HC Energie Karlovy Vary

Zvládne Energie i druhé derby? V neděli míří do Litvínova

Povzbuzeni zvládnutým západočeským derby vyrazí karlovarská Energie v neděli do Litvínova k poslednímu podkrušnohorskému derby základní části. Energetici chtějí utkání zvládnout a přiblížit se předkolu. Verva má naopak záchranářské starosti. Utkání startuje v 16:30 a sledovat ho můžete na stanici ČT Sport.

Kde utkání sledovat: Online přenos

O SOUPEŘI

Jestli má letošní sezóna nějaké negativní překvapení, pak je to určitě umístění litvínovské Vervy. Ta před sezónou přivedla zvučné posily a její tehdejší trenér Růžička vyhlásil útok na medaile. Realita? Vladimír Růžička už nepůsobí ani u litvínovské mládeže. A Vervu dělí aktuálně 4 body od posledního místa. Po příchodu nového trenérského štábu se chvíli zdálo, že Litvínovští půjdou nahoru. Následně ale zase optimistické vyhlídky překazila série porážek. Naposledy padli svěřenci trenéra Mlejnka v pátek, kdy nezvládli zápas o pomyslných šest bodů na Kladně. Bodový rozdíl mezi oběma kluby se tak výrazně ztenčil. Je jasné, že Verva letos hraje o záchranu.

Nejproduktivnějším hráčem Litvínova je útočník Šimon Stránský (7+25). Šikovný forvard je však aktuálně zraněný a vrátit do sestavy by se měl až po reprezentační přestávce. O bod méně má na kontě kanadský centr Giorgio Estephan (12+19). Nejvíce branek nasázel Andrej Kudrna (20+6), který ještě může pomýšlet na korunku střelců v rámci celé soutěže. Nejproduktivnějším zadákem je lotyšský Janis Jaks (5+14). Do posledního utkání již zasáhl dlouhodobě zraněný gólman Matej Tomek (úspěšnost 92,72%), jenž byl před zraněním jedničkou. Během jeho absence ale pravidelně nastupoval mladý Šimon Zajíček (úspěšnost 91,18%). Těžko tedy předjímat, kdo dostane důvěru v neděli proti Energii.

SESTAVY Z PŘEDCHOZÍHO UTKÁNÍ

HC Energie Karlovy Vary: Lukeš (Hamalčík) – Huttula, Mikyska, Dlapa, Stříteský, Rohan, Havlín, Rulík – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Kofroň – Kružík, Hladonik, Koffer – Redlich, Jiskra, Kohout.

HC Plzeň: Zajíček (od 35. Tomek) – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Wesley – Kudrna, Sukeľ (C), Jícha – Abdul, Estephan, Zdráhal (A) – Straka, Gut, Havelka – Jurčík, Fronk, Hlava

Z TÁBORA ENERGIE

Energetici vyrazí do Litvínova povzbuzeni vítězstvím v západočeském derby nad Plzní. Tu porazili v pátek na svém ledě 3:1. Duel odvěkých rivalů sledovalo 5153 diváků. Vítězství potvrdil gólem do prázdné branky útočník Martin Kohout, který natáhl svou gólovou šňůru již na čtyři zápasy. Jednou se střelecky prosadil také útočník Dávid Gríger a obránce Tomáš Havlín.

Vzájemné zápasy letos mluví ve prospěch Litvínova. Ten začátkem října vyhrál první podkrušnohorské derby v Karlových Varech. O měsíc později ovládl i to na svém ledě. Energetici zvládli poslední dosavadní derby, když na konci minulého roku vyhráli ve slavnostním duelu v KV Aréně 3:0. Srovnají v neděli vzájemnou bilanci?

Trenérský štáb Energie stále nemůže počítat s dlouhodobě zraněnými obránci Michalem Plutnarem, Lukášem Pulpánem a Tomášem Bartejsem. Mimo hru zůstává i brankář Vladislav Habal. Štěpána Lukeše tak v pátečním derby doplnil Petr Hamalčík.

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 5.2.2023

Lukeš: Dva body jsou pro nás velmi cenné