HC Energie Karlovy Vary

Vítěz bere vše! Dorost čeká rozhodující duel s Boleslaví

Pokud máte pocit déja vu, tak se vůbec nepletete. Po roce jenom v jiné fázi extraligy dorostu je to tu zase. V loňské sezoně si energetici ve čtvrtfinále s týmem Mladé Boleslavi vybojovali pátý duel, když sérii srovnali za stavu 1:2. Rozhodující pátý duel ve Varech těsně vyhráli Bruslaři. Nyní je čas srovnat účty. Stejný soupeř, stejné město a boj kdo s koho. Bitvu o finále dorost Energie svede ve čtvrtek 4. dubna od 13:30 hodin. Naši mladíci si za svou bojovnost zaslouží podporu ať už na tréninkové hale nebo prostřednictvím streamu či textového přenosu.

Kde utkání sledovat:
Online přenos

Kde utkání sledovat:
Czechicehockey.cz

Dosavadní průběh série

Energertici do semifinále nevstoupili úplně nejlépe. První dva duely se odehrály v Karlových Varech, kam s dorostem Mladé Boleslavi dorazili i jejich fanoušci, kteří svůj tým mohutně povzbuzovali v obou duelech. Hned v úvodu prvního utkání šli do vedení energetici díky Petrovi Tomkovi. Jenomže kolem poloviny zápasů, během zhruba šesti minut, nejenže Bruslaři srovnali, ale dalšími třemi góly upravili stav zápasu na 4:1 ve svůj prospěch. Před koncem druhé třetiny dostal Energii na dostřel dvou gólů Vlastimil Blažek. Tím však gólová radost Energie skončila a výhru 5:2 pro Mladou Boleslav trefou do prázdné branky pečetil v čase 58:51 Vojtěch Hora.

Ve druhém zápase byl autorem první branky Sviatoslav Vasiak, který Bruslařům vystřelil vedení už ve druhé minutě. Jenže v čase 5:38 skóre srovnal David Sedláček a v čase 14:14 poslal Energii do vedení Lukáš Slavík, jenže to bylo opět naposledy, co energetici v tomto duelu vyzráli na Marka Skleničku v brance Boleslavi, na kterého nevyzráli ani v úvodu druhé třetiny, kdy měli více jak minutu dvojnásobnou početní výhodu. Na srovnání si sice Bruslaři počkali až do třicáté třetí minuty, kdy skóroval Vojtěch Beran, ale do konce zápasu jim ruce nahoru vyletěly ještě třikrát po gólech Adama Kurky, Filipa Matějky a prázdnou branku během power-play trefil Imrich Maxin. Takže i druhý zápas série skončil výhrou Bruslařů - 5:2.

Série tak putovala do Mladé Boleslavi za stavu 2:0. Energetici hned v prvním rozhodujícím duelu ukázali, že rozhodně neřekli poslední slovo. Michal Oršulák, za podpory svých spoluhráčů, kteří napadali přihrávky a blokovali střely Bruslařů, vynuloval boleslavské střelce. Energii tak k odvrácení konce sezony stačily góly Vlastimila Blažka a Michala Kváše.

S pomyslným nožem na krku vstoupili energetici i do čtvrtého semifinálového duelu. Do něj nezasáhl kvůli zranění kapitán karlovarského dorostu Matěj Pelikán. Jeho spoluhráči však opět předvedli bojovný a obětavý výkon, který podpořili pěti góly. Dva padly v první třetině a podepsali se pod ně Lukáš Slavík a Jakub Habla. V úvodu druhé třetiny však během osmdesáti pěti sekund Bruslaři díky gólům Petra Hanyše a Sviatoslava Vasiaka srovnali skóre. Poté se však gólově dařilo pouze energetikům. V čase 38:38 dorazil puk do branky Jakub Habla a svou spanilou jízdu v čase 48:40 úspěšně zakončil Jakub Kyncl. Pátý gól, stejně jako v Karlových Varech tak i na půdě Mladé Boleslavi, padl do prázdné branky, kterou téměř přes celé kluziště trefil Pavel Kůrka. Energetici si tak vynutili pátý, rozhodující zápas. V něm už oběma týmům půjde o vše a máme se tak rozhodně na co těšit.

O soupeři

Pořadí v nadstavbové skupině proti Bruslařům ve čtvrtfinále postavilo tým Slavia Praha. Průběh série byl podobný jako čtvrtfinále mezi Energií a Vítkovicemi. Bruslaři také začínali na domácím ledě, ale už první zápas vyhráli se čtyřgólovým rozdílem. Naopak druhé utkání bylo napínavější. Slavia zvládla ve druhé třetině stáhnout dvou gólové manko a utkání ve prospěch Boleslavi rozhodl ve třicáté čtvrté minutě Rostislav Šilhavý. Čtvrtfinálová série se do Prahy přesunula za stavu 2:0. Třetí duel na domácí půdě s dvou gólovým náskokem vyhrál tým Slavie. Ve čtvrtém utkání šli Bruslaři dvakrát do vedení a hráči Slavie skóre dvakrát srovnali. O výsledku nakonec rozhodovaly až samostatné nájezdy, ve kterých o postupu Mladé Boleslavi rozhodl Vojtěch Beran, který jako jediný svůj nájezd proměnil.

Nejproduktivnější hráči v play-off:

Petr Hanyš 8 zápasů 8 bodů (4+4)
Vojtěch Beran 8 zápasů 8 bodů (3+5)
Jakub Kristek 8 zápasů 7 bodů (2+5)

Z kabiny domácích

Dorost Energie se v první části play-off utkal s týmem Vítkovice Ridera. Už úvodní duel ukázal, že série bude hodně zajímavá, protože po vzájemné přestřelce se o výsledku rozhodlo až v poslední minutě, kdy v čase 59:10 výhru pro Energii vystřelil Vlastimil Blažek, který si zároveň zkompletoval hattrick. Do druhého utkání energetici vstoupili mnohem lépe a rozdílem pěti gólů zvítězili. Poté se série přesunula do Vítkovic, kde třetí zápas nevyšel energetikům podle představ, a Vítkovičtí slavili výhru 5:1. Rozhodující byl čtvrtý zápas. Ten byl dlouho vyrovnaný a postup do semifinále se energetikům začal přibližovat od času 45:12, kdy vedení Energii zařídil Kryštof Dyk. Náskok energetiků následně navýšil Viktor Wardas a mašli na postupové výhře trefou do prázdné branky uvázal Jakub Kyncl.

Nejproduktivnější hráči v play-off:

Kryštof Dyk 8 zápasů 10 bodů (3+7)
Vlastimil Blažek 8 zápasů 9 bodů (6+3)
Viktor Wardas 8 zápasů 9 bodů (3+6)
Michal Kváš 8 zápasů 8 bodů (4+4)