HC Energie Karlovy Vary

Robert Šlechta: Všichni na ledě nechali sto dvacet procent

V letošní sezoně patří v juniorce k takzvaným třetiročákům. Zkušenosti sbíral i v seniorském hokeji, v němž za Baník Sokolov odehrál téměř třicítku zápasů. Patří k lídrům kabiny a vede rovněž týmové bodování. Řeč je o útočníkovi Robertovi Šlechtovi, který po závěrečném utkání čtvrtfinálové série s Mladou Boleslaví po několika letech oslavil s týmem postup juniorky Energie do semifinále extraligy juniorů.

Roberte, třetí zápas, třetí výhra a postup do semifinále, jaký to byl pocit, když zazněla závěrečná siréna?

Byl to neskutečný pocit. Já jsem jeden z těch starších kluků v týmu a nikdy jsem nezažil ten pocit postupu. V minulých letech jsme vyhráli jeden zápas v play-off a tohle je pro nás něco neskutečného. Moc jsme si to s klukama užili (úsměv).

Jak ubíhal čas, tak se boj přiostřoval. Jaké to bylo ustát to a nenechat se vyprovokovat?

Byl to nejnáročnější zápas v mé kariéře. Boleslav udělala všechno pro to, aby sérii otočila a dnes vyhrála a my jsme udělali všechno pro to, aby to tak nebylo (úsměv). My jsme vlastně, dá se říct, přetlačili jejich tým i fanoušky silou, vůlí, pracovitostí a pokorou. O ničem jiném to nebylo a myslím si, že všichni na ledě nechali sto dvacet procent (úsměv).

V tomto utkání šlo o hodně, protože Mladá Boleslav je tým, který by byl schopen, pokud by tento zápas vyhrál, celou sérii ještě zdramatizovat a případně i otočit. Měli jste i tohle v hlavách?

My jsme se s klukama už před zápasem dohodli, že prostě nikdo nechce spát v Boleslavi (smích). Takže jsme do utkání šli s tím, že to dneska vyhrajeme a vybojujeme to tady a budeme první semifinalisté (úsměv). Musím říct, že každý z kluků na tom ledě nechal opravdu všechno a udělal vše pro to, aby se to potvrdilo (úsměv).

Tým Mladé Boleslavi je houževnatý a obětavý, což se několikrát ukázalo i v předchozích částech soutěže a napovídalo to, že série bude hodně náročná, což se nakonec i potvrdilo...

Upřímně? Moje pocity před sérií byly takové, že jsem věděl jací hráči budou za Boleslav hrát, a které si stáhnou ze Chance ligy a z Extraligy. Čekal jsem, že to bude houževnatý soupeř, který bude hrát hodně do těla a bude spoléhat na Lukáše Mensatora, který jim na nás zvolí taktiku na základě videa. Takže jsem věděl, že to bude hodně těžké. Průběh 3:0 jsem nečekal, ale začal jsem tomu věřit po prvním vyhraném zápase, kdy jsme je tam převálcovali (úsměv). Tým udělal všechno pro to, aby to tak bylo a dopadlo to 3:0. Za to jsem neskutečně rád (úsměv).

To že jsme do Mladé Boleslavi přijeli za stavu série 2:0 pro vás byla určitě výhoda…

Byla to neskutečná výhoda, protože ta psychika v play-off hraje obrovskou roli. Když vedeme 2:0, tak vlastně máme tři mečboly a hrajeme s čistou hlavou. Naopak Boleslav musela ty zápasy vyrovnat nebo nás přehrát. Hráli pod tlakem a my ne. My jsme věděli, že když to tady zvládneme, tak že jsme v semifinále a pod tlakem jsme nebyli (úsměv).

Velkou roli hrálo jistě i to, jak jste se v týmu skvěle doplňovali a svou práci odvedli jak starší kluci, tak i ti co do týmu přišli v letošní sezoně.

Byl jsem hrozně překvapený, jak mladší kluci zvládli přepnout z normálních, regulérních zápasů základní části a nadstavby do play-off módu. Ti kluci, aniž by jim někdo něco řekl, najednou začali hrát play-off hokej. Sráželi se, blokovali střely, hráli pro tým a udělali na tom ledě takový posun, který jsem v životě ještě neviděl (úsměv). Ještě jsem u mladých hráčů nezažil, že by z ničeho nic začali hrát play-off hokej. Takže jsme my starší byli příjemně překvapeni. A to, že dávají góly, je plus. Ať jsou vidět, ať dávají góly, ať se někam dostanou v tom hokeji (úsměv).

Děkuji za rozhovor.

Související články