokojený s výkonem svých svěřenců byl samozřejmě i trenérský tým. Atmosféru v kabině před nedělním duelem s Kometou přibližuje asistent trenéra Václav Eismann. „Věříme tomu, že naším úvodním utkáním přilákáme fanoušky do hlediště. Čeká nás tým, který přes léto výrazně posílil. Dokonce v médiích bylo uváděno, že posílil nejvíc ze všech týmů. Kometě se první utkání nevydařilo a doma prohrála bez vstřelené branky. My do utkání půjdeme s respektem k soupeři a současně se zdravým sebevědomím, podpořeným prvním vítězstvím venku.“

Už v přípravě bylo vidět, že v kabině panuje pohoda a tým si výborně sedl. Mistrovská utkání jsou však o něčem jiném a jeden těžký soupeř následuje druhého. „Těšíme se hodně a chceme navázat na vítězství ve Vítkovicích a prostě vyhrát. Vybojovat to doma. Uvidíme čím se bude soupeř prezentovat. Kometa má plno šikovných hráčů a tento svižný hokej jim prospívá,“ vyhlíží další extraligový souboj obránce Dalimil Mikyska.