HC Energie Karlovy Vary

Energetici školili v koncovce a berou první venkovní výhru

BK Mladá Boleslav - HC Energie 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)
Jakoby vůbec neprožili střeleckou krizi. Hokejisté Energie se na ledě Mladé Boleslavi prezentovali mimořádnou efektivitou v koncovce. Ačkoli je bruslaři více než dvojnásobně předčili počtem střel, na góly zvítězili hosté 4:1. Připsali si tak první letošní vítězství na ledě soupeře a poprvé v sezoně také vyhráli dvakrát po sobě. Na úspěchu se významně podílel spolehlivý gólman Honzík a střelec dvou branek Henri Tuominen. První branku v extralize vstřelil Tomáš Dvořák.
Tipsport extraliga, 21. kolo, út 15.11.2016
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
1:4
0:0, 0:3, 1:1
Branky a nahrávky: 45. Orsava (Žejdl, Stříteský) – 23. Tomáš Dvořák (Vachovec, V. Tomeček), 33. Skuhravý (Mikulík, T. Rachůnek), 35. Tuominen (Mikulík, T. Rachůnek), 48. Tuominen (T. Rachůnek, Kindl). Rozhodčí: Lacina, Pražák – Barvíř, Špůr. Vyloučení: 3:7, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 2679. Střely na branku: 56:19. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.
Ml.Boleslav: Lukáš (35. Tarkki) – Trončinský, Kučný, Stříteský, T. Voráček, Hanzlík (C), Kurka, Pastor – Látal, Vampola, Klepiš – Hyka, Urban, Lenc – Orsava, Žejdl, Jonák – Ďurač, Pospíšil, Pabiška
Karlovy Vary: Honzík – Harant, Dujsík, Sičák, M. Rohan, Tomáš Dvořák, Rýgl, Benák – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý (C), V. Tomeček – Mullane, Kindl, Gorčík – Davídek, Gríger, Flek

Komentář k utkání

Po úvodním vhazování patřil led spíše hostům, střelu Skuhravého ale Lukáš bez problémů vyrazil. Během dvou minutek se Bruslaři oklepali a vyrazili na zteč pro změnu oni. Hyka přihrával na Lence, ovšem ten byl včas odstaven. Urbanovu dorážku si pro změnu pohlídal brankář Honzík. Zhruba v sedmé minutě měl doposud nejblíže ke gólu Jonák, puk přes ležícího gólmana Energie ale zvednout nedokázal. Aktivita Boleslavi narůstala, Látal v takřka samostatném úniku přestřelil a netrefil se ani o chvilku později Vampola se svým bekhendem.

Po polovině první třetině začaly Karlovy Vary stěhovat střídačku na opačnou stranu kluziště, během 72 sekund padly na jejich straně hned čtyři tresty včetně jednoho desetiminutového. O tom, že přesilovky Mladé Boleslav opravdu nejsou to pravé ořechové, se zimní stadion přesvědčil v následujících minutách, kdy sice hosty skvěle podržel Honzík (nepřišli si na něj ani Vampola, ani Hyka ani například Urban), spoustu šancí si ale Bruslaře jednoduše spálili sami. Na zbytku třetiny jako kdyby se tento úsek hry projevil. Energetici byli rádi, že dýchali a Středočeši pro změnu vstřebávali, co všechno se nepovedlo.

Hned v první minutě druhé třetiny přihrával z otočky Vampola na Látala, snad i díky odstředivé síle ale vůbec netrefil. První početní výhodu si hosté zkazili sami faulem na Pastora. Nebo se to tak alespoň mohlo zdát, neboť za sníženého počtu hráčů na ledě se trefili právě hosté. Vachovec si před brankou našel nekrytého Tomáše Dvořáka a rázem bylo otevřeno skóre utkání. Středočeši se pokoušeli kontrovat, z mezikruží pálil Žejdl, ale Honzík byl připraven. Pastor zas o velký kus netrefil branku.

Domácí tlačili, přihrávka Trončinského na Hyku byla precizní, boleslavský útočník už ale přesně nezamířil. V polovině zápasu se důrazně poškorpili Hyka s Rýglem, mimochodem ještě loni spoluhráči právě v boleslavském dresu, a oba usedli na trestnou lavici. Hyku ještě posléze následoval Hanzlík a hosté znovu trestali. Z prostoru bezprostředně před Lukášem se prosadil Václav Skuhravý, boleslavský brankář už se proti nehlídanému energetikovi nestačil přemístit. Jenže o dvě minuty později přišla ledová sprcha pro domácí do třetice a Lukáš po trefě Henriho Tuominena opustil branku. Za stavu 3:0 pro Vary se tak mezi tři tyče postavil Tuomas Tarkki. Do konce třetiny už žádný další význačný moment nenastal.

Na začátku třetí části vykřesal Bruslařskému klubu naději Jakub Orsava, který prolomil prokletí přesilovek, když od kruhu trefil růžek Honzíkovy branky. Následně ještě publikum nadšeně zavzdychalo nad takřka samostatným nájezdem Urbana, kterého už ovšem karlovarský brankář skvěle vychytal. Že se o žádné zablýsknutí na lepší časy nejedná, potvrdil ve 48. minutě svou druhou trefou večera Tuominen. Postupem času to byla ze strany Mladé Boleslavi spíš už jen křeč. Karlovy Vary vyhrály na ledě Bruslařského klubu 4:1.

Ohlasy trenérů

František Výborný (BK Mladá Boleslav): Zápas nebudu hodnotit, ale hráče ano. Protože po takovém výkonu mohou děkovat, že je v Mladé Boleslavi takové publikum, které je ještě žene, aby se aspoň trošku zvedli. Někteří si myslí, jací jsou velcí hráči. Až slezou z vršku a začnou hrát srdcem, a budou hrdí, že mohou hrát v Boleslavi, tak se to možná, možná zase zvedne.

Jan Tlačil (HC Energie Karlovy Vary): My jsme věděli, že soupeř nastoupí s velkým tlakem. Pak se k tomu ještě přidala dlouhá přesilovka pět na tři, což jsme paradoxně zvládli a to nás posílilo. Výkon se od toho odvíjel. Podržel nás gólman Honzík, kterého musím pochválit, stejně tak celý tým. Všichni to velice svědomitě odpracovali až do konce.

Související články

Ohlasy k zápasu | út 15.11.2016

David Honzík? Chytal parádně, hodnotí Mikulík