HC Energie Karlovy Vary

Energie se marně dotahovala, ze Zlína body neveze

Návrat na extraligový led po reprezentační přestávce energetikům body nepřinesl. První třetina utkání s Berany skončila 1:1, Zlínu se pak ale v každé další třetině podařilo vstřelit o jednu branku víc, a to mu zajistilo vítězství 5:3.
Tipsport extraliga, 43. kolo, st 13.2.2019, Stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
5:3
1:1, 2:1, 2:1
Branky a nahrávky: 6. Fořt (Nosek, J. Ondráček), 29. P. Sedláček (Šlahař, Gazda), 37. Freibergs (Popelka, Nosek), 49. Herman (Šlahař), 58. Šlahař – 20. Flek, 40. Kozák (Stloukal, Kohout), 49. T. Mikúš (Šenkeřík).
Rozhodčí: Hradil, Lacina – Frodl, Komárek
vyloučení4:2
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku33:26
zblokované střely7:10
hity11:5
vhazování29:34
diváci3511
Zlín: Kašík – Nosek, Freibergs, Řezníček, Žižka, Ferenc, Valenta, Gazda – J. Ondráček, Fořt, Kubiš – Okál, Honejsek, Herman – Šlahař, P. Sedláček, Fryšara – E. Kulda, Popelka, Werbik
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, M. Rohan, Sičák, Kozák, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – J. Černý, R. Vlach, T. Mikúš – Šik, Skuhravý, Gorčík – Stloukal, Balán, Kohout

Komentář k utkání

Od začátku úvodní periody se zlínští hráči tlačili před Novotného a od první minuty jej zásobovali mnoha střelami. Fořt hned po vhazování ujel před karlovarského gólmana, první střelou zápasu však západočeského brankáře nepřekonal. V šesté minutě se ale přece jen domácí radovali, na modrou obdržel přihrávku Nosek, jehož nahození tečoval do brány Tomáš Fořt. Zlínští tak využili hned svou první přesilovku. Honejsek měl velkou šanci, když se ve 13. minutě dostal mezi kruhy a vypálil, zelenobílý brankář však jeho střelu vyrazil. Energetici se poté dostávali do šancí na druhé straně a ohrožovali Kašíka, vyrovnání se dočkali dvě sekundy před sirénou, kdy při přesilovce Skuhravý obdržel přihrávku před Kašíka, snažil se za něj puk protlačit a finální dorážku nakonec zaznamenal Jakub Flek.

I do druhého dějství vkročili aktivněji Berani a po necelých devíti minutách hry se dostali znovu do vedení. Poté co se Gazdovo nahození odrazilo přímo před Novotného klec, se puku zhostil Pavel Sedláček a dorazil ho za hostujícího gólmana. Po dalších pěti minutách to mohlo být již 3:1, Šlahař dostal nabito před bránu hostí, puk ale trefil přesně do Novotného. V šestatřicáté minutě měl příležitost karlovarský Mikúš, před brankou ale nestačil rychle vystřelit a přesouvající se Kašík zasáhl.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
PetrŠenkeřík
obránce
G 0
A 1
+/- 0
TM 0

O jedenáct sekund později byly Karlovy Vary pozadu již o dva góly, Zlín reagoval na Mikúšovu nevyužitou šanci a vyjel do protiútoku, Ralfs Freibergs si najel před bránu a rychlou střelou se trefil pod horní tyč. Karlovarští se gólově vzchopili opět až v poslední minutě periody. Lukáš Kozák dostal puk na modrou a poslal na Kašíka nenápadou střelu, kterou zajistil svému týmu druhý gól a sobě první gól v Tipsport extralize.

Karlovarští vstupovali do posledního dějství s jednogólovou ztrátou, přesto to byli domácí, kdo si vypracoval první větší příležitost. Zdeněk Okál se po dvou minutách hry prodral až před Novotného svatyni, nicméně jeho pokus skončil těsně nad. Podruhé v utkání se energetikům povedlo vyrovnat v čase 48:31. Spolupráce Šenkeříka s Mikúšem znamenala skóre 3:3. Hostující zadák projel po levé straně do útočného pásma a malebným pasem vybídl svého slovenského kolegu, jemuž stačilo pouze trefit odkrytou část branky. Jenže nerozhodný stav vydržel přesně třiadvacet sekund, než zpět do vedení poslal Berany po Šlahařově přihrávce Jakub Herman. Tentokráte se Západočeši už na srovnání kroku nezmohli, navíc do jejich rakve přistál ještě jeden hřebíček. Jakub Šlahař se z nahrávače proměnil v střelce. Sedmadvacetiletý forvard z mezikruží pokořil Filipa Novotného, a definitivně tak pojistil tři body domácím ševcům, kteří zvítězili podruhé v řadě. Naopak Karlovy Vary táhnou sérii tří proher v řadě, kterou budou mít možnost přerušit v pátek na ledě Litvínova.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Zápas se mám hodnotí velmi dobře. Bylo to pro nás těžké utkání, ale zvládli se to. Hodně nás podržel brankář Libor Kašík. Byly tam situace, které rozhodly zápas jako například za stavu 2:1 jel hostující Flek na bránu, ale nedal a vzápětí jsme odskočili soupeři na 3:1. Utkání se zde lámalo a obětavým výkonem jsme si nakonec došli pro tři body. Sezona nám nekončí, Litvínov máme před sebou na dva body a stále žijeme v boji o předkolo play off."

Tomáš Mariška (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Zápas se mně nehodnotí nejlépe. Domácí měli po pauze lepší vstup do utkání. Dali úvodní gól z přesilové hry, nám se naštěstí povedlo srovnat stav na konci první třetiny. Poté jsme se ještě dostali do kontaktu v závěru druhé třetiny. Všechny síly jsme dali do závěrečného dějství a dokázali jsme vyrovnat. Vzápětí jsme inkasovali při dalším střídání zbytečný gól, který rozhodl o tom, že odjíždíme ve Zlína bez bodů. Jeli jsme sem s tím, že se porveme o body. Bojovali jsme celý zápas, ale za zbytečné chyby nás soupeř potrestal. Z vytvořených šancí jsme bohužel nedali více branek."

Fotogalerie

Související články