HC Energie Karlovy Vary

Nedisciplinovanost stála Energii body ve Zlíně

PSG Zlín - HC Energie Karlovy Vary 5:1 (3:0, 0:1, 2:0)
Energii nevyšel vstup do utkání a i vinou častých vyloučení si odnášela do kabiny skóre 3:0. Ve druhé periodě hosté výrazně zabrali a díky brance Václava Skuhravého (na snímku) si došli pro snížení na 3:1. Častá vyloučení ale Energii dál srážela, po obrovském tlaku Beranů inkasovala na 4:1 a zbytek zápasu pouze dohrávala. Tečkou za utkáním byl zlínský gól na 5:1.
Tipsport extraliga, 10. kolo, pá 10.10.2014
Zlín
Karlovy Vary
5:1
3:0, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 9. Marušák (Holík, Roman Vlach), 11. Čajánek (Okál), 13. Balaštík (Leška), 47. Kotvan (Marušák, Leška), 59. Okál (Čajánek, Veselý) - 27. Skuhravý (Redlihs, Heizer). Rozhodčí: Čech, Polák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. Diváci: 4056. Střely na branku: 30:29. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.
Zlín: Štůrala – Horák, Marušák, Urbanec, Žižka, Kotvan, Řezníček – Čech, Leška, Balaštík – Veselý, Čajánek, Okál – Říčka, Vlach, Holík – Köhler, Šťastný, Ondráček
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Redlihs, Tomeček, Deyl, Šmach, Dvořák – R. Pšurný, Balán, D. Hruška – Heizer, Skuhravý, Tomeček – Vachovec, Kverka, Koblasa – Štals, R. Hruška, Flek.

Komentář k utkání

Úvod utkání se nesl ve znamení mnoha nepřesností. Energie tuto situaci prolomila jako první povedeným únikem v podání Fleka, který ale nebyl využit. V páté minutě si Energie zahrála oslabení ve třech proti pěti. Domácím se dařilo držet pásmo, ale jejich efektivita byla mizerná. Hned co přesilová hra domácích skončila, začala další. V té už se ale Zlínu podařilo prosadit, konkrétně Jiřímu Marušákovi. Na nic nečekal a vyslal střelu od modré, která prošla až za Závorkova záda. Na druhý gól domácí nemuseli dlouho čekat. Petr Čajánek si poradil s vyraženým pukem, který bez větších potíží zasunul do sítě hostí. Karlovarští dostali třetí ránu už ve třinácté minutě. Petr Leška našel zpoza branky Jaroslava Balaštíka, ten jenom zamířil a z první prostřelil hostujícího gólmana. Minutu před koncem první třetiny, měli hosté možnost snížit, ale místo útočení museli bránit Čajánka při úniku. V obraně hostů zavládl zmatek a přišlo další vyloučení a zbytek třetiny se dohrával ve čtyrech.

Energie se snažila hned od začátku druhé periody tlačit dopředu a aktivitou převyšovala Zlín, k vážnější šanci se Karlovy Vary ale nedostaly. Aktivita se hostům vyplatila v šestadvacáté minutě, kdy se Energie dokázala usadit před brankou Beranů, soupeře zatlačila do hluboké defenzivy a poté v sedmadvacáté minutě se prosadil Václav Skuhravý. Na brankovišti nadvakrát dorážel a kotouč procpal až za Šťůralova záda. Po útočném snažení energetiků přišla nejprve šikovná kombinace hostí s nepřesným zakončením a poté tvrdý atak Deyla na Holíka. Po této situaci vznikla potyčka a pokračovalo se ve vyrovnaném počtu 4 na 4. Následně přišel další faul Zlína, ale domácí zvládli oslabení na jedničku. Zajímavější situace nastala, když si názory vyměňovali Gorčík se Žižkou, a vše uklidňovali až rozhodčí. Zbytek třetiny se dohrával už v klidu a bez větších šancí.

Na začátku třetí třetiny dohrával Zlín přesilovku, ale příliš nezahrozil. Vzápětí přišla další přesilovka Beranů, která se jim už podařila využít. Po drtivém tlaku domácích krásnou souhru na jeden dotek zakončil do klece Závorky Oldřich Kotvan. Poté pokračoval hokej nahoru a dolů, ve kterém měli více ze hry hosté. Osm minut před koncem utkání přišla šance pro Západočechy ve formě přesilové hry. Energetici se pokoušeli co nejvíce střílet, ale svatyni brankáře domácích nepřekonali. Šest minut před koncem utkání si Berani vytvořili zámek v pásmu hostí a dobrou minutu ostřelovali Závorku. Tlak domácích narostl, když byl znovu vyloučen obránce Tomáš Harant. Nápor domácí využili minutu před koncem, kdy Čajánkovo nahození za Závorku usměrnil Zdeněk Okál. Energie se ještě snažila v posledních vteřinách zápasu protlačit kotouč do branky, ale už nic nezměnila na konečném stavu 5:1.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (PSG Zlín): Měli jsme dobrý úvod, dobrý pohyb, možnost hned ze začátku několika přesilových her. Naštěstí jsme dali rychle po sobě tři branky a do konce třetiny již neinkasovali. Bohužel ve druhé třetině jsme prvních deset minut prospali a soupeř snížil. Až poté se hra srovnala. Po druhé třetině jsme si jasně řekli, že nesmíme prohrát, a do třetí části jsme vstoupili mnohem líp. Ten čtvrtý gól byl zlomový a pátý jen potvrdil naši pohodu. Karlovy Vary měly před dnešním zápasem dobré výsledky, tak jsme za tři body velmi rádi.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Utkání se rozhodlo v samém úvodu, kdy jsme třikrát inkasovali. Byl to i důsledek toho, že jsme měli mnoho vyloučených. Bránili jsme se sice zuby nehty, ale třeba u první branky chyběly jen dvě vteřiny (do konce přesilovky). Soupeř odskakoval čím dál tím víc, až to bylo 3:0 a bylo těžké se vrátit do utkání. To se nám trochu povedlo gólem ve druhé třetině, kdy jsme zlepšili pohyb. Dát kontaktní gól se nám ale bohužel nepovedlo.

Související články

Preview k zápasu | čt 9.10.2014

Uspěje Energie na ledě tápajícího mistra?