HC Energie Karlovy Vary

První tréninky mladších kategorií si užili hráči i trenéři

Poslední červencovou neděli vyjeli na led i některé ze žákovských kategorií. V tréninkové hale se pod vedením Ondřeje Kuchaře dopoledne proháněli naši třeťáci a čtvrťáci a odpoledne zabrali led šesťáci s Davidem Šalamounem. Na všech mladičkých hokejistkách a hokejistech byla vidět radost a nadšení z toho, že jsou opět na ledě.

Když sledujete zápasy starších kategorií a seniorský hokej, vidíte hráče, kteří létají po ledě jako by se na bruslích narodili, ale málokdo si umí představit, co vše za tím je. Co se vlastně skrývá pod pojmem hokejové dovednosti. Člověk by nevěřil, že může existovat tolik postojů a způsobů, jak při každém z nich držet hůl nebo kolik různých pohybů nohou je možné využít při jízdě. A to nemluvím o zastavování, otočkách, padání na led a při tom všem ještě umět trefit branku.

Toto vše se mladé hokejové naděje učí v žákovských kategoriích pod dohledem zkušených trenérů, kteří rozhodně ví, jak na to, aby si jejich svěřenci trénink užili, a nebyl to pro ně jenom dril. To ostatně bylo vidět i na trénincích karlovarských třeťáků, čtvrťáků a šesťáků, kterým v neděli patřila tréninková hala.

Třeťáky a čtvrťáky v příštím roce povede Ondřej Kuchař, nováček v trenérském týmu mládežnických kategorií. Kluci a holky kategorie U10 si pod dohledem trenéra a asistentů Bohumíra Sapouška, Radka Proška a Michala Zikmunda zkoušeli právě různé styly jízdy, práci s holí, střelbu a spoustu dalších věcí. Po celou dobu na nich bylo vidět, jak si trénink užívají a snaží se vše učit podle pokynů trenérů. Na závěr tréninku nechyběl ani zápas a spousta gólové radosti.

„Moc. Hodně. Nemohli jsme se dočkat“, to byly odpovědi čtvrťáků na otázku, jak se těšili na led. V podobném duchu reagovali na dotaz, jaký byl první trénink. „Super. Skvělý. Líbil se mi.“ K menší týmové rozepři došlo, když jsem chtěla znát nejtěžší soupeře. Nakonec se děti shodly, že to je Sokolov a Sparta. Zato jednota panovala v tom, že se tým čtvrťáků nejvíce těší na zápasy s Chebem.

Led opouštěli rozzářeni nejen jeho svěřenci, ale i Ondřej Kuchař, a tak se nabízela otázka, kdo se těšil na led víc, jestli on nebo jeho svěřenci. „Určitě jsem se víc těšil já a moc jsem si to užil,“ smál se kouč po prvním tréninku v Energii.

V podobném duchu se nesl i první trénink třeťáků. Ti si hokejové dovednosti osvojovali formou hry, nutno říct, že i u nich nebylo jasné, kdo si to užívá víc, jestli trenér nebo jeho svěřenci. Zvlášť mě bavilo cvičení, když sebou všichni, včetně trenéra, plácli na led nebo ztuhli v pohybu jako sochy. Samozřejmě hodně času trenér a asistenti Radek Prošek a Richard Sztuka věnovali nácviku postojů, jízdy, správného držení těla i hole.

Třeťáci stejně jako čtvrťáci několikrát skončili na ledě, ale vůbec jim to nevadilo. Někdy to spíš vypadalo, že to bylo i schválně, a že si kluci a holky prostě jen pobyt na ledě užívali a to včetně nefalšované gólové radosti i ve stylu třeba Jirky Kulicha. Gólmani a gólmanky obou kategorií se měli co ohánět. Mimochodem to, že jsou na ledě i dívky, bylo poznat jenom podle culíků a copů, které jim vykukovaly zpod helem, jinak si s kluky v ničem nezadaly, a to nejen v těchto kategoriích, ale i v týmu šesťáků.

Po týmovém focení jsem dostala svolení vyzpovídat děti přímo v kabině, kde bylo pořádně živo. Ohledně toho, jak se jim líbil trénink, měli malí energetici jasno. „Dobře. Moc. Skvěle. Nejvíc.“ Tato hodnocení jejich trenéry určitě potěší. V otázce soupeře, na kterého se těší, už taková shoda nepanovala. Několikrát se ozvalo Sokolov a Nejdek, to však přebil jiný názor. „Čerti Ostrov, protože ty porazíme,“ smáli se malí hokejisté a hokejistky. To samé se opakovalo, když měli říct, který soupeř je nejtěžší. To se z různých koutů kabiny ozývalo „Mariánky, Sparta a Slavie.“ Na těchto třech soupeřích se nakonec naše hokejová mláďata shodla.

A dojmy Ondřeje Kuchaře po prvních dvou trénincích v novém působišti? „Skvělé (směje se). Kluci a holky pracovali a byli natěšení. Jsem rád, že to jejich úsilí a natěšení se přetavilo v dobré tréninky.“

Odpoledne na led nastoupili šesťáci pod vedením Davida Šalamouna. I u nich bylo vidět, jak jsou rádi zpět na ledě. Jejich trénink už byl hodně o střelbě na branku, úhlech střelby a podobných věcech. Mladí hokejisté a hokejistky se pekelně soustředili a plnili pokyny trenéra. I když to úplně nevypadá, tak i oni si na tréninku užili spoustu zábavy. A góly z cvičných nájezdů slavili stejně jako ty ze zápasu. Bylo vidět, že mezi trenérem a jeho svěřenci panuje výborný vztah a všichni si první led užili. „Těšili jsme se. Moc. Bylo to super. Líbil se nám,“ tak šesťáci reagovali na dotaz, jak se jim líbil první trénink a jak se na něj těšili.

Nejlepší reakce však přišla od kouče Davida Šalamouna. „Já jsem se těšil, ale potom, co jsem viděl v jakém jsem stavu, tak mě to nadšení přešlo,“ smál se a dodal. „Doufám, že ta sezona nepůjde tak jako ten první trénink.“. A ještě se smíchem doplnil. Asi budu rezavější než ti kluci a holky,“ narážel zkušený kouč na pauzu bez ledu.

Pak už trochu vážněji zhodnotil první trénink. „Bylo to dobré. Šlo vidět, že se všichni těšili a nemohli se dočkat. Věřím, že to bude dobré. To je vždy ten první trénink. Všechno se musí vycentrovat a pak to bude v pohodě.“ Na poznámku, že se podle mě bavil stejně jako jeho svěřenci, reagoval se smíchem. „Určitě ano. Stoupl jsem si poprvé na led a nevěřil jsem si moc.“ Konstatování, že důležité je, že to nikdo nepoznal, ho rozesmálo.

Všechny tři tréninky potvrdily to, co zaznělo v úvodu. Hokej je sport, kde si hráči už od malička musí osvojit spoustu dovedností. Když ale mají kouče, kteří z tréninků udělají zábavu, tak to učení jde skoro samo.