HC Energie Karlovy Vary

Dva Skuhravého góly na body ze Zlína nestačily

ELH: HC PSG Zlín - HC Energie Karlovy Vary 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Karlovarská Energie prohrála v zápase 36. kola Tipsport extraligy utkání ve Zlíně a domů se vrací s prázdnou. Berani se díky povedenému vstupu do druhé periody dostali už do tříbrankového trháku, Václav Skuhravý ale dvěma góly vykřesal pro Západočechy naději. Vyrovnávací branku ale karlovarští hokejisté nevstřelili, a tak zápas skončil výsledkem 3:2.
Tipsport extraliga, 36. kolo, pá 9.1.2015
Zlín
Karlovy Vary
3:2
1:0, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 6. J. Svoboda (Matějíček), 23. Říčka (Holík, Kotvan), 23. Čech (Šťastný, Kubiš) – 31. Skuhravý (Šmach), 54. Skuhravý (Vachovec). Rozhodčí: Fraňo, Úlehla – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:9, navíc Redlihs (KVA) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4050. Střely na branku: 36:22. Zblokované střely: 7:14. Hity: 3:4. Vhazování: 34:32. Průběh utkání: 3:0, 3:2.
Zlín: Kašík - Marušák, Horák, Matějíček, Žižka, Kotvan, Urbanec - Veselý, Čajánek, J. Svoboda - Říčka, Vlach, Holík - Köhler, Leška, Ondráček - Čech, Šťastný, Kubiš
Karlovy Vary: Závorka (23. Habal) - Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Dvořák, Šmach, Deyl - Duda, Balán, D. Hruška - Vachovec, Kverka, V. Tomeček - Micka, Skuhravý, Koblasa - Pšurný, R. Hruška, Heizer

Komentář k utkání

Karlovarské mužstvo vstoupilo do utkání velmi aktivně a hned v první minutě si vytvořilo první velkou šanci. Balánovo nahození od mantinelu se ale odrazilo od horní tyčky a David Hruška nedokázal dorazit kotouč za brankovou čáru. Na opačné straně kluziště se po zaváhání Závorky při rozehrávce dostal ke střele z úhlu Kubiš, gólman Energie ale své předchozí zaváhání napravil. Závorka se musel činit i při oslabení po faulu na Veselého, když se po Marušákově dělovce od modré čáry snažil dorážet Ondráček. Západočeši sice oslabení ubránili, v čase 5:11 se ale domácí dokázali prosadit, poté co z levé strany poslal tvrdou dělovkou puk pod víko Jakub Svoboda.

Karlovarští neměli pořádně šanci dostat se po obdržené brance do tempa, další průběh úvodní periody totiž ovlivnil velký počet vyloučení na obou stranách. Nejprve hrál Zlín v početní výhodě po vyloučení Deyla, se střelami od modré lajny ale neuspěl. Následně putovali na trestnou lavici také Vachovec a Leška, a krátce po nich i trio Čech, Balán a Marušák. Energetici si v přesilové hře čtyři na tři vytvořili hned několik zajímavých příležitostí. Nejprve si Kašík s pomocí Urbance poradil s nájezdem Davida Hrušky, o chvíli později neuspěl se střelou z mezikruží ani Duda. V 17. minutě byl vyloučen domácí Žižka a za vysokou hůl zároveň také Jekabs Redlihs, který dostal trest na pět minut plus do konce zápasu.

Karlovy Vary sice tříminutové oslabení zvládly, hned v úvodu druhého dějství byl ale vyloučen Duda a Berani trestali. Tvrdou střelou od modré čáry se prosadil útočník Robert Říčka. Jen o osmnáct sekund později vypálil z mezikruží Filip Čech, který svou střelou z první vyhnal z hostující svatyně Závorku, kterého nahradil na ledové ploše Vladislav Habal. Na dva inkasované góly se snažil z úhlu odpovědět Harant, zlínský brankář ho však vychytal. Energii moc nepomohla ani velmi nepovedená přesilová hra po faulu Urbance z 24. minuty.

Zhruba okolo poloviny utkání se energetikům podařilo dostat hokejisty PSG pod tlak, střelu Davida Hrušky z mezikruží ale Libor Kašík dokázal chytit. Svěřenci trenéra Mlejnka se konečně prosadili až v čase 30:03, kdy Šmachovo nahození od modré lajny šikovně tečoval Václav Skuhravý. Další šanci si vypracoval Jan Tomeček, jehož dělovku z pravé strany ale gólman zneškodnil. V závěru druhé třetiny byl na trestnou lavici odeslán Žižka a karlovarská elitní formace vyslala směrem na branku velký počet nebezpečně vypadajících střel, Kašík ale předvedl své umění, a tak se šlo do šaten za stavu 3:1 pro domácí.

První vážnější šanci třetího dějství si vypracoval Říčka, který byl při průniku před branku faulován. V početní výhodě pálil nebezpečně z pravého kruhu Svoboda, Habal byl ale připraven. Oba týmy předváděly poměrně dost nepřesností, a tak se mnoho vyložených příležitostí nerodilo. Brankář Energie musel znovu zasahovat až při pokusu Köhlera z mezikruží, Kašík si zase musel dávat pozor na Vojtěcha Tomečka, který se zleva dral před branku.Svou šanci ale neproměnil a naopak byl vyloučen za sekání, přesilové hře Zlína ale chyběla střelba.

V 51. minutě hráli domácí hráči v šesti, a tak si i Karlovy Vary mohly vyzkoušet hru v početní převaze. Vinou špatné rozehrávky ale tuto možnost promrhaly a zlínský gólman nakonec vůbec nemusel zasahovat. Nová naděje pro hosty přišla v čase 53:47, kdy se v závaru před brankou nejlépe zorientoval Václav Skuhravý, který mezi betony Kašíka propasíroval kotouč do sítě. Ševci mohli rozhodnout v přečíslení tři na jednoho, Holík s Vlachem ale celou akci překombinovali. Energetici tak mohli v závěru duelu vyzkoušet hru v šesti bez brankáře, kýžený gól však nevstřelili, zápas tak skončil výsledkem 3:2.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (HC PSG Zlín): Pro nás to byl důležitý zápas v podstatě za šest bodů. První třetina z naší strany byla velice dobrá. Byli jsme v pohybu a byli jsme lepším mužstvem. Ze začátku druhé třetiny jsme dali dva rychlé góly, což nám paradoxe jakoby ublížilo. Trochu jsme odstoupili od té důrazné hry a začali jsme hrát se soupeřem nahoru dolů. Z toho vzešlo, že jsme dostali docela nešťastný gól a třetina skončila 3:1. V té poslední jsme si řekli, že budeme hrát aktivně. Myslím si, že do její poloviny jsme aktivní byli, ale šance co jsme měli, jsme neproměnili. Když jsme pak dostali na 3:2, tak jsme se začali bát o výsledek, ale bojovností a trošičkou štěstí jsme nakonec ten zápas zvládli.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): My samozřejmě nejsme spokojení s tím, že jsme tady neudělali žádný bodový zisk. Myslím si, že úvod utkání ovlivnila naše nedisciplinovanost a velký počet vyloučení, což domácí posadilo na koně. Ve druhé třetině jsme se snažili s výsledkem utkání něco udělat, ale nepovedlo se. Odjíždíme nespokojeni.

Související články